DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, March 11, 2014

Apabila NEGERI Selangor di'PARIAH'kan kepada 'PenJUBOR' seKELUARGA pada PRK DUN Kajang..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Tatkala seluruh DUNIA masih diselubungi dengan perasaan HIBA dek TRAGEDI MH370, DUN Kajang pulak menyaksikan PRK kerana ADUNnya tiba-tiba meLETAKkan JAWATAN.. Jadik? Untuk apa PRK ini diadakan sebenarnya? Daripada kita SEMUA dok berTEORI tentang KONSPIRASI di sebalik TRAGEDI MH370, kenapa kita TIDAK meLIHAT pulak TEORI KONSPIRASI ala-ala ZIONIS di sebalik PRK ini? Kenapakah kita memBUTAkan HATI untuk meLIHAT WUJUD FAKTOR keTAMAKkan KUASA, WANG dan keGILAan di sebalik PRK ini? Dalam SOAL ini, RAKYAT Selangor masih GAGAL ke untuk meLIHAT yang mereka telah diPARIAHkan oleh PKR, PAS dan DAP La'anatullah tentunya? Tak NAMPAK lagi?

ASALnya berlaku KEMELUT dalam Kerajaan Selangor apabila MB GAGAP diDESAK untuk meLEPASkan JAWATANnya oleh beberapa pihak dalam PKR sendiri.. Dengan 'RESERVE' seBANYAK RM3 BILION dan bakal diTAMBAH lagi dengan RM9 BILION lebih apabila pengambilalihan GLC berKAITan pengURUSan AIR NEGERI, Selangor menjadi 'BANK' yang STRATEGIK untuk diROMPAK.. Sebab itulah antara CARA untuk meROMPAK Selangor ialah dengan 'PenJUBOR' diLETAKkan sebagai anggota penTADBIRan Kerajaan NEGERI.. Malangnya, ini sudah tentu diTENTANG oleh MB GAGAP yang jugak ada kePENTINGannya.. Lalu diadakan 'DEAL' dengan Kerajaan PUSAT dalam ISU Langat 2 olehnya..


Apabila 'PenJUBOR' diSAHkan untuk ke JEL Sungai Buloh atau JEL Kajang selama 5 TAHUN kerana keSALAHan DNAnya ada dalam JUBOR bekas 'COFFEE Boy'nya, maka mengGELABAHlah dia.. Untuk mengelakkan UMNO/BN menDAPAT keMENANGan PERCUMA dan bagi mengelakkan pulak PARTInya HANCUR TERUK, maka diTABALkan pulak BINInya sebagai CALON.. Baik dia atau BINInya bukan pengUNDI di DUN Kajang pun.. Namun demikian, untuk menJAYAkan NIATnya meROMPAK Selangor bagi kePENTINGan POLITIKnya, maka diTABALkan jugak BINInya itu sebagai CALON pada HARI ini.. Jadik, apa KATA RAKYAT Selangor? Apakah RAKYAT Selangor RELA diPARIAHkan oleh si 'PenJUBOR' sekeluarga ini?


Apabila CALON WANITA berTEMBUNG dengan CALON WANITA jugak, ia bukan lagi perLAWANan sebagai 'UNDERDOG'.. BN perlu mengGERAKkan sePENUHnya dan perlu MENANG, bukan lagi berMATLAMAT setakat nak MAJORITI sebelum ini diKURANGkan aje.. Kalau setakat ini aje yang BN MAHU, lebih BAIKlah tak payah berTANDING.. Kita sedia MAKLUM bahawa UNDI KAUM Cina TIDAKlah 'SOLID' lagi kepada BN.. Malah, MCA jugak masih GAGAL meWUJUDkan 'RED Bean ARMY'nya untuk menangkis 'RED Bean ARMY' yang diTAJA oleh DAP La'anatullah.. Oleh itu, penDEKATan berHEMAH dan MENYERANG bila perlu kenalah diWUJUDkan dan dilakukan oleh JENTERA KEMPEN BN secepat mungkin!


Kita TAHU DAP La'anatullah TIDAK berMASALAH pun untuk menCARI seRAMAI mungkin 'RED Bean ARMY' bagi mana-mana PRK sekalipun.. Bukannya kena HANTAR 'RESUME' pun.. 'AH-Beng' yang berhenti SRJK pasal nak jadik 'SALESMAN' kat Jalan Pasar pun boleh jadik 'RED Bean ARMY' yang JAUH lebih EFEKTIF daripada si RAJA INSTAGRAM yang di'BACK-up' oleh 'BOSS' Pemuda UMNO! Seperti mana PEMIMPIN DAP La'anatullah sendiri yang tak pernah beKERJA macam orang lain sebaliknya seUMUR HIDUP mereka berPOLITIK, sebegitu jugaklah 'MIND-Set' para 'RED Bean ARMY' dalam memperBODOHkan mereka yang seKAUM dengannya.. Ini perkara yang MCA masih lagi GAGAL perJELASkan kepada KAUM mereka..Oh ye.. Setakat manakah keberSUNGGUHan JENTERA BN untuk meMENANGi PRK DUN Kajang ini? Kita TAHU JENTERA MEDIA SIBER MCA memang tak ada.. Nak HARAPkan JENTERA SIBER UMNO pun takat SUAM-SUAM KUKU aje lagi.. IRONInya, 'BOSS' Pemuda UMNO pun HARAM tak NAMPAK KELIBAT langsung sejak DATIN Chew MEI Fun diISYTIHARkan CALON BN bulan lepas lagi.. Apakah 'BOSS' Pemuda UMNO ini tengah sibuk kat tengah LAUT sana menCARI MH370 kot? Atau mungkin tengah 'REGISTER' diri jadik BUDAK pengHANTAR PASSPORT?


Inilah HAPRAK yang ada dalam UMNO dan jugak BN yang selalunya akan memBERI keLEBIHan kepada pihak LAWAN.. Apabila yang GILA 'GLAMOUR' diLANTIK sebagai PEMIMPIN tetapi tak TAHU nak buat KERJA.. Bila nak CELIK?

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

UMNO/BN memang dah nak mampus...
kepimpinan setiap sayap yang paling haprak dalam sejarah Tanah Melayu... Hidup Melayu adalah slogan kosong yang tiada makna kecuali untuk mengisi poket dan kantung masing-masing... semuanya sudah berpaksikan wang... tiada lagi perjuangan bagi memajukan masyarakat Melayu khas nya dan bumiputera am nya... sungguh-sungguh ia nya politik semata-mata... dan jatuh nya UMNO maka segala yang dimilik orang Melayu dan bumiputera akan hancur lebur dan merempatlah Melayu di Tanah Melayu...

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Jangan diSALAHkan pada KERETA atau LEMBU yang menariknya.. SALAHkan kepada GEMBALAnya dahulu..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS