DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, June 09, 2013

PengHINAan terhadap YDP AGONG hanyalah satu BENTUK keBEBASan berSUARA ala-ala BAR Council?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Antara perkara BODOH yang pernah diLAKUkan oleh kePIMPINan NEGARA sebelum ini PRU-13 ialah terlalu memBERIkan MUKA kepada para PENYANGAK di dalam BAR Council.. KIRAnya, perBUATan sebegini SAMAlah dengan menJUAL HARGA diri kepada PEMIMPIN tersebut kepada NGO-NGO 'PENGGANAS' KAUM 'AH-Beng' dan KUMPULAN peLAMPAU KRISTIAN Evangelist di NEGARA ini.. Kita pun TIDAK tahu sampai bila PEMIMPIN yang diMAKSUDkan terus menJUAL HARGA dirinya, MARUAH PARTInya, BANGSA dan AGAMAnya sebegini.. Mungkin selepas NEGARA ini HANCUR dan tiada apa lagi nak diJUAL, BARU berHENTI?


Para PENYANGAK di dalam BAR Council diLAPORkan telah mengatakan bahawa perBUATan seorang KAUM 'AH-Beng' yang mengHINA YDP AGONG di dalam FACEBOOK sebelum ini sebagai HAK keBEBASan berSUARA.. Menurut mereka,

"Kadang-kadang apabila seseorang mengkritik atau cuba menegur kesalahan pemerintah atau Institusi Diraja, mereka mungkin menyatakannya dalam keadaan biadap atau tidak sopan. Tiada orang boleh menerima teguran yang biadap. Tetapi, kita tidak perlu menggubal undang-undang hanya untuk menghukum individu yang berkelakuan biadap," ->KLIK<-

Mungkin ini satu BENTUK TRASNFORMASI yang MAHU diJAYAkan oleh PEMIMPIN NEGARA selepas PRI-13 apabila memBIARkan pengHINAan terhadap YDP AGONG dianggap sebagai HAK keBEBASan berSUARA? Malah, ianya akan diBELA oleh BAR Council dengan menganggapnya sebagai keSALAHan yang RINGAN? Sejak bila BAR Council diTUBUHkan untuk mengHALALkan perBUATan sebegini terhadap YDP AGONG?

Apa KATA kalau kita pakat-pakat meLIHAT perKATAan yang diGUNAkan untuk mengHINA YDP AGONG tetapi dianggap sebagai HAK keBEBASan berSUARA oleh BAR Council? Ini BARU dalam BAHASA Inggeris.. Bagaimana kalau ianya diTULIS di dalam FACEBOOK dengan mengGUNAkan BAHASA-BAHASA KAUM lain?


Hanya DUNGU yang TIDAK sekolah aje TIDAK TAHU apakah keDUDUKkan YDP AGONG di dalam PERLEMBAGAAN NEGARA.. Seharusnya mereka yang TIDAK mengHORMATi YDP AGONG diTARIK balik keRAKYATan dan diHALAU keluar dari NEGARA ini.. Namun demikian, kePIMPINan NEGARA NAMPAKnya macam takde 'TELOQ' untuk berTINDAK sedemikian walaupun ianya perBUATan yang BETUL.. TAMBAH pulak Kerajaan UMNO/BN yang diBENTUK selepas PRU-13 kali ini hanya TINGGAL 133 kerusi PARLIMEN aje.. Lagilah sesiapa pun takde 'TELOQ' untuk berTINDAK terhadap keSALAHan sebegini dan ianya akan diLAKUkan dengan lebih KERAP lagi..

Jadik? Jika anda merasa TERKILAN kerana perBUATan sebegini, anda patut lebih merasa terHINA kerana perBUATan sebegini akan diHALALkan oleh BAR Council.. Tatkala kePIMPINan NEGARA memBERIkan MUKA kepada BAR Council untuk diPIJAK, RAKYAT masih menyampaikan MESEJ yang MAHUkan Kerajaan UMNO/BN berTINDAK lebih TEGAS dan BERANI terhadap keSALAHan sebegini.. Menurut TPM TS Muhyiddin, MESEJ tersebut telah disampaikan kepadanya..

"Saya dapat mesej yang jelas sewaktu pertemuan bersama pemimpin badan bukan kerajaan (NGO) dan rakyat, kini kerajaan yang memerintah mesti lebih efektif, cekap, berani serta bersedia hadapi apa sahaja di hadapan. Jangan biarkan puak-puak yang tidak bertanggungjawab mengganggu-gugat keamanan dan perpaduan. 

Mereka (rakyat) mahukan kerajaan lebih berani. Saya nak ulangi, kita akan bertindak lebih tegas mempertahan segala institusi yang telah dibina untuk menjaga pembangunan, keharmonian, perpaduan, keselamatan dan keamanan negara," ->KLIK<-

Jika MESEJ sebegini telah disampaikan kepada kePIMPINan NEGARA, apakah yang masih mengHALANG Kerajaan UMNO/BN untuk berTEGAS dalam perkara-perkara yang diMAKSUDkan? Kenapakah Kerajaan UMNO/BN masih lagi meRASAkan perlunya mereka memBERIkan MUKA untuk diPIJAK kepada para PENYANGAK seperti di dalam BAR Council? Bukan ke takde 'TELOQ' NAMAnya?

Kerajaan UMNO/BN sebenarnya sudah HILANG AKAL untuk mengawal para PENYANGAK yang memperALATkan perUNDANGan dan jugak para PELAKU keSALAHan seperti di dalam FACEBOOK.. Kerajaan UMNO/BN masih cuba menunjukkan KONONnya mereka 'MESRA' terhadap puak-puak yang NYATA sekali meMUSUHi mereka sampai KIAMAT.. Sebaliknya, NGO-NGO Melayu/ISLAM yang masih PERCAYAkan perJUANGan UMNO/BN untuk NEGARA pulak dikeTEPIkan.. 


Nak HARAPkan Pemuda UMNO? Apa yang boleh diHARAPkan? Lagi ROSAK NEGARA ini diJAHANAMkan dek mereka, adala.. Apa lagi MARUAH yang ada di dalam UMNO/BN? SEMUAnya dah diGADAIkan kerana terlalu mementingkan keTERBUKAan dan jugak SPESIS berOTAK LIBERAL yang jelas meROSAKkan..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS