DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, March 01, 2013

MANIFESTO PR ialah MANIFESTO yang terCIPTA semasa PEMIMPINnya dapat ILHAM bila 'MENERAN' dalam JAMBAN


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

MB GAGAP di Selangor mengatakan MANIFESTO sesebuah PARTI dalam PRU bukannya satu bentuk JANJI yang perlu diTUNAIkan.. Mungkin dia berKATA demikian dalam keadaan TIDAK GAGAP terhadap PARTInya sendiri bukannya untuk PARTI UMNO/BN.. Kalaulah mana-mana PEMIMPIN UMNO/BN mengatakan sedemikian, agak-agak anda sampai berapa TAHUN ianya akan dijadikkan ISU? Itulah PR yang tak pernah rasa berSALAH jika memperBODOHkan RAKYAT, tak pernah rasa berDOSA jika TIDAK AMANAH (Mungkin kerana yakin Pok Nik 'ALAIHISSALAM' mampu mengAMPUNkan DOSA?) dan berBANGGA bila MENIPU!

Untuk berlaku ADIL, anda boleh men'DOWNLOAD'kan sendiri MANIFESTO puak-puak PR yang diSEBARkan dalam INTERNET seperti berikut.. ->KLIK<-


MANIFESTO ini mengGUNAkan 'KALER' OREN atau JINGGA atau warna KUNYIT... Entahlah, tak KISAHlah apa pun yang MATA anda LIHAT tapi itulah 'KALER'nya.. Ada 5 BAB di dalamnya.. BAB yang PERTAMA diNAMAkan sebagai 'RAKYAT berSAUDARA' dan NAMPAKnya ada unsur-unsur PLURALISME.. Antara yang menarik untuk kita perkatakan dalam BAB PERTAMA ini ialah:-

1) BAHASA KEBANGSAAN DIMARTABATKAN, HAK BAHASA IBUNDA DIJAMIN DAN BAHASA INGGERIS DIPERTINGKATKAN DI DALAM SISTEM PENDIDIKAN 
NEGARA YANG MENJAMIN PENDIDIKAN PERCUMA UNTUK SEMUA ANAK MALAYSIA..

Perghh.. Baca MUKADIMAHnya memang menarik tetapi jika diTELITI isinya, nyata sekali ianya saling KONTRADIK antara satu SAMA lain.. Nak CONTOH? PR mengatakan mereka akan mengIKTIRAF UEC yang jelas mengUTAMAkan BAHASA Mandarin.. Adakah itu yang NAK diKATAkan sebagai meMARTABATkan BAHASA Kebangsaan? Lainlah kalau dinyatakan dalam SIJIL UEC itu WAJIB LULUS BM? NAMPAK tak KONTRADIKnya di sini? Jadik? PR nak TIPU siapa?

2) HAK TANAH DAN KEBAJIKAN ORANG ASLI DIPELIHARA

KAH!KAH!KAH! NAMPAK jelas keDUDUKan Pok Nik 'ALAIHISSALAM' sebagai MB di Kelantan akan diGULINGkan sendiri oleh SEKUTUnya dalam PR.. Seluruh NEGARA maklum keDAHSYATan Pok Nik dan Lebai-Lebai DUNGU PAS balun TANAH RAKYAT Kelantan samada MILIK kaum Melayu/ISLAM mahu pun MILIK orang ASLI.. Tuh yang Pok Nik dok bagi TANAH 10 ribu EKAR kepada PEMIMPIN DAP La'anatullah tuh TANAH siapa? Ladang RAKYAT tuh pulak TANAH siapa?

3) MENGHAYATI KEDUDUKAN ISLAM SEBAGAI AGAMA PERSEKUTUAN, MENJAMIN HAK KEBEBASAN BERAGAMA


Siapalah yang PERCAYA ayat-ayat macam nih dari puak-puak PR sedangkan SEMUA maklum 'RAJA PLURALISME' yang menyamakan ISLAM dengan AGAMA lain di NEGARA ini ialah Ketua UMUM PKR itu sendiri? Dah LUPA ke ANAK perempuan dia sendiri pun baca AYAT 85 Surah ALI Imran pun sekerat-sekerat untuk mengatakan umat ISLAM BEBAS untuk memilih AGAMAnya sendiri? Malah, RAKYAT pun TIDAK pernah LUPA sebab UTAMA kenapa DATUK Hassan ALI dan DATUK Zul NORDIN diPECAT dari PARTI masing-masing.. Buat-buat LUPA ke?

BAB yang KEDUA pulak diNAMAkan sebagai 'EKONOMI RAKYAT' .. Setakat yang kita TAHUlah, puak-puak PR sebenarnya TIDAK berjaya pun mengembangkan EKONOMI NEGERI masing-masing walaupun berjaya JUAL ASET Kerajaan NEGERI untuk mengGAMBARkan NEGERI masing-masing buat 'PROFIT'.. Jadik, apa pulak yang mereka nak KELENTONG lagi dalam BAB EKONOMI kali ini?

1) PENGURANGAN BURUH ASING VS GAJI MINIMA RM 1100 VS PENDAPATAN MINIMUM ISI RUMAH RM 4000

Kenapa NEGARA ini mengambil TENAGA BURUH ASING? Jawapannya kerana KOS UPAH yang MURAH berbanding meng'HIRE' RAKYAT tempatan untuk meLAKUkan perkerjaan yang SAMA.. Ini adalah SKEMA jawapan para TAUKE 'AH-Beng' dalam DAP La'anatullah.. Baiklah, kita PULANGkan 1 JUTA TENAGA BURUH ASING di dalam sektor pemBINAan, perLADANGan, perKHIDMATan dan perKILANGan.. Menurut PR, kita GANTIkannya dengan TENAGA RAKYAT tempatan seRAMAI 1 JUTA orang dengan GAJI MINIMUM RM 1100..

- BURUH sapu SAMPAH kawasan PBT, UPAHnya RM 1100

- OPERATOR pengeluaran KILANG pun UPAHnya RM 1100

- Kerja kait SAWIT dan toreh GETAH pun UPAHnya RM 1100

- Kerja bancuh SIMEN dan buat DINDING pun UPAHnya RM 1100

- 'MAID' jaga ANAK main lambung-lambung pun UPAHnya RM 1100

KESANnya? Dah tentu meLONJAK sakan para TOKEY 'AH-Beng' dalam DAP La'anatullah kerana ada ALASAN untuk mereka NAIKkan HARGA barang! Lepas tuh para PELABUR asing pun akan LARI dari meLABUR di NEGARA ini kerana KOS UPAH yang TIDAK sepadan dengan JUMLAH tenaga KERJA.. Banyak sektor pengeluaran akan diTUTUP kerana keNAIKkan KOS UPAH dan KOS BARANGan.. NEGARA ini akan menjadi seperti Greece dan beberapa NEGARA Eropah lain yang sedang bergelut dengan masalah EKONOMI DOMESTIK ketika ini.. IRONInya, Lebai-Lebai DUNGU PAS dan ARTIS-ARTIS yang meLACURkan diri untuk PAS pun dapat UPAH yang jauh LUMAYAN untuk CERAMAH satu MALAM tanpa perlu RISAUkan tentang kadar GAJI MINIMUM mereka.. Betul tak? KAH!KAH!KAH!

2) MEMECAH MONOPOLI MERANCAKKAN PERSAINGAN

Siapakah yang meMONOPOLI dan memBUNUH perSAINGAN dalam SEKTOR perKHIDMATan dan BARANG KAWALan pada hari ini? Kalau dulu, siapakah yang meMONOPOLI BARANGan KAWALan seperti gula, tepung, minyak masak, ayam, daging dan telur di NEGARA ini? Bukankah dulu ianya diMONOPOLI oleh para TAUKE 'AH-Beng' DAP La'anatullah yang mampu meNAIKkan HARGA sesuka hati? Apabila Kerajaan UMNO/BN memecahkan MONOPOLI ini, mereka MARAH kerana hilang penguasaan lalu menuduh Kerajaan UMNO/BN pulak MONOPOLI..

Itu baru BARANGan keperluan seHARIan.. Bagaimana pulak dengan MONOPOLI dalam penJUALan kenderaan, ELEKTRONIK, JENTERA, barangan berJENAMA, bahan pemBINAan, 'PROPERTY', perBANKkan dan BANYAK lagi.. Bukan ke para TAUKE yang SAMA jugak meMONOPOLInya sehingga ke hari ini? SALAHkah Kerajaan UMNO/BN memecahkan MONOPOLI ini bagi meLINDUNGi kePENTINGan MAJORITI RAKYAT? Kalau MONOPOLI sedemikian TIDAK diPECAHkan oleh Kerajaan UMNO/BN sebelum ini, apa akan jadi kepada RAKYAT?


Untuk setakat ini dulu kita DEDAHkan  keBODOHan puak-puak PR dalam BAB 1 dan 2 MANIFESTO mereka ini dahulu.. Pada kita, inilah MANIFESTO paling BODOH yang mungkin diILHAMkan semasa 'MENERAN' dalam JAMBAN agaknya.. Budak ambil UPSR pun boleh tulis MANIFESTO lebih baik dari yang ini.. MANIFESTO BODOH macam ni pun ada HATI nak GUNAkan perKATAan 'RAKYAT'? Dia ingat RAKYAT kat luar nih SEMUA boleh diperBODOHkan macam diorang dok perBODOHkan budak-budak 'DROP' kat IPT ke? Puak-puak PR wajar mengakui mereka memang BODOH dari segi penulisan MANIFESTO sebegini..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS