DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, June 26, 2013

Apabila SISTEM KeHAKIMan di NEGARA ini sudah menjadi seperti 'KANGAROO COURT'?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Semalam di PARLIMEN, YDP AGONG diHINA kerana KONONnya TITAH Baginda yang menyarankan agar keputusan PRU-13 diHORMATi diKATAkan sebagai 'CIPTA'an Kerajaan UMNO/BN? Ini adalah jelas mengHINA kerana seolah-olah YDP AGONG TIDAK TAHU memBACA untuk meNILAI sendiri kesesuaian TEKS TITAH Baginda? Yang meWAR-WARkannya pulak ialah 'KHALIFAH' peMAKAN BABI di Pulau Pinang..

"Titah Seri Paduka telah disediakan oleh kerajaan BN. Mengapa hendak 'mengheret' Seri Paduka dalam perkara ini?.BN harus sedar mereka cuma kerajaan minoriti kerana kami adalah kerajaan yang telah menang dengan undi popular sebanyak 51 peratus. Kamu (media arus perdana) terima hakikat ini dahulu, kemudian baharu dapatkan komen kami," ->KLIK<-


HAKIKATnya 'KHALIFAH' peMAKAN BABI ini ENGGAN mengakui bahawa UMNO/BN meMENANGi UNDI POPULAR di 9 buah NEGERI dalam PERSEKUTUAN Malaysia ini.. Siapakah dia untuk berCAKAP seolah-olah dia meWAKILi suara MAJORITI sedangkan KAUM Melayu/BUMIPUTRA yang meWAKILi 61% penDUDUK di NEGARA ini telah memBERIkan 65% UNDI kepada UMNO/BN? UMNO dalam BN sahaja MENANG 88 kerusi PARLIMEN dan siapa pulak DAP La'anatullah ini yang hanya berCEMOLOT dalam PR tetapi MENANG 38 kerusi PARLIMEN sahaja? 'AH-Beng' tak SEKOLAH ke?

Kemudian sekali lagi RAKYAT diHIDANGkan dengan BERITA yang menyakitkan HATI seperti pemBEBASan 32 orang peRUSUH semalam.. Ianya macam CARA memancing secara 'CATCH and RELEASE'.. Malangnya ini ialah peRUSUH bukannya IKAN pun? Menurut KATA  KETUA Jabatan SIASATan JENAYAH IPK KL DATUK Ku Chin Wah, PIHAKnya sedang meLENGKAPkan kertas SIASATan dan akan mengemukakan HASIL SIASATan kepada Jabatan PEGUAM NEGARA untuk tindakan.. ->KLIK<-

KLIK IMEJ UNTUK VIDEO

Apa? Jabatan PEGUAM NEGARA? Apa yang Jabatan PEGUAM NEGARA telah LAKUkan selama ini? Bukankah peRUSUH ini sebenarnya sudah berKALI-KALI meRUSUH dan diTANGKAP? Cuba NYATAkan sejak daripada RUSUHan BERSIH lalu, dah berapa orang yang diDAKWA dan diHUKUM atas keSALAHan sebegini? Ada ke? Ada yang terang-terang nak mengHANCURkan NEGARA seperti dalam RAKAMan di atas pun masih TIDAK diKENAkan sebarang TINDAKan? Nak NEGARA HANCUR dulu?

Sebenarnya, keSEMUA PUNCA masalah ini MUDAH diselesaikan jika Jabatan PEGUAM NEGARA berTINDAK lebih awal apabila SPR diFITNAH oleh puak-puak PR demi KEKAL memperDUNGUkan para PENGIKUT mereka!

KLIK IMEJ UNTUIK VIDEO

LIHAT dan DENGAR sendiri apa KATA Timbalan PENGERUSI SPR.. Hari ini kerana LEMBABnya TINDAKan oleh Jabatan PEGUAM NEGARA, SPR yang diLANTIK di bawah KUASA YDP AGONG diHINA, keputusan PRU-13 pun diHINA dan YDP AGONG sendiri turut diHINA kerana TITAH Baginda seperti yang diNYATAkan di atas tadi.. Apa dah jadik? Apakah Penasihat PKR sudah meMILIKki 'FAIL SULIT' sesiapa di dalam Jabatan PEGUAM NEGARA hinggakan mereka buat-buat PEJAM MATA aje dalam SOAL keHANCURan? NAMPAK sangat macam ada yang TIDAK kena dalam ISU ini?

Kemudian kita terBACA pulak ISU seorang PEGUAM Syarie bukan MUSLIM diBENARkan berTUGAS dalam MAHKAMAH SYARIAH di NEGARA ini? Kalau itu yang berlaku pada HARI ini, Kerajaan UMNO/BN ada DUA PILIHan sahaja.. ->KLIK<-


1) Menggubal PERLEMBAGAAN NEGARA dengan mengGUNAkan UNDANG-UNDANG SYARIAH sePENUHnya mengGANTIkan UNDANG-UNDANG SEKULAR sedia ada..

2) MengHADkan bidang perUNDANGan SYARIAH di SEMUA IPT hanya terBUKA untuk para pelajar ISLAM sahaja..

Sekali lagi masalah ini meLIBATkan Jabatan PEGUAM NEGARA sedia ada.. Kita dah BANYAK kali SEBUTkan bahawa keHANCURan sesebuah NEGARA ISLAM akibat 'SPRING' kerana RAMAInya para pengamal UNDANG-UNDANG seperti PEGUAM, HAKIM dan MAJISTRET yang berMAIN POLITIK hingga meLETAKkan kePENTINGan POLITIK meLEBIHi PERLEMBAGAAN NEGARA.. Hari ini SENARIO yang SAMA begitu jelas di hadapan MATA.. PenJENAYAH dan PENYANGAK diNOBATkan sebagai WIRA walaupun mereka jelas meROSAKkan dan meMUSNAHkan pada yang telah diBINA selama ini..

Dalam KONTEKS yang diNYATAkan, apa GUNAnya lagi RAKYAT mematuhi UNDANG-UNDANG sedia ada jika pihak-pihak berKAITan seperti Jabatan PEGUAM NEGARA dan BADAN KeHAKIMan seakan-akan mengamalkan TINDAKan berPILIH? Bukankah lebih BAIK untuk SEMUA RAKYAT keluar menCETUSkan HURU-HARA seperti orang TIDAK berTAMADUN atau TIDAK berAGAMA kerana itu yang diHARAPkan berlaku oleh mereka di dalam SISTEM KeHAKIMan NEGARA? Sudah tentu NEGARA ini akan HANCUR jika itu berlaku tetapi apa BEZAnya jika BIBIT-BIBIT keHANCURan seperti yang diNYATAkan TIDAK diHENTIkan? Ianya hanya menunggu MASA untuk terjadi!

Wallahualam.. 

3 comments:

Anonymous said...

apa nak heran bro. 3 hakim yg buat keputusan boleh peguam non muslim di mahkamah syariah tu dari universiti malaya dan satu kelas kesemuanya. umur pun sama (60 dan 61 tahun). semuanya nampak semacam condong pada perjuangan pakatan rakyat. sistem kehakiman kita hari ni kemungkinan dah dicorak oleh anwar ibrahim. perasan tak banyak hakim mahkamah tinggi dan mahkamah rayuan dari um (sama dgn anwar). kita tengok byk keputusan dibuat condong kepada pakatan.

Anonymous said...

Taktik keturunan pendatang tanpa jemputun di Parlimen untuk 5 tahun akan datang adalah "trawling" trolling", campak kail untuk tangkap ikan, bila kena, main main , dan campak lagi.

Jawapan jawapan kapada Soalan Ah Seng akan ikuti dengan soalan demi soalan.
Lacking sobriety absent sanity.
Disorderly conduct dan perangai makhluk rimba, dan Najib 1M liberal inklusive cuba lakonan Westminster !
I am Pm for all ! walau pun ada:

AH Seng Cinasian
Ah Seng Super kiasu
Ah Seng Keturunan tetamu asing.
Ah Seng quarellsome politician.
Ah Seng sengaja cari pasal
Ah Seng memang mencari issue.
Makanan kesukaan: kacang merah ber kuah cuka,cicah cuka hitam.
Ahli parti parti keturunan Cadre sistem PAP.
Tak sedar diri punya cinaseng kiasu.
Ah seng dan Ah Beng dan Tony kiam Her adalah Idola Idola utama ketua pengarang Akhbar the STAR MCA Wong Talam 2 alam tikam belakang gunting dlm lipatan.
Pengamal kilang rasis , kilang2 rasis itu BAPAK SEKOLAH CINA yang taja.
Ah Beng Penang Bahasa Malaysia fail! Ah Seng Fail Tony kiam Her Fail!
Ah beng naik klas ekonomi pesawat MAS pada 2008 satu kali aje , nak dapat publisity murahan.
2013 pakai Mercedes,kalau islam di gelar munafik,tapi dia kafiir,memang tak bolih dekat dengan dia langsung.(OSTAD Asri cakap)
Pencetus dasar CATokong.
Nak buat 6 billion punya untung sibuk kutip tol.
EXCELL Ambassador,papan kekunci rosak.
Kangaroo court dan parlimen dan dun jadi macam itu sebab ada transformaci terbukaan Ah Jb Gooo yang telah hilang pedoman dan terssisih dari orang melayu.
arjuna waspada
changkat lobak

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

SENARIO yang menakutkan tetapi masih RAMAI dalam UMNO sendiri yang TIDAK NAMPAK..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS