DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, March 05, 2013

Ada MUSLIHATnya disebalik keGILAan berPERANG keluarga 'BAHALOL' KIRAM III dan NUR Misuari ini?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita mengakui kita BUKANlah PAKAR perTAHANan sebaliknya cuma seorang WARGANEGARA biasa aje.. Namun demikian, WARGANEGARA mana pun akan PRIHATIN dan 'HANGIN' apabila TANAH tumpah DARAHnya diSERANG.. Dalam KONTEKS ini, kita PERCAYA peRISIKkan TENTERA dan KDN lebih HEBAT dalam mengANALISA MAKLUMAT.. Kita ingin mengatakan bahawa RAKYAT lain jugak mengANALISA MAKLUMAT yang mereka dapati dengan cara masing-masing.. Untuk itu, kita PERCAYA ada jugaklah di kalangan RAKYAT kita yang mungkin GUSAR dengan 'COUNTER STRIKE' yang akan berlaku selepas SERANGAN tadi..

Kita rasa RAMAI di kalangan WARGA ATM mungkin TAHU bahawa SEJARAH BANGSA Sulu dan TAUSUG ini TIDAK pernah SUNYI dengan perTUMPAHan DARAH.. Anda patut TAHU bahawa BANGSA ini sudah beRATUS TAHUN berPERANG dengan PENJAJAH Sepanyol, British dan Amerika sekian LAMA.. Malah, mereka jugak sehingga kini masih berTEMPUR dengan Kerajaan Filipina walaupun RAMAI di kalangan juruBLOG memPERLEKEHkan KONONnya mereka ini MISKIN dan diKATAkan NAK beli UNIFORM pun tak mampu.. Bagi kita, itu adalah keSILAPan BESAR dan bakal mengundang PADAH jika kita ambil MUDAH!

RAMAI di kalangan juruBLOG mengatakan keTIDAK-PERCAYAan mereka para PENGIKUT 'BAHALOL' KIRAM III mustahil meMILIKki SENJATA seperti M16 jika TIDAK ada pihak lain yang 'SUPPLY'kannya.. Kita TIDAK menolak kemungkinan sedemikian.. Malah, sebelum ini pun kita RASA pelik jika para LANUN ini memBUNUH POLIS kita dengan 'SNIPER' dan seorang LANUN yang diBELASAH dek orang kampung di Sabah itu berSENJATAkan pelancar ROKET.. Itulah yang mengGUSARkan kita kerana bagaimana SENJATA sedemikian boleh diMILIKki? Kalau AK-47 tuh taklah mengHAIRANkan sangat.. Ini menguatkan kePERCAYAan bahawa KONFLIK akan berLARUTan jika TIDAK diTANGANi segera..

MISTERI ini masih belum terJAWAB atau sesiapa dapat menJAWABnya.. Kalau sejak dulu lagi 'BAHALOL' KIRAM III meMILIKki keMAMPUan SENJATA yang sebegini HEBAT, dah LAMA dah Kerajaan Filipina TIDAK menjadi seperti kerajaan pada hari ini.. Kita PERCAYA ada LOGIKnya jika diKATAkan mereka ini sebenarnya adalah MILITAN MNLF yang berselindung di sebalik NAMA LANUN 'BAHALOL' KIRAM III.. Ini mungkin ada LOGIKnya kerana PEMIMPIN mereka NUR Misuari ini jugak antara yang 'KePANASan' setelah NAMAnya diKAITkan dengan penCEROBOHan ini.. Dia antara yang mengUGUT kerajaan kita selain 'BAHALOL' KIRAM III dan anak perempuannya yang macam SUNDAL sejak INSIDEN ini terjadi!


Oleh itu, ada BAIKnya jika pihak kerajaan memandang SERIUS ANCAMAN yang disebut oleh MEDIA Filipina ini agar langkah-langkah perlu diambil.. ->KLIK<-


Walaupun RAKYAT kita jugak mempunyai PENGALAMAN berTEMPUR dengan KOMUNIS dan KONFRONTASI sebelum ini, itu SEMUA kisah LAMA.. RAMAI di kalangan kita ini terlalu 'LUNYAI' dengan HIDUP yang SENANG-lenang ketika ini.. Ini berBEZA dengan mereka yang selalu berPERANG dan OTAK mereka sentiasa di'BRAINWASH' untuk berPERANG seperti para LANUN 'BAHALOL' KIRAM III ini.. Kita TIDAK mahu tiba-tiba aje KEJADIAN BURUK ini berlaku tatkala kita sedang LEWA..

Kita TIDAK tahu apakah kerajaan dan pihak berKUASA sudi menDENGAR pandangan kita menerusi BLOG ini.. Namun, kita PERCAYA 'ASSAULT' yang telah diLAKUkan pada hari ini akan menimbulkan KONFLIK berPANJANGan dengan puak-puak MNLF yang TIDAK berOTAK ini.. Kalau pun NUR Misuari TIDAK berTINDAK, pasti akan ada 'CAI-CAI' dia yang berDENDAM dengan apa yang berlaku pada hari ini.. BANGSA mereka ini amat terkenal dengan sifat penDENDAM selain MUDAH PERCAYA kepada HASUTan.. Kiranya 2X5lah dengan Lebai-Lebai DUNGU PAS.. Oleh itu lebih baik kita SEMUA berWASPADA!


Walaupun LAPORAN PORTAL ini menimbulkan keRAGUan, TIDAK SALAH jika kerajaan menumpukan sePENUH keKUATan ATM di Sabah ketika ini.. Malah, kita jugak menCADANGkan kepada kerajaan agar SEGERA mengHUBUNGi SEKUTU seperti MILF dan lain-lain di Filipina yang terHUTANG NYAWA dengan Kerajaan Malaysia sejak sekian LAMA bagi MENYEKAT keGILAan puak MNLF dan keluarga 'BAHALOL' KIRAM III itu.. Kita PERCAYA Kerajaan Malaysia memang memPUNYAI SEKUTU yang RAMAI dan KUAT untuk MENYEKAT perkara BURUK yang diNYATAkan itu daripada berlaku.. Lebih BAIK menCEGAH sebelum ianya benar-benar terjadi! Dalam NEGARA ini pun TIDAK mustahil ada si'KITOL'nya..


Selain itu, kita HARAPlah MENTERI KPKK supaya 'CERDIK' sedikit ketika saat-saat KRITIKAL begini dari SUDUT memberikan keSEDARan dan penyampaian MAKLUMAT.. Kita HARAPlah siri-siri HIBURAN di STESEN TV ketika ini diKURANGkan sehingga keadaan kembali STABIL dan terJAMIN.. Ini dok TAYANG siri-siri LAWAK atau NYANYIan yang TIDAK kena dengan SENTIMEN semasa.. Siapa yang nak KETAWA tatkala ada WARGA lain sedang dalam keSEDIHan dan keBIMBANGan? Malah, kita jugak berHARAP agar SKMM 24 JAM memantau pergerakan keluar masuk MAKLUMAT agar RAKYAT PEKA dengan SITUASI semasa dan TIDAK ada MAKLUMAT yang TIDAK sepatutnya tersebar..

Wallahualam..   

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS