DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, June 02, 2013

'KONTRAK' ini sering diENGKARi oleh mereka yang menandatanganinya tetapi KERAJAAN pulak PEJAM MATA!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

TAHUkah anda tentang WUJUDnya KONTRAK SOSIAL antara KAUM-KAUM di NEGARA ini semasa hendak menuntut keMERDEKAan dengan penJAJAH British? KONTRAK SOSIAL ini diKATAkan meRUPAkan 'TERJEMAHan' daripada PERKARA 10 dalam PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN.. TAHUkah anda apakah KANDUNGannya?

1) KEDUDUKAN RAJA MELAYU DALAM PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN

2) HAK-HAK ISTIMEWA ORANG MELAYU DAN BUMIPUTRA

3) KEDUDUKAN AGAMA ISLAM SEBAGAI AGAMA BAGI SELURUH PERSEKUTUAN

4) KEDUDUKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN

Itu adalah 4 PERKARA UTAMA yang menjadi TUNTUTan daripada KAUM Melayu/BUMIPUTRA untuk diTUKARkan dengan satu perkara kepada KAUM bukan Melayu/BUMIPUTRA.. Apakah TUKARan yang diMAKSUDkan tersebut?

HAK KEWARGANEGARAAN UNTUK KAUM BUKAN MELAYU/BUMIPUTRA DI NEGARA INI

4 PERKARA yang menjadi TUNTUTan KAUM Melayu/BUMIPUTRA sebagai TUKARan kepada pemBERIan HAK keWARGANEGARAan untuk SEMUA KAUM bukan Melayu/BUMIPUTRA di NEGARA ini.. Kalau dah NAMAnya KONTRAK, ianya wajar diPATUHi sampai KIAMAT.. Jika ada yang TIDAK PATUH, terBATALlah KONTRAK! ALMARHUM TUNKU Abdul RAHMAN telah menyebutkannya seperti berikut,

"...apabila kami (orang-orang Melayu) menentang Malayan Union (yang menjejaskan kedudukan hak-hak orang Melayu), kaum-kaum lain tidak mengambil bahagian kerana mereka mengatakan ini hanya merupakan masalah Melayu, dan bukan masalah mereka. Mereka juga menunjukkan bahawa kesetiaan mereka adalah kepada negara-negara asal mereka dan oleh itu, menentang Laporan Barnes yang bertujuan untuk menjadikan bahasa Melayu menjadi bahasa kebangsaan. Jika kami menyerahkan orang-orang Melayu kepada orang-orang yang dikatakan orang Malaya ketika kerakyatan mereka masih belum ditakrifkan, kami akan menghadapi banyak masalah pada masa hadapan."

SELANJUTnya, ALMARHUM TUNKU menambah,

"Bagi mereka yang mencintai dan berasa bahawa mereka terhutang kesetiaan yang tidak berbelah bagi, kami menyambut mereka sebagai orang Malaya. Mereka harus merupakan orang Malaya yang benar, dan mereka akan mempunyai hak-hak dan hak-hak istimewa yang sama dengan orang-orang Melayu." ->KLIK<-

Jadik, tak kira apa GENERASI pun yang ada di NEGARA ini, SEMUAnya WAJIB untuk mematuhi apa yang terMAKTUB dalam PERLEMBAGAAN NEGARA, PERKARA 10 dan KONTRAK SOSIAL yang telah diperSETUJUi sekian LAMA.. Jika mana-mana pihak ENGGAN mematuhinya, mereka TIDAK LAYAK menjadi RAKYAT di NEGARA ini.. Bolehlah mereka MINTAK British untuk perTIMBANGkan mengHANTAR mereka kembali ke BENUA asal mereka kalau RASA diTERIMA.. Tak perlulah berPURA-PURA menuntuk HAK yang jelas bukan MILIK mereka pun walaupun KONONnya atas NAMA HAK ASASI manusia.. Bukankah itu  yang diNYATAkan dalam KONTRAK?

Jadik, kalau anda LIHAT sendiri FACEBOOK seorang KAUM 'AH-Beng' yang telah mengHINA YDP AGONG dan jugak RAKAN-RAKANnya yang mengKOMEN seperti berikut, bolehkah mereka diNAFIkan dari TUDUHAN meLANGGAR salah SATU daripada PERKARA 10 seperti di atas? Apakah YDP AGONG ini pernah BUAT apa-apa keSALAHan pada 'AH-Beng' tersebut atau KELUARGAnya? ->KLIK<-


Kalau YDP AGONG TIDAK pernah dan TIDAK langsung memBUAT apa-apa keSALAHan kepada 'AH-Beng' itu, kenapakah dia dan RAKAN-RAKAN FACEBOOK yang memBUAT KOMEN mengHINA YDP AGONG TIDAK diHUKUM? KDN tidur ke?

Itu KOMEN FACEBOOK yang keBETULan dalam BAHASA Inggeris.. Bagaimana pulak kalau KOMEN sedemikian dalam BAHASA Mandarin, Kantonis, Hokkien dan lain-lain? TIDAKkah KOMEN dalam BAHASA sedemikian jugak boleh diKENAkan HUKUMan yang SERUPA dan sepatutnya diTAMBAH lagi atas ALASAN TIDAK mengHORMATi Bahasa KEBANGSAAN? Pernah tak KDN dan jugak SKMM memantau KOMEN-KOMEN sebegini dalam BAHASA-BAHASA tersebut? Tidur ke? Jadik, kalau GENERASI KAUM 'AH-Beng' pada HARI ini ENGGAN mematuhi PERKARA 153 dan KONTRAK SOSIAL, LAYAKkah mereka jadik WARGANEGARA?

UNDANG-UNDANG bukannya TIDAK ada tetapi UNDANG-UNDANG ini sebegini sering diperMAINkan BAIK di pihak kerajaan sendiri mahu pun di pihak MUSUHnya.. Sedangkan mana-mana NEGARA di DUNIA ini pun TIDAK akan RAGU-RAGU untuk berTINDAK jika ada UNDANG-UNDANG yang diLANGGAR.. Apatah lagi kalau yang UNDANG-UNDANG yang diLANGGAR itu menyentuh tentang keWUJUDan sesebuah NEGARA.. Kenapa pihak berKUASA di NEGARA ini TIDAK seTEGAS seperti kerajaan Thailand, Brunei dan Jepun dalam SOAL ini? Tak TAHU ke apa yang berlaku terhadap pihak pengHINA RAJA-RAJA di sana?

Wallahualam..  

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS