DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, March 31, 2013

TAKHTA MB Selangor - MB GAGAP kata kalau dia tak DAPAT, 'MUSUH'nya pun tak akan DAPAT jugak!ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

SEMUA maklum NEGERI Selangor ialah NEGERI paling MAJU dalam NEGARA ini.. MALANGnya, NEGERI Selangor yang MAJU ini sering GAGAL mendapat seorang MB yang berWIBAWA selepas keMATIan DATUK Harun IDRIS.. Jika kita LIHAT MB-MB Selangor sejak akhir DEKAD 90-an hingga ke HARI ini, SEMUAnya MB yang berMASALAH atau menCETUSkan MASALAH.. Baik MB dari UMNO/BN atau pun dari PR, SEMUAnya 2X5 bab berMASALAH nih.. Kenapalah NEGERI Selangor jadik begini? KeKAYAan Selangor seakan tak berMAKNA kerana PEMIMPIN sebegini.. Bilalah Selangor akan ada MB yang berWIBAWA dan diSEGANi?

MB TS Mat TAIB pernah diCEKUP di Australia kerana bawa WANG yang BANYAK di sana.. TS Abu Hassan OMAR pulak diSKANDALkan dengan WANITA.. DS Khir TOYO pulak kerana pemBERIan PENYAPU kepada PBT dan KES pemBELIan RUMAHnya di bawah NILAI.. Apabila PKR berKUASA pun MBnya jugak TIDAK kurang berMASALAH berBANDING SEMUA MB dari UMNO/BN.. BerMULA dengan SKANDAL PASIR, gejala MURTAD, pengHINAan terhadap SULTAN Selangor, keGIATan 'UNDERWORLD', ISU bekalan AIR, ISU CAR TNB di Rawang, ISU Datum Jelatek, MASALAH SAMPAH, padang PKNS dan terlalu BANYAK lagilah..

MB GAGAP yang jadik MB di Selangor bukanlah lebih BAIK pun berbanding MB-MB dari UMNO/BN sebelum ini.. Malah, kita CUKUP yakin 100% MB GAGAP TIDAK akan diLANTIK semula sebagai MB meskipun Selangor KEKAL di bawah PR.. MB GAGAP terlalu BANYAK MUSUH dalam PKR sendiri.. Jadik, MB GAGAP patut memikirkan perSARAan AWAL dari POLITIK kerana kalau dia MENANG lagi pun dia TIDAK sesekali akan menjadik MB di Selangor untuk kali ke-2.. Siapakah MUSUH MB GAGAP di Selangor? Jika anda sentiasa mengIKUTi KISAH 'KELUARGA 69' PKR, anda pasti TAHU siapakah MUSUH MB GAGAP ini di sana..


Mungkin menyedari NASIBnya sedemikian, MB GAGAP SENGAJA mem'PROVOKE' dengan menCADANGkan PRESIDEN PKR sebagai ADUN sekaligus sebagai MB Selangor jika PR KEKAL berKUASA di Selangor.. ->KLIK<-


Perangai BURUK MB GAGAP seperti ini memang TIDAK mengHAIRANkan.. Sebelum ini pun dah BANYAK 'PROVOKE' yang dia buat dalam ISU BEKALan AIR di Selangor dan ISU pemasangan KAMERA AES.. Cumanya kali ini MUSUH MB GAGAP bukan lagi Kerajaan PUSAT UMNO/BN sebaliknya RAKAN-RAKAN sePARTInya sendiri.. Ye la.. Walaupun dia bakal di'PENCEN'kan sebagai MB, sekurang-kurangnya MB GAGAP mahu memastikan yang bakal diTABALkan sebagai MB Selangor nanti bukanlah MUSUHnya di dalam PKR.. HE!HE!HE!

Kenapa pulak MB GAGAP yang beria-ia MAHUkan PRESIDEN PKR sebagai MB Selangor yang BARU? MUDAH aje.. MB GAGAP cukup TAHU bahawa PRESIDEN PKR sangat-sangat TIDAK SUKAkan dengan MUSUHnya itu kerana HUBUNGan 'KELUARGA 69' PKR itu sendiri yang meLIBATkan BAPAK, BINI, ANAK perempuan mereka, orang KANAN si BAPAK dan ISTERI orang KANAN itu.. Fuh!! Menang BANYAK sekali kait-mengait apabila memperKATAkan tentang HUBUNGan 'KELUARGA 69' ini.. Inilah yang menyebabkan MB GAGAP TIDAK mahu berPUTIH MATA jika dia terpaksa 'DiPENCENkan' dari JAWATAN MB nanti!


KELAKAR pun ada jugak bila kita meLIHAT HUBUNGan serba 'SONGSANG' dalam PKR ini.. Yang NAYAnya tentulah RAKYAT Selangor sendiri.. IBARAT lari dari kandang HARIMAU terJATUH pulak ke dalam kolam BUAYA! Itu pun kalau RAKYAT Selangor sendiri buat-buat BUTA dengan SENGAJA memBIARkan diri mereka jadik MANGSA kepada 'KELUARGA 69' ini.. Ye la.. RAKYAT Selangor ini kan KONON-KONONnya lebih terBUKA dan MODEN berBANDING RAKYAT di NEGERI-NEGERI lain? Tu pasallah MB Selangor nih asyik kena JATUH aje oleh keSALAHan mereka sendiri.. Pasal terlalu terBUKA hingga terLONDEH diri sendiri!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS