DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, June 03, 2013

UMNO PARTI terKUAT - TerINGIN nak angkat 4 IBU JARI (TerMASUK IBU JARI KAKI) untuk kenyataan sebegini..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

DUA HARI lepas DS Najib telah mengatakan bahawa UMNO telah menJADIK PARTI yang terKUAT selepas PRU-13 kerana meMENANGi 88 KERUSI PARLIMEN, kurang SATU aje berBANDING GABUNGan puak-puak PR seBANYAK 89 KERUSI.. FAKTAnya, sejak LAMA dulu UMNO memang PARTI terKUAT BAIK dalam BN MAHU pun jika keKUATan PR diGABUNGkan sekalipun.. Malah, semasa PRU-12 dahulu pun UMNO masih lagi PARTI terKUAT berBANDING mana-mana PARTI.. Yang tak SEDAPnya tuh, tatkala DS Najib mengatakan sedemikian, masih RAMAI kePIMPINan UMNO sendiri yang meRASAkan PARTI ini perlu berUBAH?

Kalau ikut SEJARAH, UMNOlah yang menCIPTA sendiri MUSUH-MUSUHnya.. PAS dan PKR ialah 'CIPTAan' UMNO AKIBAT peREBUTan KUASA.. Malah, tak mustahil UMNO akan menCIPTA lagi MUSUHnya jika ada PIHAK yang TIDAK berPUAS HATI dengan pemilihan UMNO pada hujung TAHUN nanti.. UMNO selain menjadi KILANG kepada kePIMPINan yang terBAIK jugak meRUPAkan KILANG kepada kePIMPINan terBURUK dalam DUNIA.. Di dalam UMNOlah terCIPTAnya POLITIK WANG, NEPOTISME, KRONISME, LIBERALISME. PLURALISME dan 'New POLITICs'.. Inilah 'PENYAKIT' yang sentiasa berULANG dalam UMNO dan tak pernah berHENTI..

Yang boleh diPUJI ialah UMNO sentiasa menyingkirkan 'PENYAKIT' sebegini.. Namun demikian, seperti orang yang berUSIA 65 TAHUN, 'PENYAKIT' akan sentiasa berULANG jika TIDAK berPANTANG atau menDISIPLINkan diri.. Begitu jugaklah dengan UMNO.. Apabila sesekali meRASA KUAT, UMNO LUPA untuk berPANTANG bagi memastikan 'PENYAKIT' yang SAMA TIDAK berULANG.. AKIBATnya, UMNO sentiasa diROSAKkan dari dalam dan selalu jugak UMNO terMAKAN 'UBAT' tetapi ialah 'RACUN' yang diBERIkan oleh MUSUH-MUSUHnya seperti PKR, PAS dan DAP La'anatullah.. PELIKkan kenapa UMNO tak SERIK-SERIK?

UMNO KUAT bukan kerana SOKONGan KAUM 'AH-Beng'.. Ini jugak FAKTA yang TIDAK perlu pun diPERTIKAIkan lagi.. Oleh itu, sepatutnya kePIMPINan UMNO boleh aje memperSETANkan apa sahaja KATA-KATA KAUM 'AH-Beng' asalkan SOKONGan untuk UMNO daripada KAUM Melayu/ISLAM sentiasa 'SOLID'.. Namun demikian, terlalu BANYAK para PEMIMPIN UMNO yang 'SOLD their SOUL to the DEVIL' apabila menurut apa sahaja keMAHUan KAUM 'AH-Beng'.. Yang TAMBAH menJELIKkan tuh, apabila KAUM 'AH-Beng' sentiasa KONSISTEN meLABELkan UMNO sebagai KORUP dan RASUAH, UMNO tetap 'HANGGUK' aje?

Kalau UMNO GILIRkan seluruh 3.5 JUTA ahlinya sebagai PEMIMPIN PARTI pun KAUM 'AH-Beng' tetap akan meLABELkan UMNO sebagai KORUP dan RASUAH.. Ini jugak adalah FAKTA yang perlu diTERIMA walaupun PAHIT.. Walaupun PARTI DAP La'anatullah yang diSOKONG KUAT oleh KAUM 'AH-Beng' pun TIDAK kurang jugak KORUP dan penyelewengannya, kita CUKUP yakin mereka tak akan mengakuinya! ->KLIK<-


Ini jugak FAKTA kerana KAUM 'AH-Beng' akan sentiasa beKERJASAMA untuk saling 'COVERLINE' keBURUKkan mereka.. Mereka tetap mengatakan bahawa setiap orang dari KAUM mereka ini UMPAMA watak HERO dalam KOMIK Alam PERWIRA atau DEWATA RAYA! 

Kita nak TANYA kepada DS Najib perkara berikut.. HARAP DS Najib BACAlah.. 

- Apakah GUNAnya UMNO menDABIK DADA mengatakan PARTI ini KUAT jika sering 'HANGGUK' terhadap TUDUHan yang diLEMPARkan terhadap PARTI ini?

- Apakah GUNAnya UMNO menDABIK DADA mengatakan PARTI ini KUAT jika UMNO sering memenuhi TUNTUTan PIHAK yang TIDAK menyokongnya tetapi meminggirkan TUNTUTan PIHAK yang SETIA menyokongnya?

- Apakah GUNAnya UMNO menDABIK DADA mengatakan PARTI ini KUAT jika UMNO yang berIYA-IYA untuk menJADIKkan BN PARTI TUNGGAL sedangkan PIHAK yang menCADANGkannya pulak adalah PARTI 'LOSER' dalam BN?


TIDAK bolehkah kePIMPINan UMNO menunjukkan PARTI ini benar-benar KUAT dengan TIDAK 'HANGGUK' kepada segala macam TUNTUTan dan CADANGan yang MENGARUT lagi meMALUkan BN? Tak MALUkah UMNO berSOLAT sebagai MAKMUM sedangkan  sepatutnya berNIAT sebagai IMAM dalam SATU JEMAAH?


Dulu bila ada PIHAK memPERTIKAIkan PERKARA 10 dalam PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN, Pemuda UMNOlah yang akan TAMPIL untuk memPERTAHANkan agar ianya TIDAK menjadi bahan LAWAK seperti HARI ini.. HARI ini, YDP AGONG diHINA secara terBUKA di FACEBOOK, AGAMA ISLAM diPERSENDA dalam ISU pengGUNAan NAMA Allah SWT.. Bahasa MELAYU di'REJECT' dalam urusan RASMI dan HAK-HAK keISTIMEWAan Melayu/BUMIPUTRA diperSOALkan secara terBUKA.. Di manakah Pemuda UMNO? Atau lebih TEPAT lagi, di manakah 'BOSS'nya untuk TAMPIL memPERTAHANkannya? Dok SIBUK dengan kucing BERAK dalam STADIUM kot? 

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

Tuan, UMNO kuat ni mana nak dengar cakap orang biasa2 lagi dah. Tambah pulak dah naik si oxfod tu kan. Tak lama lagi jadi kaduk naik junjung ler.

Letih cakap kat Najib ni. Ambik penasihat setpol dan team inner circle semua elit2 punyer orang. Kita orang biasa dan ahli biasa UMNO ni hanya alat utk diaorang menang undi jer.

Kita bagi cadangan sikit nak bagi baik UMNO dia tanya kita, awak lulusan apa nak memandai-mandai bagi idea? Ada lagi cakap kat saya, u jaga rumahtangga u sudahlah.

Siapalah kita ni bukannya pandai macam diorang semua kan. Kita bawak kereta pon 2nd hand Wira je nye. Diorang kalau tak X6 mercs E300 koman2 pun kan.

Nasib orang Melayu macam ni lah. Bila lah Melayu yang berhati dan berjiwa Mealyu sejati dan Islam tulus ikhlas yang hatinya berani bagai singa yang akan jadi Pemimpin UMNO ni?

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sebab itulah KONTRAKTOR BANYAK dalam UMNO berBANDING 'SAINTIS'..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS