DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, March 31, 2014

Kita SUDI saling berMAAFan dengan PEMIMPIN ini tetapi masih ada PENGIKUTnya yang memBURUKkan kerajaan dalam ISU MH370..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

KIFARAH KATA MANTAN MB Kelantan meRUJUK kepada tahap keSIHATannya.. Apa pun memang LUMRAH untuk orang seUSIA dia menghadapi sedemikian.. Cumanya, apabila dia menitiskan AIR MATA mengenangkan NASIBnya dan mengatakan itu adalah KIFARAH baginya, kita pun RASA ada BAIKnya kita jugak mengHORMATi dia, meMAAFkan dia, jugak meMOHON MAAF darinya seterusnya TIDAK lagi memanggil dia sebagai 'Pok Nik' seperti biasa.. Walaupun TIDAK ada yang mengHINAkan dengan PANGGILan sedemikian, ada BAIKnya kita SEMUA pakat berTOLAK ANSUR sedikit dengan keUZURan dia pada la ni..


Kita jugak TAHU bahawa keBANYAKkan KENYATAAN oleh MANTAN MB Kelantan ini diBUAT oleh pihak KETIGA yang tentunya SPESIS pengKAGUM si 'PenJUBOR' dalam PKR itu.. Orang-orang yang KONONnya berCAKAP untuk MANTAN MB Kelantan ini dalam FACEBOOK atau MEDIA SOSIAL sebenarnya PENYOKONG TEGAR si 'PenJUBOR'.. Ketika ini, mustahil untuk MANTAN MB Kelantan yang UZUR ini berKOMUNIKASI menerusi INTERNET.. Inilah SYAITAN seBENAR dalam PAS dan akan KEKAL menguasai PAS selagi PAS berada dalam PR.. Sebab itu kita BANYAK kali SEBUT seBIJAK mana AHLI-AHLI PAS, mereka KEKAL DUNGU!

Di Kelantan ketika ini Lebai-Lebai DUNGU PAS sibuk memBURUKkan Kerajaan UMNO/BN berHUBUNG keHILANGan MH370.. DS Najib diBURUKkan seHABISnya kerana KONONnya GAGAL mengendalikan ISU ini bagi pihak NEGARA.. Malah, Kerajaan UMNO/BN pulak diperSALAHkan kerana KONONnya memBURUKkan 'PILOT' walaupun yang meMULAkannya ialah AKHBAR DAILY Telegraph.. Kita TAHU si 'PenJUBOR' telah mengARAHkan agar Kerajaan UMNO/BN diBURUKkan seMAKSIMUM mungkin pasal TRAGEDI MH370 ini bagi 'COVERLINE' diri sendiri.. Habis PEGAWAI Kerajaan di Kelantan diHASUT oleh PAS untuk TUJUAN BURUK..


Seorang GURU dan seorang kakitangan AGENSI kerajaan terang-terangan menyalahkan kerajaan seolah-olah Kerajaan UMNO/BN yang menerbangkan MAS ini pada 8/3/2014 lalu.. Sebagai GURU dan kakitangan kerajaan, mereka seHARUSnya SEDAR bahawa TRAGEDI ini TIDAK pernah berlaku dalam SEJARAH DUNIA dan kerajaan telah BUAT seHABIS BAIK untuk menyelaraskannya.. Namun, TIDAK ada GUNAnya kerana keTAKSUBan mereka kepada Lebai-Lebai DUNGU PAS mengATASi segala-galanya walaupun Lebai-Lebai DUNGU itu belum pernah NAIK pesawat BOEING 777.. Apakah Kerajaan UMNO/BN berDIAM diri?

Wallahualam..

3 comments:

Anonymous said...

ber*k tua ni yg doa kan org lain pecah perut, tapi Allah maha kuasa... kini si ber*k tua ni kena usung beg plastik utk isi air kencingnya sendiri.....

Anonymous said...

Kenapa nak minta maaf kepada manusia sedangkan dia sendiri dok berpakat dengan Syaitan.

Anonymous said...

Baguslah..moga Allah memberi hidayah padanya...
Teringat..peristiwa..peniaga salah kira dan pulangkan baki bayaran terkurang.. Dia meminta maaf..dan memulangkan baki yg terkurang..
Ini lah ukuran kemaafan dgn membetulkan kesilapan .Tiada pula mengulanginya lagi.

Jadi Silalah...betulkan pegangan dan amalan diri dan pengikutnya..dalam banyak hal ..

kita tunggu dan berharap ia menjadi realti..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS