DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, June 15, 2013

PenTADBIRan NEGARA dan URUSAN Kerajaan UMNO/BN sedang diCATURkan oleh PORTAL BERITA ini..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ada sebuah PORTAL BERITA di internet sedang cuba mengatur-carakan apa BENTUK kerajaan selepas PRU-13.. Kita LIHAT terlalu RAMAI juruBLOG cuba menSENSASIkan BERITA-BERITA PALSU yang berSUMBERkan dari PORTAL BERITA ini tanpa mengetahui bahawa mereka jugak sedang diCATURkan untuk menJAYAkan AGENDA keMUSNAHan NEGARA.. Anda patut TAHU jika kerajaan sesebuah NEGARA GAGAL diTUKAR melalui PROSES seperti PRU, sudah pasti akan ada TANGAN-TANGAN GHAIB yang cuba mengUBAHnya melalui SEBARan MAKLUMAT PALSU untuk menCETUSkan suasana TIDAK AMAN di NEGARA ini..

Mungkin inilah HARGA keBEBASan yang wajar diBAYAR oleh pihak kerajaan apabila kerajaan meMANSUHkan AKTA Mesin CETAK hingga terSENGIH-SENGIH MENTERI KDN pada MASA itu.. Sesiapa pun BEBAS 'MenCIPTA' BERITA mereka sendiri mengGUNAkan internet dan pihak berKUASA seperti SKMM pulak kena ambil MASA untuk memBUKTIkan BERITA tersebut PALSU barulah boleh berTINDAK.. Yang lebih MALANG tuh, mereka yang 'MenCIPTA' BERITA sebegini bukan sahaja kerap diBEBASkan apabila diBICARAkan, mereka jugak akan mengULANGinya lagi dengan 'MenCIPTA' pulak BERITA atau 'RUMOURs' lain..

PORTAL BERITA manakah yang kita MAKSUDkan? Jika anda meRUJUK apa yang diTULIS dalam BLOG JEBAT Must DIE ini anda pasti akan TAHU.. ->KLIK<-


Setakat ini TIDAK TAHU apakah BENTUK pemantauan yang telah diLAKUkan oleh pihak berKUASA.. Yang NYATAnya, salah SATU pemBOHONGan yang diSENSASIkan oleh PORTAL BERITA ini tanpa FAKTA yang SAHIH ialah BERITA tentang perBICARAan RASUAH pemBELIan KAPAL selam di Perancis yang diREKA oleh SUARAM.. Sudahlah SUARAM yang meRUPAkan NGO HARAM masih lagi BEBAS berOPERASI, PORTAL BERITA itu jugak TIDAK kena TINDAKAN pun?

TIDAK keterlaluan jika diKATAkan bahawa 3/4 pemBOHONGan dan FITNAH yang diLAUNGkan semasa HIMPUNan dan RUSUHAN puak-puak PR sebelum ini jugak berSUMBERkan dari PORTAL BERITA ini dan diREKA oleh SUARAM! Malangnya, sekali lagi pihak berKUASA dan Kerajaan UMNO/BN TIDAK TAHU nak berBUAT apa-apa  seolah-olah ini SEMUA hanyalah 'GOSSIP' yang diSEBARkan oleh mana-mana Mak Cik 'MULUT MURAI'? Yang JELIKnya tuh, ada jugak 'CAI-CAI' UMNO turut menSENSASIkannya walaupun HAKIKATnya BERITA sebegini jelas menembak KEPALA mereka sendiri? BODOH macam Lebai-Lebai DUNGU PAS! 

HARI ini dengan berSUMBERkan PORTAL BERITA yang SAMA, ada beberapa juruBLOG turut menSENSASIkan KONONnya DS Najib mengatur pertemuan dengan 'MUSUH'nya iaitu PENASIHAT PKR di Jakarta.. Pertemuan ini diKATAkan kerana DS Najib mahu berKOMPROMI bagi mengekalkan JAWATANnya sebagai PM dan jugak sebagai PRESIDEN UMNO.. MUDAH bukan 'MenCIPTA' BERITA?

SUMBER untuk BERITA ini TIDAK diNYATAkan? Kenapa agaknya? Adakah BENAR BERITA ini ada SUMBERnya atau sekadar untuk menCIPTA 'RUMOURs'? Jika BERITA ini diNAFIkan, apakah ianya akan diperBETULkan atau KEKAL terSEBAR? Bagaimana anda memBACA dan meNILAI BERITA sebegini? Anda perlu TAHU bahawa TUJUANnya ialah ,

1) PERTAMA sekali, NAWAITU penulisnya jelas untuk menCIPTA 'RUMOURs'..

2) 'RUMOURs' sedemikian akan memBERIkan PERSEPSI bahawa DS Najib begitu terDESAK untuk memPERTAHANkan JAWATANnya di hadapan RAKYAT..

3) PENASIHAT PKR pulak akan diBERIkan PERSEPSI KONONnya sebagai 'SAVIOUR' kerana sudi beRUNDING dengan DS Najib..

4) DS Najib jugak akan diGAMBARkan seolah-olah 'TAKUT' untuk diCABAR KONONnya semasa dalam PARLIMEN atau pemilihan UMNO nanti..

5) TENGKU Razaleigh dan TS Muhyiddin di'RUMOURs'kan akan menCABAR DS Najib samada di PARLIMEN atau semasa pemilihan UMNO nanti..

6) Jika 'RUMOURs' sebegini diSEBARkan kepada RAKYAT, RAKYAT akan MULA RESAH dan ahli-ahli UMNO sendiri akan berBELAH bahagi..

7) 'RUMOURs' sebegini KONONnya akan meNAIKkan POPULARiti Penasihat PKR di mata RAKYAT walaupun SUMBERnya TIDAK dikeTAHUi..

IRONInya, TENGKU Razaleigh sebelum ini pernah menyatakan NIATnya untuk BERSARA sebagai ahli PARLIMEN dan TIDAK akan berTANDING pada PRU-14.. Apakah TENGKU Razaleigh sendiri ada NAWAITU untuk meMUNGKIRi KATA-KATAnya walaupun RAKYAT dan ahli-ahli UMNO sendiri sedia MAKLUM dia TIDAK mampu berBUAT apa-apa pun jika berKUASA hanya untuk sePENGGAL?

Agaknya tujuan PORTAL BERITA ini meng'KAMBING-HITAMkan NAMA TENGKU Razaleigh dan TS Muhyiddin ini untuk memecah-belahkan UMNO? Perlukah diJELASkan lagi apakah yang akan berlaku jika UMNO kali ini berpecah-belah? Agaknya ahli-ahli UMNO belum DAPAT pengAJARan lagi di Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan? Mungkin sebab 'RUMOURs' inilah ahli-ahli PARLIMEN PR yang sebelum ini nak PULAUkan sidang PARLIMEN berpondong-pondong pulak nak MASUK berSIDANG? Mereka PERCAYA bahawa akan ada sekali lagi '16 September' pada SESI PARLIMEN berikutnya HASIL 'RUMOURs' ini? ->KLIK<- 

Kita TIDAK HAIRAN jika BERITA berUNSURkan 'RUMOURs' sebegini turut diSENSASIkan oleh beberapa 'CAI-CAI' UMNO.. Jika anda RAJIN menyelidik latar-BELAKANG pengendali PORTAL BERITA ini, anda akan dapat WUJUDnya 'LINK' antara mereka dengan beberapa orang SPESIS berOTAK LIBERAL di dalam UMNO terUTAMAnya di dalam Pemuda UMNO! Kiranya macam PARANG berMATA DUA la.. SPESIS berOTAK LIBERAL akan dapat menguasai UMNO manakala PORTAL BERITA ini dan puak-puak PR yang menJULANGnya akan dapat menJATUHkan UMNO! Inilah 'HARGA' yang perlu diBAYAR oleh UMNO..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS