DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, June 27, 2011

Agaknya Pak JANGGUT nih ingat BERSIH 2.0 boleh memBUATkan Pengerusinya dan DAP minat karya SASTERA Melayu kot?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita tidak perlu HAIRAN apabila melihat beberapa TOKOH Sasterawan Negara sering dilihat melibatkan diri dengan pihak pembangkang khususnya PR.. Sebelum ini Shahnon Ahmad yang mengHINA ibu Tun Mahathir menerusi karya SHITnya.. Sekarang ini kita melihat pulak Pak Janggut Saruman The White pulak melalut menyokong perHIMPUNan HARAM BERSIH 2.0.. ->KLIK<-

Apa yang nak diHAIRANkan kerana mereka pun manusia jugak dan tak ada JAMINAN pun bahawa manusia macam Pak Janggut Saruman The White ini tak akan SESAT dalam perJALANan hidupnya? Sudah tentu kerja BODOH jika anda menyamakan OTAK seorang Sasterawan seperti Pak Janggut Saruman The White ini dengan OTAK seorang jurutera, saintis atau doktor pakar.. Oleh itu, jika anda mengHARAPkan seorang Sasterawan sepertinya JUJUR dalam berkarya, anda sebenarnya berMIMPI mengHARAPkan akan terJUMPA seseorang yang MIRIP dengan LELAKI Y dalam video SEKS pemimpin kanan PKR! HE!HE!HE!

Pada kitalah, tak perlu pun anda terJERIT atau terLOLONG meminta kerajaan menarik BALIK gelaran Sasterawan Negara milik Pak Janggut Saruman The White ini.. Cumanya, kita KESALlah sikit kerajaan berSUSAH payah mengIKTIRAF mereka TETAPI kerajaan tidak dapat menJANJIkan bahawa mereka pasti beTERIMA KASIH di atas pengIKTIRAFan kerajaan terhadap mereka.. Mungkin LAIN kali kerajaan patut BIARkan mereka JUAL sendiri hasil karya mereka kat Pasar Seni atau di mana-mana tanpa BANTUAN kerajaan.. Jika hasil SASTERA Negara MUSNAH pun orang macam Pak Janggut Saruman The White inilah yang patut diperSALAHkan..

Sebenarnya, keBODOHannnya turut meRUGIkan para pengHASIL karya SASTERA lain khususnya dalam Bahasa Melayu.. Kita tidak NAMPAKlah pengLIBATan Pak Janggut Saruman The White ini akan menyebabkan Peguam BETINA India Pengerusi BERSIH 2.0, Tian Chua, Lim Anak Beranak dan para pemimpin DAP La'anatullah yang lain akan meMINATi hasil karya SASTERA Bahasa Melayu.. Kita jugak tidak NAMPAK pun Pak Janggut Saruman The White ini akan mengHASILkan karya SASTERA bahasa Mandarin atau Tamil untuk diKAGUMi atau diHAYATi oleh para pemimpin tersebut.. Malah kita jugak tak dapat BAYANGkan Pok Nik 'ALAIHISSALAM', HJ Hadi atau mana-mana Lebai PAS akan berSAJAK sepertinya.. Jadik yang nyatanya memanglah Pak Janggut Saruman The White ini buat kerja BODOH dan meMALUkan diri sendiri..

Adakah anda meRASAkan Sasterawan seperti Pak Janggut Saruman The White ini adalah JUJUR? Tidak.. KARYA yang baik belum tentu menCERMINkan hati nurani penulisnya.. Malah, seseorang Sasterawan belum tentu JUJUR walaupun terhadap seorang Sasterawan yang lain sepertinya.. Cuba anda ingat KEMBALI siapakah yang benar-benar memBELA Sasterawan Negara Abdullah Hussain apabila karyanya iaitu Interlok diBAKAR oleh ahli-ahli Dewan Penyokong PAS berbangsa India.. ->KLIK<-

Bukankah PERKASA yang memBELA Sasterawan Negara Abdullah Hussein? Apakah TINDAKkan Pak Janggut Saruman The White ini untuk memBELA Sasterawan Abdullah Hussain yang lebih SENIOR daripadanya? Dia cuma mampu 'MOGOK' tak nak berKEMPEN untuk PAS di PRK DUN Tenang yang lalu.. Hari ini, penyokong PAS jugaklah yang menjadi DALANG perHIMPUNan BERSIH 2.0 dan DAP La'anatullah yang menLARANG buku ini diPAMERkan dalam Perpustakaan Negeri Pulau Pinang? Oleh itu, jika anda mengHARAPkan keJUJURan daripada Pak Janggut Saruman The White ini, memang jangan HARAPlah..

Terus-terang katalah, pada 9 Julai nanti anda tidak perlu RAGU untuk 'berKASAR' dengan Pak Janggut Saruman The White ini.. Malah, jika dia diCEKUP oleh pihak berkuasa sekalipun kita SARANkan agar dia dihantar ke Tanjung Rambutan atau Tampoi.. Apa yang kita LIHAT pada hari ini hanyalah HIPOKRASI golongan yang mengaku pengkarya SASTERA tetapi sanggup mengHANCURkan SASTERA Melayu apabila berSEKONGKOL dengan pihak yang pernah memBAKAR hasil karya SASTERA Melayu itu sendiri.. Pak Janggut Saruman The White ini mungkin menganggap dirinya berKORBAN kerana SASTERA Melayu tetapi sebenarnya dia sedang mengorbankan DIRInya untuk tujuan POLITIK semata-mata.. SASTERA bukanlah KOTOR seperti POLITIK tetapi POLITIK yang KOTOR boleh meROSAKkan SASTERA..


Penasihat PKR memang diketahui RAPAT dengan golongan Sasterawan ini.. Antara yang pernah RAPAT dengannya ialah allahyarham Usman Awang.. Mungkin selain Yahudi ZIONIS Neo-Con, golongan Sasterawan adalah TARGETnya untuk mendapat sokongan.. Antara Sasterawan yang BERJAYA diperALATkan seperti Shahnon Ahmad dan Pak Janggut Saruman The White ini.. KeLEMAHan para Sasterawan ini adalah mereka sering diBUAI mimpi SYOK sendiri hingga KABUR pandangan mata dan HATI masing-masing untuk mengenali siapa sebenarnya Penasihat PKR itu.. Kita inginlah TANYA kat golongan Sasterawan ini bahawa sehingga HARI ini, setakat manakah Penasihat PKR berjaya mengangkat hasil SASTERA mereka ke persada dunia? Selain menipu golongan Sasterawan yang KHAYAL dengan DUNIA mereka sendiri, memang tak ada pun SUMBANGAN berkesan dia kepada mereka nih?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS