DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, May 31, 2013

Apakah NEGERI Selangor bakal menJADI sebuah NEGERI ala-ala 'BANANA Republic'?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

TAHUkah anda apakah MAKSUD 'BANANA Republic'? Kalau menurut TAKRIFan WIKIPEDIA, ISTILAH ini yang POPULAR dalam DEKAD 60-an berMAKSUD,

"Banana republic is a political science term for a politically unstable country whose economy is largely dependent on the export of a single limited-resource product, such as bananas. It typically has stratified social classes, including a large, impoverished working class and a ruling plutocracy that comprises the elites of business, politics, and the military. This politico-economic oligarchy controls the primary-sector productions and thereby exploits the country's economy." ->KLIK<-

TAHUkah anda bahawa NEGARA kita jugak NYARIS menjadi seperti 'BANANA Republic' jika DEB, DASAR PenSWASTAan dan DASAR perINDUSTRIan NEGARA TIDAK diperKENALkan? Jika DASAR-DASAR NEGARA ini TIDAK diperKENALkan oleh Kerajaan UMNO/BN, NEGARA ini akan KEKAL dalam keMUNDURan untuk berPULUH-PULUH TAHUN dan langsung TIDAK ada keMAJUan untuk diBANGGAkan seperti pada HARI ini..

Namun demikian, selepas PRU-13 ada satu KAUM di NEGARA ini yang TIDAK puas HATI dengan pengAGIHan keKAYAan NEGARA menerusi DEB dan DASAR-DASAR kerajaan sebelum ini diLIHAT cuba menJADIKkan NEGARA ini sebagai 'BANANA Republic'.. Mereka cuba menJADIKkan KAUM Melayu/ISLAM sebagai 'WORKING Class' dan KAUM mereka sebagai 'RULING Plutocracy' dengan meminggirkan siapakah KAUM yang MAJORITI di NEGARA ini.. Perlukah kita NYATAkan KAUM manakah yang diMAKSUDkan? Apakah kita berPURA-PURA BUAT untuk TIDAK meLIHAT BAHAYA sebegini yang akan menimpa NEGARA ini?

Kita menJANGKAkan Selangor adalah NEGERI PERTAMA yang bakal menJADIK 'BANANA Republic' di NEGARA ini.. Pada MULAnya kita menJANGKAkan Pulau Pinang tetapi anda patut TAHU keBIMBANGan PEMERINTAH di sana yang SEDAR bahawa Pulau Pinang sebenarnya diPAJAKkan oleh KeSULTANan Kedah sahaja.. Kenapa kita KATAkan Selangor? Selangor sebenarnya meMILIKki 'WORKING Class' yang paling RAMAI di NEGARA ini.. Anda jugak TAHUkan KAUM manakah yang menjadi 'WORKING Class' di Selangor? Anda jugak tentu TAHU siapakah yang menjadi 'RULING Plutocracy' sebenar di dalam Kerajaan NEGERI Selangor..

Selangor sebelum ini memang seBUAH NEGERI yang KAYA dan MEWAH.. Malah, 'WORKING Class' di Selangor jugak jauh lebih MEWAH berBANDING 'WORKING Class' di NEGERI-NEGERI lain.. TIDAK hairanlah Selangor telah LAMA menjadi NEGERI yang diIDAM-IDAMkan dalam PERSADA POLITIK NEGARA.. Selepas PRU-13, Selangor sekali lagi menJADIK NEGERI 'TAWANan' puak-puak PR bagi kali keDUA.. Namun demikian, benarkah Kerajaan NEGERInya menJANA EKONOMI?


RAMAI TIDAK tahu bahawa NEGERI Selangor jugak mengalami DEFISIT sejak PR mula memerintah NEGERI ini pada PRU-12 lagi.. Walaupun Kerajaan NEGERI cuba menampung DEFISIT tersebut dengan penJUALan ASET-ASET mereka, ianya IBARAT menCURAHkan AIR dari TANGKI sedangkan AIRnya TIDAK diGANTIkan langsung.. Keadaan ini diBURUKkan lagi dengan HUBUNGan BURUK Kerajaan NEGERI dengan Kerajaan PERSEKUTUAN terUTAMAnya dalam ISU pemBINAan PRASARANA seperti LOJI BEKALan AIR, pengaliran TENAGA elektrik dan BANYAK lagi.. KeGIATan 'UNDERWORLD' itu ke nak menJANA EKONOMI? 

Ketika ini RAKYAT Selangor mungkin merasa BANGGA kerana mampu berLAGAK KONONnya jika Kerajaan NEGERI berTUKAR pun mereka tetap keLIHATan lebih 'MODEN' berBANDING RAKYAT NEGERI-NEGERI lain.. HAKIKATnya, DETIK untuk mereka menjadi 'BANANA Republic' tuh hanya menunggu MASA sahaja.. Anda LIHAT sendiri bagaimana KAUM yang cuba menJADIKkan Selangor sebagai 'BANANA Republic' itu berBANGGA kerana KONONnya NILAI TANAH NAIK.. Ini selalu diMOMOKkan menerusi 'RED Bean ARMY' di FACEBOOK.. Walhal, semakin NAIK NILAI TANAH, semakin terPINGGIRlah KAUM 'WORKING Class' di Selangor untuk meMILIKkinya?


Sedangkan KAUM 'RULING Plutocracy' di Selangor itu pulak BEBAS menJUAL TANAH sedemikian kepada orang LUAR seterusnya 'MIGRATE' ke Australia atau Canada KONON-KONONnya BUKTI mereka tuh orang yang 'BERJAYA'? Mungkin dalam KONTEKS ini, RAKYAT Selangor yang meRASAkan OTAK mereka tuh 'MODEN' sebenarnya terlalu DUNGU kerana TIDAK NAMPAK apa yang akan berlaku 10 TAHUN kemudian.. Apabila penDUDUK di Selangor semakin RAMAI, RAKYAT Selangor sendiri akan meRASAkan keSUKARan mereka untuk meMILIKki TANAH atau menJALANi keHIDUPan seperti KAUM 'RULING Plutocracy' di sana..

Secara JUJURnya, RAKYAT Kelantan lebih BIJAK berBANDING RAKYAT Selangor kerana SEMUA maklum walaupun RAKYATnya KEKAL memilih PAS untuk DUN tetapi mereka tak mengetepikan UMNO/BN untuk PARLIMEN? ->KLIK<-


Sedangkan RAKYAT Selangor yang KONONnya berOTAK 'MODEN' lagi LIBERAL itu telah memBERIkan UNDI secara TIDAK 'BALANCE' tanpa memikirkan AKIBAT yang bakal menimpa mereka? Jika sesuatu TIDAK diperBETULkan dalam MASA terDEKAT, berSEDIAlah ANAK-ANAK Selangor untuk menJADIK seperti ANAK-ANAK Kelantan yang kena menJADIK KAUM 'WORKING Class' di NEGERI lain!


Kita menDEDAHkan perkara ini bukannya nak memPROMOSIkan UMNO/BN yang dah LUNYAI di Selangor.. TIDAK ada GUNAnya pun.. Anggaplah UMNO/BN dah TENAT tunggu MASA nak diTALKINkan aje.. TAMBAH pulak dengan KES DS Khir, ianya pasti akan JADIK MODAL POLITIK seKURANG-KURANGnya 10 TAHUN.. Kita DEDAHkan perkara ini kerana TIDAK mahu sebuah NEGERI berSULTAN dan lambang keJAYAan Melayu/ISLAM memBANGUNkan NEGARA diMUSNAHkan dek keBODOHan mereka sendiri.. TIDAK CUKUP lagikah perINGATan begini bukan sahaja dalam AL-Quran malah dalam KISAH LAGENDA seperti 'PAK KADOK'?

Sekarang ini RAKYAT Selangor patut SEDAR yang di NEGERI mereka ini PASIR diJUAL, TANAH diGADAIkan, AIR pun tak KEKAL.. Apa lagi yang akan ada untuk RAKYAT NEGERI ini? SULTAN sendiri pun boleh diHINA oleh PEMIMPIN yang mereka sendiri PILIH menerusi PRU? AGAMA ISLAM yang cuba diTEGAKkan oleh PEMIMPIN seperti DATUK Hassan ALI pun telah diGADAIkan, jugak di Selangor? Nak TUTUP kilang ARAK GUINNESS pun tak MAMPU? Jadik? Apa lagi yang TINGGAL untuk RAKYAT Selangor KHUSUSnya KAUM Melayu/ISLAM yang menJADIK 'WORKING Class' itu agar TIDAK diPERLEKEHkan oleh KAUM yang menjadik 'RULING Plutocracy'? Apakah Selangor DARUL 'BANANA Republic'?

Wallahualam..   

3 comments:

Anonymous said...

Tahniah pada semua warga Selangor yang telah memilih segerombolan manusia untuk memerintah dan mentadbir dimana akhirnya negeri menjadi miskin dan rakyat sendiri telash memilih untuk menjadi sedemikian.

Ada kemungkinan tahap menjadi negeri dalam kelompok tercorot dan miskin....

Bagai kera dapat bunga....tahniah kepada mereka yang taksub dan terpukau dengan calun calun PKR/DAP/PAS....

PAS menang 15 kerusi namun dapat portfolio yang....well segan aku nak nyatakan... DAP dapat jadi Speaker. portfolio kanan dan memegang segala puncan kewangan negeri....

Selangor bertambah azab

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

SEMUA pihak mahu MENANG PRU tetapi berapa RAMAI yang nak berKERJA untuk RAKYAT selepas PRU?

Wallahualam..

Anonymous said...

kepandaian mereka membuat manupulasi kewangan powerpoint tu je cara penipuan yang bijak dan membuatkan orang percaya, menyatakan kewangan kerajaan selangor yg meningkat dari 400juta kepada 2+ billion.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS