DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, June 13, 2013

'SHOOTing your own FEET' atau 'BREAKing your own HOUSE'?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Hmnn.. Kita sebenarnya MALAS nak mengULAS pandangan PERIBADI seseorang di dalam BLOG yang diMILIKkinya sendiri.. Mungkin kita boleh meRUJUK pandangan mereka dalam sesuatu ISU.. Kalau ISU tersebut hanya diTIMBULkan oleh juruBLOG itu sendiri, bagi kita ianya TIDAK perlu diperBESARkan pun.. Namun demikian, kali ini kita terTARIK dengan apa yan diTULIS di dalam BLOG Abang Din TURTLE yang sebenarnya meRUJUK kepada BLOG lain.. ->KLIK<-


MALAS jugaklah nak KOMEN panjang-panjang dalam BLOG orang.. Apa KATA kalau kita meRUMUSkan keSEMUAnya di dalam 'POSTING' BLOG kita ini aje?

Untuk itu, apa KATA kalau kita terus 'DIRECT to the POINT' sahaja kepada SEMUA perSOALan yang diTIMBULkan oleh juruBLOG berKENAan seperti berikut,

1) Kita TIDAK meNAFIkan HARI ini DS Najib mengHADAPi CABARan SAMA seperti para PEMIMPIN terDAHULU.. Secara JUJURnya kita jugak menDOAkan agar DS Najib TABAH dan BERJAYA mengHADAPi UJIAN daripada Allah SWT ini.. Namun demikian, Rasulullah SAW sendiri TIDAK pernah mengHADAPi sesuatu pePERANGan dengan hanya meRUJUK kepada diri sendiri.. Sebab itulah adanya para SAHABAT Baginda yang menjadi RUJUKan dan memBERIkan pandangan.. 

2) TUN Dr. Mahathir TIDAK pernah memaksa untuk sesiapa pun berSETUJU dengan beliau.. Ini adalah kenyataan yang TIDAK boleh diSANGKAL lagi.. Oleh itu, jika WUJUD sekalipun juruBLOG yang diKATAkan pro kepada beliau, itu adalah kerana apa yang mereka PERCAYA dan NILAIkan sendiri.. SeHARUSnya TIDAK WUJUD mana-mana kumpulan juruBLOG yang diGELARkan pro-DS Najib, pro-TUN Dr. Mahathir atau sebagainya.. Ini SEMUAnya REKAan seMATA-MATA..

3) KeSALAHan PM ke-5 bukanlah sekadar meLEPASkan 'ANJING yang terSEPIT' sahaja.. Malah, RAMAI yang TAHU siapakah GERANGAN yang tiba-tiba RELA menjadi pemBAWA 'PASSPORT' kepada 'ANJING yang terSEPIT' itu.. 'BERUK' yang membawa 'PASSPORT' itulah PUNCA kepada MUSIBAH yang menimpa PM ke-5 pada PRU-12.. 'BERUK' yang TIDAK tahu MUNCUL dari mana ini jugaklah yang telah memPORAK-PERANDAkan Pemuda UMNO sehingga LUNYAI sebegini!


4) KRITIKkan TUN Dr. Mahathir terhadap kePIMPINan PM ke-5 sebenarnya berMULA pada TAHUN 2005.. Atau lebih TEPAT lagi ialah selepas keMATIan allahyarham DATIN Seri ENDON Mahmud dan jugak selepas pemBINAan JAMBATAN 'BENGKOK' di Johor diBATALkan.. Anda tentunya INGAT lagi satu demi satu 'BENCANA' yang mula diTIMBULkan oleh 'BERUK' tadi dan RAKAN-RAKAN 'LEVEL 4 Boys'nya seperti penSWASTAan IJN dan ISU LCCT di Labu?

5) Sebenarnya, setakat ini TUN Dr. Mahathir belum lagi mengeluarkan sebarang KRITIKkan KERAS terhadap PRESTASI DS Najib sebagai PM dan PRESIDEN UMNO selepas PRU-13.. Malah, kita PERCAYA TUN TIDAK akan keluar UMNO seperti mana yang diLAKUkannya semasa zaman PM ke-5.. Oleh itu, jika ada juruBLOG yang diKATAkan pro-TUN Dr. Mahathir tetapi mengKRITIK DS Najib, itu adalah pandangan PERIBADI mereka sendiri SAMA seperti orang lain jugak..


6) Memang LUMRAH untuk sesiapa pun mengKRITIK selepas meLIHAT sendiri KESAN terhadap sesuatu perkara.. Oleh itu, TIDAK HAIRANlah RAMAI yang mengKRITIK penDEKATan DS Najib terjadap KAUM 'AH-Beng' sebelum PRU-13 selepas diperLIHATkan KESAN TSUNAMI KAUM ini.. Jadik, tentunya LUMRAH jika mereka menyatakan penDEKATan DS Najib sebelum ini adalah keSILAPan yang TIDAK patut diULANGi.. Mereka mengKRITIK kerana BIMBANG ianya berULANG!

7) Namun demikian, adalah SILAP jika DS Najib merasa SELESA selepas PRU-13.. Para penyokong UMNO/BN KHUSUSnya UMAT Melayu/ISLAM menuntut perUBAHan DRASTIK kepada DASAR-DASAR DS Najib sebelum ini.. Mereka nak DS Najib BERANI mengUBAH DASAR LIBERALisme yang telah meROSAKkan NEGARA.. Setakat ini walaupun DS Najib masih berDIAM diri, kita TIDAK menolak dia mungkin sedang 'LISTENING' seperti ANGGAPan RAMAI? ->KLIK<-

8) RAMAI yang meRASAkan bukan setakat 5 orang S/U POLITIK DS Najib sahaja yang perlu di'DROP'.. RAMAI yang menuntut agar keSEMUA 'PUNAH-Sihat' berOTAK LIBERAL yang berMAHARAJALELA dalam agensi kerajaan dan GLC di'DROP'kan serta-merta! Setakat ini masih TIDAK terJAWAB kenapa DS Najib masih mengekalkan beberapa 'PUNAH-Sihat' yang terBUKTI menJAHANAMkan kePIMPINan PM ke-5 dahulu? Adakah mereka mengUGUT DS Najib ketika ini?

9) Untuk mengUBAH SEMUA ini, DS Najib perlulah memastikan pemilihan UMNO dilangsungkan seperti mana yang dia telah JANJIkan.. Pemuda UMNO perlu memBERSIHkan diri daripada PENGARUH 'BERUK' berOTAK LIBERAL seperti yang diNYATAkan.. Hari ini Pemuda UMNO menjadi SAYAP PARTI yang paling TIDAK ber'TELOQ' dan cukup meMALUkan.. Kalau PARTI diHINA pun mereka buat SELAMBA, apatah lagi bila AGAMA, BANGSA dan NEGARA kita diHINA?

Inilah apa yang dapat kita RUMUSkan dan pandangan kita terhadap 'POSTING' di dalam BLOG Abang Din TURTLE yang sebenarnya diambil daripada BLOG orang lain.. Setakat ini RAMAI di kalangan penyokong UMNO dan UMAT Melayu/ISLAM yang memBERIkan UNDI kepada UMNO menantikan DS Najib meLAKUkan sebagai RESPON terhadap KRITIKkan 'MEMBINA' oleh sesetengah juruBLOG ini.. Sekadar MAKLUMan, seperti jugak BLOG Abang Din TURTLE, BLOG kita ini jugak adalah BLOG BEBAS yang TIDAK menerima sebarang FULUS dari sesiapa pun.. Oleh itu, jangan ingat 'BERUK' itu aje yang belajar TINGGI!

Wallahualam..      

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS