DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, March 20, 2013

CALON PRU-13 - Antara yang 'DROP' kat IPT atau yang terlebih PANDAI hingga meROSAKkan NEGARA..ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

TS Muhyiddin semasa dalam MAJLIS MUBARAK pada Isnin lepas telah menyatakan bahawa keLULUSan TINGGI bukanlah JAMINAN untuk seseorang itu menjadi CALON pada PRU-13 nanti.. BANYAK lagi FAKTOR lain yang perlu diambil KIRA untuk menentukan keLAYAKkan seseorang menjadi CALON..

"Kadang-kadang dalam situasi dan kawasan tertentu, kita tahu kita telah berikan hak dan kebebasan meletakkan calon terbaik. Tetapi kita juga terikat dengan amalan, konvensyen, sikap hormat (respect), barisan jemaah di peringkat bahagian, siapa ketua, timbalan, naib pemuda naib wanita....ini biasa kita ambil kira. Oleh sebab itu mungkin ada beberapa kekangan yang terpaksa kita alami. 

Tetapi kita harap apabila keputusan dibuat nanti, maka senarai nama yang terpilih dapat diterima oleh ahli parti. Calon itu mungkin tak sehebat mana, tetapi dianggap munasabah. Tidak semestinya calon itu berkelulusan tinggi...dan di sesetengah kawasan kita lihat ada calon yang ada pengalaman, serta ada sedikit sebanyak ilmu dan pengetahuan, dia diterima baik...tapi ada calon yang hebat dengan skrol berjela-jela, selepas jadi wakil rakyat, dia tak berjaya," ->KLIK<-

Kita amat-amat berSETUJU dengan apa yang diNYATAkan oleh TS Muhyiddin kali ini.. KeLULUSan yang TINGGI dan SIJIL yang berJELA-JELA bukan BUKTI bahawa mereka ini mampu berKHIDMAT dan berBAKTI kepada RAKYAT dengan BAIK.. Ini kerana UMNO ialah PARTI POLITIK yang mana ahli-ahlinya perlu berJUANG untuk berBAKTI dan berKHIDMAT kepada RAKYAT.. UMNO bukanlah sebuah KONGLOMERAT yang 'MenJUAL' perKHIDMATan mereka kepada RAKYAT! Tak diNAFIkanlah ada 'MANGKUK' yang suka menunjuk SIJILnya yang berJELA-JELA dan KONONnya PERASAN dia aje yang 'GRADUATE' dari luar NEGARA..

'MANGKUK' sedemikian WUJUD dalam UMNO ketika ZAMAN PM ke-5 dan masih lagi WUJUD sehingga kini cuma TIDAK lagi sebegitu AKTIF.. KONON-KONONnya merekalah yang LAYAK berGELAR PEMIMPIN, merekalah yang LAYAK jadik PM pada UMUR 40 TAHUN.. LAGAK dan PERASANnya mereka ini amat meMUALkan.. UMNO diJADIKkan seUMPAMA sebuah KONGLOMERAT seolah-olah hanya mereka yang 'GRADUATE' dari luar NEGARA terUTAMAnya dari OXFORD dan CAMBRIDGE ajelah yang LAYAK menentukan hala tuju UMNO.. Orang lain hanya LAYAK jadik PENGIKUT.. Mereka yang tentukan CARA untuk UMNO berBAKTI kepada RAKYAT! 


Pada ZAMAN PM ke-5, para 'MANGKUK' itu diKENALi sebagai 'LEVEL 4 Boys' yang KONONnya sehabis PERASAN merekalah 'INSAN terPILIH' LULUSan dari OX-BRIDGE yang LAYAK menTADBIR sebuah NEGARA.. Mujurlah PM ke-5 telah diGANTIkan oleh DS Najib.. Kalau tak, NEGARA kita ini hanya menjadi bahan LAWAK seluruh DUNIA dek kerana GELAGAT para 'MANGKUK' tersebut.. Namun demikian, mereka itu masih WUJUD dalam UMNO.. DS Najib hanya mampu menyekat 'PENYAKIT' yang dibawa mereka ini.. Yang mampu memulihkan UMNO hanyalah ahli-ahli UMNO sendiri dengan MENOLAK mereka ini dari PARTI!


DS Najib telah membuka seluas-luasnya RUANG dalam UMNO untuk sesiapa pun berBAKTI kepada RAKYAT dan NEGARA tanpa perlu pun menunjukkan SIJIL berJELA-JELA atau menJAJA seluruh NEGARA KONONnya mereka itu 'GRADUATE' dari luar NEGARA! Baik petani, nelayan atau pemandu TEKSI pun diBERIkan RUANG untuk berBAKTI oleh DS Najib.. Inilah yang perlu diFAHAMi oleh seluruh ahli-ahli UMNO jika mahu UMNO KEKAL dalam persada POLITIK di tanah air.. Oleh itu, perINGATan oleh TS Muhyiddin itu TEPAT dan wajar sekali diPATUHi.. UMNO ialah PARTI untuk SEMUA golongan, bukannya untuk SPESIS 'MANGKUK'!

Ini bukanlah berMAKSUD untuk kita meNAFIkan golongan yang ada SIJIL berJELA-JELA itu TIDAK patut jadik ahli UMNO.. Memanglah menjadi BONUS jika kePANDAIan daripada SIJIL yang berJELA-JELA itu diMANFAATkan untuk berBAKTI kepada RAKYAT.. Itu jauh lebih BAIK daripada seorang MP PAS dari Pokok Sena atau pun Timbalan PRESIDEN PAS itu sendiri! Malah, ianya jauh lebih BAIK daripada MAHASISWA 'DROP' yang sememangnya BODOH! Yang PENTING, kePANDAIan dari SIJIL yang berJELA-JELA itu mestilah seIRING dengan nilai-nilai MURNI untuk berBAKTI seIKHLAS mungkin kepada RAKYAT menerusi perJUANGan UMNO.. Itulah yang diTUNTUT oleh RAKYAT bila mereka pilih UMNO pada PRU 13!

Wallahualam..

1 comment:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS