DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, June 10, 2013

DS Najib diMALUkan oleh 'CAI-CAI' UMNO kerana ALASAN TIDAK masuk AKAL untuk pemilihan UMNO 2013?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ada tak mana-mana 'PAK KADOK' ditepi JALAN yang BERANI nak menCABAR PRESIDEN dan Timbalan PRESIDEN UMNO pada pemilihan UMNO nanti? Rasanya mereka akan berFIKIR 10 RIBU kali sebelum berbuat demikian.. Begitu jugak dalam UMNO HARI ini ada ke 'PAK KADOK' di mana-mana CAWANGAN atau BAHAGIAN yang meRASAkan mereka mampu menCABAR keDUA-DUA JAWATAN ini? Ada? Kalau tak ada, kenapa RAMAI pulak 'CAI-CAI' UMNO yang begitu mengGELABAH di peringkat perHUBUNGan NEGERI yang TIDAK MAHU ada perTANDINGan JAWATAN? Yang KELAKARnya tuh, ALASAN para 'CAI-CAI' ini ialah seperti berikut.. ->KLIK<-

"Perlu dikekalkan bagi memperkukuh dan menarik sokongan orang Melayu kepada parti"

KAH!KAH!KAH! Apa dah jadik dengan UMNO? Macam ini ke CARA untuk UMNO nak menarik SOKONGan UMAT Melayu/ISLAM kepada PARTI ini? Kita terTANYA-TANYA adakah DS Najib dan TS Muhyiddin memantau setiap PATAH perKATAan dalam ALASAN yang diKEMUKAkan oleh para 'CAI-CAI' di setiap perHUBUNGan NEGERI? ALASAN seperti yang diNYATAkan di atas hanya menunjukkan keDUNGUan para PEMIMPIN UMNO dan mengGAMBARkan kePIMPINan UMNO begitu 'CHICKEN' untuk mengHADAPi pemilihan PARTI sendiri.. Kalau ini pun PEMIMPIN UMNO dah KECUT, bolehkah RAKYAT diYAKINkan UMNO ini mampu memBELA UMAT Melayu/ISLAM?

Anda tentu INGAT 'JANJI diTEPATi' DS Najib seWAKTU diTABALkan sebagai PRESIDEN UMNO semasa pemilihan terAKHIR pada TAHUN 2009 dahulu? KATAnya,

* 146,500 anggota peringkat akar umbi akan memilih secara langsung pucuk pimpinan parti berbanding 2,500 orang perwakilan sahaja sebelum ini. Mereka juga akan memilih langsung pimpinan di bahagian masing-masing.

* Hapusnya sistem kuota yang sekali gus membuka ruang seluas-luasnya kepada anggota untuk bertanding dengan syarat minimum bagi pertandingan mana-mana jawatan Majlis Tertinggi ialah pernah memegang jawatan Anggota Majlis Tertinggi atau Anggota Jawatankuasa (AJK) bahagian selama satu penggal.

* Syarat untuk bertanding AJK bahagian ialah telah menjadi anggota parti selama tiga tahun

Jadik, pemilihan UMNO kali ini sepatutnya lebih TELUS dan diLIHAT mampu mengHALANG GEJALA POLITIK WANG seperti yang berlaku pada TAHUN 2009.. Perlu ke diUNGKIT lagi bagaimana penCALONan untuk JAWATAN KETUA Pemuda UMNO pada TAHUN 2009 menyaksikan CALON yang mendapat penCALONan paling SEDIKIT meMENANGi JAWATAN tersebut kerana kePANDAIannya menabur DUIT kepada para perWAKILan di PWTC? Apabila DS Najib mengUMUMkan 'JANJI'nya seperti di atas, kenapa pulak ada 'CAI-CAI' di peringkat perHUBUNGan NEGERI yang berIYA-IYA memBANTAH untuk mengHALANG perLAKSANAannya? HE!HE!HE!

JAWATAN PRESIDEN UMNO seINGAT kitalah hanya pernah diTANDINGi semasa DATO Onn meLETAK JAWATAN, allahyarham TUN Hussein ONN meLAWAN HJ Sulaiman PALESTIN dan TUN Dr. Mahathir diTENTANG oleh TENGKU Razaleigh.. Memang tak diNAFIkan bahawa perTANDINGan JAWATAN ini mungkin akan mengAKIBATkan perPECAHan dalam UMNO.. Namun demikian, itu SEMUAnya terLETAK kepada ahli-ahli UMNO sendiri yang menCORAKkan PEMIMPIN bagaimana yang mereka MAHUkan.. UMNO bukannya sebuah KONGLOMERAT yang mana semakin TINGGI sesuatu JAWATAN, semakin MAHAL GAJI yang terpaksa diBAYAR!

IRONInya, para 'CAI-CAI' di peringkat perHUBUNGan NEGERI yang TIDAK MAHUkan JAWATAN ini diperTANDINGkan selalunya akan menDESAK agar JAWATAN KETUA Pemuda UMNO jugak TIDAK diperTANDINGkan? Kenapa agaknya? JAWATAN KETUA Pemuda UMNO itu seTARAF ke dengan JAWATAN PRESIDEN UMNO? KAH!KAH!KAH!

Sebelum ini dah SEBUTkan tentang PERIHAL periLAKU BURUK mereka ini.. ->KLIK<-


Tak SANGKA pulak 'POSTING' kita sebelum ini menyaksikan 'HIT' paling TINGGI pernah diREKODkan dalam BLOG ini.. Nak buat macam mana kalau UMNO sendiri menJANJIkan untuk menyediakan PEMIMPIN yang BERSIH tetapi apabila HAK untuk memilih diNAFIkan, bolehkah PEMIMPIN yang BERSIH itu disediakan oleh UMNO? Ini meMALUkan DS Najib nih?

Wallahualam..  

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS