DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, March 23, 2014

Untuk CALON PARTI manakah 48% UNDI UMAT Melayu/ISLAM pada PRK DUN Kajang besok?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

TEMPOH berKEMPEN untuk PRK DUN Kajang telah pun berAKHIR.. Esok pengUNDI DUN Kajang akan keluar mengUNDI untuk memilih siapakah YB BARU mereka mengGANTIkan YB LAMA yang mengosongkan KERUSI kerana TIDAK AMANAH.. KOMPOSISI pengUNDI DUN Kajang ialah 48% pengUNDI Melayu/ISLAM, 40% pengUNDI KAUM Cina dan selebihnya KAUM India menjadikan PRK kali ini sebagai UNIK walaupun pada AWALnya TIDAK WUJUD langsung ALASAN KUKUH untuk mengadakan PRK.. Apa pun, nak tak nak RAKYAT DUN Kajang tetap kena keluar mengUNDI jugak..

BN memBARISkan DATIN Paduka Chew MEI Fun dari MCA sebagai CALON manakala PKR pulak pada AWALnya meLETAKkan 'PenJUBOR' sebagai CALON tetapi diGANTIkan pulak dengan BINInya kerana MAHKAMAH RAYUan menJATUHkan HUKUMan 5 TAHUN PENJARA atas keSALAHan 'MenJUBOR' sekaligus mengHILANGkan keLAYAKkannya untuk berTANDING.. Bagi MCA, inilah PRK pertama mereka selepas 2 PRU sebelum ini.. MCA tentunya masih TRAUMA diBADAI dek TSUNAMI Cina pada PRU lepas.. Apakah MCA masih ada keKUATan untuk PRK kali ini?


IRONInya, seBAIK mana pun CALON MCA, ianya tetap akan diTOLAK oleh KAUM mereka sendiri.. Pada PRU lepas, yang menyelamatkan CALON MCA hanyalah UNDI KAUM Melayu/BUMIPUTRA yang keBANYAKkannya masih mengenang JASA UMNO.. Namun demikian, UNDI KAUM Melayu/BUMIPUTRA belum tentu 'SOLID' untuk UMNO lagi kerana UMNO sendiri memBUANG SEMANGAT NASIONALISME mereka dan diGANTIkan dengan SEMANGAT nak jadik LIBERAL.. Setakat mana keMAMPUan UMNO untuk meRAIH UNDI KAUM Melayu/BUMIPUTRA pada PRK kali ini, SAMA-SAMAlah kita tunggu KEPUTUSANnya nanti..

Kita terTARIK untuk memBICARAkan tentang kepada siapakah 48% UNDI UMAT Melayu/ISLAM di Kajang pada PRK kali ini.. Ini kerana pada PRK DUN Kajang, bukan 40% UNDI KAUM Cina yang menjadi penentu seperti di kawasan-kawasan lain.. Sebaliknya 48% UNDI UMAT Melayu/ISLAM inilah yang jadik penentu.. BIJAKkah UMAT Melayu/ISLAM di DUN Kajang untuk menentukan siapakah yang patut diPILIH pada PRK kali ini? Apakah SIFAT keBODOHan UMAT Melayu/ISLAM yang MUDAH diperMAINkan oleh EMOSI dan SENTIMEN sekali lagi akan diperGUNAkan untuk menJAHANAMkan mereka sendiri sekali lagi?


TIDAK RAMAI yang SEDAR bahawa selain di Pulau Pinang, hanya di Selangor UMAT Melayu/ISLAM diPERLEKEHkan dan diHINA oleh KAUM-KAUM lain.. Walaupun UMAT Melayu/ISLAM ialah MAJORITI di Selangor, RAMAI yang berANGGAPan bahawa mereka dianggap MAJU jika memBUANG SIFAT keMELAYUan dan CIRI-CIRI keISLAMan mereka.. Sebab itulah kita BANYAK kali mengatakan bahawa UMNO TIDAK akan kembali menguasai Selangor selagi mereka TIDAK memBUANG SIFAT LIBERAL mereka.. Namun demikian, UMAT Melayu/ISLAM di Selangor kot mana pun tetap RUGI berBANDING di NEGERI-NEGERI lain.. Ini kerana Selangor diKUASAi oleh orang luar bukannya ANAK JATI mereka sendiri seperti mana pada PRK DUN Kajang kali ini..


BAIK 'PenJUBOR' atau pun BINInya, mereka bukanlah ANAK JATI Selangor pun.. Namun demikian, akibat keDUNGUan RAKYAT Selangor sendiri, mereka seKELUARGA begitu MUDAH memPARIAHkan NEGERI ini untuk kePENTINGan mereka.. KIRAnya, RAKYAT Selangor ni tak SEDAR pun bahawa mereka diPERINTAH ala-ala RAJAH Brooke Sarawak ZAMAN dulu.. Jadik, apakah PRK DUN Kajang ini dapat menyedarkan RAKYAT Selangor KHUSUSnya UMAT Melayu/ISLAM tentang HAKIKAT keBODOHan mereka dalam peMAINan POLITIK 'PenJUBOR' seKELUARGA? Apakah 48% UNDI UMAT Melayu/ISLAM itu diMANFAATkan seBAIKnya?

Selangor menjadi LUBUK kepada orang luar bagi mengaut keMEWAHannya bagi mengatur STRATEGI untuk meROMPAK pulak UMAT Melayu/ISLAM di NEGERI-NEGERI lain.. CONTOHnya, seperti GAMBAR Lebai-Lebai DUNGU pengKAGUM 'JUBOR' di bawah ini..


RAKYAT Kelantan sendiri dah tak KISAH dah dengan TUNTUTan ROYALTI pasal sudah ada perSETUJUan antara MB Kelantan dengan Kerajaan PUSAT dalam SOAL ini tetapi ISU ini diMAINkan pulak di Selangor dan dijadikkan MODAL untuk mengHINA MANGSA TRAGEDI MH370 pulak? NAMPAK tak bagaimana ISU yang tak LAKU pun diNEGERI lain tetapi di'Re-BRAND' dengan JAYAnya di Selangor kerana ianya menjadi LUBUK untuk memperBODOHkan UMAT Melayu/ISLAM?

Setakat ini kita tak NAMPAK pun apakah ISTIMEWAnya UMAT Melayu/ISLAM Selangor di bawah PR ini berBANDING di bawah BN sebelum ini.. 2X5 aje? Malah lebih TERUK lagi, UMAT Melayu/ISLAM di sini boleh diHINA dan diPERLEKEHkan sewenang-wenangnya sseolah-olah UMAT Melayu/ISLAM ini UMPAMA orang ASING.. Nak CONTOH? LIHATlah kat bawah nih..Kalau AGAMA sendiri boleh diHINA sedemikian RUPA, apakah lagi MARUAH yang ada pada UMAT Melayu/ISLAM di Selangor? Di manakah NILAI 48% UNDI UMAT Melayu/ISLAM di DUN Kajang kalau ianya TIDAK diGUNAkan untuk keBAIKkan diri mereka sendiri? Siapakah lagi yang nak memBELA kamu dari diPERLEKEHkan kalau bukan diri kamu sendiri?Wallahualam..

1 comment:

Anonymous said...

DAP pigs, RBA anak pigs.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS