DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, June 20, 2013

AKIBAT sengketa seSAMAlah kita.. BUMI diPIJAK milik orang! ~ (LIRIK LAGU WARISAN)

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE! HARI ini kita terJUMPA KERATan BERITA ini di dalam UTUSAN Malaysia.. 

KLIK GAMBAR UNTUK KE LAMAN WEB

AIYOOKK!! NAMPAKnya FAKTA SEJARAH patut diperBETULkan semula! Sepatutnya SEJARAH NEGARA kita ini TIDAK lagi berSANDARkan kepada 'MULUT-MULUT British' sebaliknya harus diSUSUN semula oleh penDUDUK ASAL di NEGARA ini.. Ya.. Kita boleh meRUJUK FAKTA dalam CATATan British tetapi SEJARAH selalunya sentiasa memihak kepada PIHAK yang berKUASA.. Jangan nanti sampai KAMU penDATANG pulak diTABALkan sebagai KAUM penDUDUK ASAL! 


"AIYYAKK!! WA PUNYA NAMA SUDAH TATAK LAKU LAGI LOO!! WA PUNYA ANAK CUCU PUN SULAH TATAK KENAL SAMA WA LOO!!"

Kenapa agaknya NAMA TUANKU ini hanya diABADIkan pada BANGUNAN yang ada JAM di DATARAN MERDEKA sahaja? Di manakah JASA TUANKU sebagai pemerintah yang memBERIkan keBENARan untuk mengIZINkan TANAH-TANAH di NEGERInya diMAJUkan? Sudah diLUPAkan JASA itu? Apakah kita nak jadikkan SEJARAH pemBUKAan Kuala Lumpur macam SEJARAH pemBUKAan NEGARA Singapura pulak? Singapura yang NAMA ASALnya adalah TEMASEK dan NAMA Singapura itu sendiri adalah perKATAan Melayu iaitu Singa + Pura (KOTA Pelabuhan Singa) telah menjadi seBUAH NEGARA yang ASING..


Ini ialah FAKTA SEJARAH yang berlaku 200 TAHUN dahulu.. LIHATlah bagaimana FAKTA SEJARAH kita diPUTAR-BELITkan oleh British seMATA-MATA bagi mengHALALkan DOSA mereka meng'IMPORT' KAUM penDATANG ke NEGARA ini.. HARI ini, berapa KERATkah ANAK-CUCU mereka ini mengHARGAi penerimaan TOK NENEK mereka sebagai WARGANEGARA di BUMI berTUAH ini? Apakah ini BALASan mereka kepada NEGARA ini dan penDUDUK ASALnya?


Kita pernah SEBUT sebelum ini bahawa keWARGANEGARAan itu diANUGERAHkan dengan SYARAT keDUDUKkan KeSULTANan Melayu, keDUDUKan AGAMA ISLAM, keDUDUKan BAHASA Melayu dan HAK-HAK penDUDUK Melayu/BUMIPUTRA TIDAK diGANGGU.. ->KLIK<-HARI ini, YDP AGONG diHINA dan AGAMA ISLAM diPERSENDA diFACEBOOK oleh mereka yang TOK NENEKnya diANUGERAHkan keWARGANEGARAan dahulu.. Begitu jugak dalam SOAL BAHASA Kebangsaan dan HAK-HAK keISTIMEWAan Melayu/BUMIPUTRA hampir setiap HARI diPERLEKEHkan.. Jadik? LAYAKkah mereka ini diKEKALkan sebagai WARGANEGARA lagi?

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

Salam Tuan.

Amat bernas sekali. Manakala terbatalnya(atau lebih tepat lagi penolakan) kontrak sosial tersebut maka terlucutlah kewarganegaraan pelaku. Kewarganegaraan yang hanya berasaskan tempat kelahiran seperti yang tercatat dalam kad pengenalan tidak membawa sebarang makna. Tak laku sama sekali. Jadi selayaknya bangsat2 ini tidak dibenarkan sama sekali mengundi kerana bukan dari warganegara Malaysia(Tanah Melayu). Samalah tarafnya seperti warga asing.
Yang dihebohkan 40k warga Bangla dibawa masuk adalah teramat sedikit berbanding "Bangla2 ber i.c." yang dah pun beranak pinak sejak sebelum merdeka lagi.
Pengecaman mudah saja. "Bangla2 ber i.c" ni haram tak fasih berbahasa kebangsaan...
p/s: saya ingin mengemukakan petisyen bahawa PRU-13 yang lalu tanpa keraguan telah di cemari oleh BUKAN WARGANEGARA!!!

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

TIDAK ada NEGARA lain yang sebegitu TOLERAN terhadap perLANGGARan UNDANG-UNDANG seperti di NEGARA ini..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS