DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, March 11, 2014

Ketika SKMM masih LENA, IMEJ NEGARA dah semakin LUNYAI diKERJAkan dek 'RED Bean ARMY'..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Terus-terang KATAlah, SKMM memang 'TIDUR' dalam TUGASnya.. Terlalu BANYAK 'RUMOURs' yang diSEBARkan dan SENGAJA diCIPTA oleh pihak-pihak tertentu tetapi seolah-olah di pandang sebelah MATA sahaja oleh SKMM.. Agaknya siapalah yang dapat TENDER buat pelbagai APLIKASI untuk keGUNAan SKMM tetapi masih memBUATkan SKMM GAGAL memantau segala MAKLUMAT berHUBUNG MH370 yang terSEBAR di dalam INTERNET? Untuk pengetahuan SKMM, beberapa orang kakitangan MAS telah diBALING dengan BOTOL air MINERAL oleh keluarga kepada para penumpang MH370 di Beijing.. Mereka MARAH kerana menDAKWA NEGARA kita menyembunyikan MAKLUMAT..

Untuk MAKLUMan SKMM, sesiapa pun di China TIDAK berMINAT untuk menDAPATkan MAKLUMAT RASMI samada melalui BERNAMA, Astro AWANI, RTM atau mana-mana MEDIA pun.. Ini terMASUKlah MEDIA mereka sendiri seperti CCTV atau XINHUA.. Kita nak TANYA, apakah yang boleh dilakukan oleh SKMM jika 'RED Bean ARMY' menyalurkan MAKLUMAT PALSU kepada warga China demi memBURUKkan kerajaan dan NEGARA kita ini? Apakah SKMM meRASAkan 'RED Bean ARMY' berSIMPATI seperti RAKYAT yang lain terhadap TRAGEDI MH370?


Tatkala SKMM masih 'KHAYAL' inilah berRIBU MAKLUMAT yang memBURUKkan keadaan diSEBARkan oleh 'RED Bean ARMY' dalam BAHASA Mandarin dan lain-lain menerusi FACEBOOK, TWITTER, WASSAP dan BANYAK lagi.. Tak TAHU ke?

'RED Bean ARMY' seperti yang RAMAI maklum bukan semestinya berOPERASI di Jalan Pasar atau pun Bukit Bintang.. Jangan terKEJUT kalau diKATAkan 'RED Bean ARMY' ini jugak ada di Taiwan dan Hong Kong.. Kita nak TANYA lagi kat SKMM, siapakah yang berGAMBAR dengan Jalur GEMILANG diterbalikkan selepas PRU-13 lalu di Taiwan? Apakah itu bukan BUKTI bahawa WUJUDnya UNSUR SUBVERSIF untuk meROSAKkan IMEJ NEGARA di bawah kerajaan sedia ada dari luar NEGARA? Apakah DAYA untuk SKMM mengHALANG mereka ini daripada menyebarkan MAKLUMAT PALSU atas DESAKan PARTI POLITIK yang menaungi keGIATan mereka? Nak mintak KERJASAMA dari POLIS Taiwan dan Hong Kong?


Yang berSIMPATI dan dok berSLOGAN 'PRAY for MH370' dalam INTERNET pun keBANYAKkannya dari NEGARA ini.. Malah, yang bersungguh-sungguh meRAYU agar TIDAK menyebarkan MAKLUMAT PALSU pun ialah mereka yang PRIHATIN dan tinggal di NEGARA ini.. Malangnya, siapa yang nak memperDENGARkan SERUan ini kepada para keluarga MANGSA di China? Bukanlah lebih MUDAH dan lebih DEKAT untuk 'RED Bean ARMY' ini menyebarkan keBURUKkan menerusi BAHASA Mandarin, Hokkien, Kantonis dan sebagainya dari Taiwan dan Hong Kong? Bolehkah SKMM mengesannya jika 'IP Address' bukan dari NEGARA ini? Kita PERCAYA mereka jugak ada AGENDA yang lebih BURUK terhadap NEGARA..

SEDIH tetapi itulah HAKIKATnya.. Ya.. Menyalahkan SKMM sePENUHnya pun bukanlah penyelesaian.. HAKIKATnya, memang jelas TIDAK ada sesiapa pun yang BERHAK berSUARA kepada keluarga MANGSA di China bagi pihak kita.. Kerajaan China sendiri jugak masih 'BLUR' dan TIDAK TAHU hendak meRUJUK siapa.. Dalam KONTEKS inilah SKMM TIDAK perlu SYOK sendiri dan perlu meMINTA KERJASAMA dari SEMUA NEGARA yang terLIBAT dalam TRAGEDI MH370 ini untuk memantau setiap MAKLUMAT yang terSEBAR.. Kita KHUATIR bukan sahaja IMEJ NEGARA, malah HUBUNGan DIPLOMATIK antara NEGARA jugak cuba diROSAKkan.. Jika ini berlaku, TIDAKkah kerajaan jugak GOYAH?

Wallahualam..    

1 comment:

Anonymous said...

Depa dok buat fake id utk tunjuk pm ada ramai penyokong. Yg lain kita tunggu aduan. Kalu ada aduan dsn masuk akhbar, menteri minta maklumat, baru kita siasat.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS