DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, May 20, 2013

ANALISA UNDI POPULAR Sinar Harian - BUKTI jelas UMNO penyelamat UMAT Melayu/ISLAM pada PRU-13 lalu..ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Dua HARI lepas, kita terBACA tentang ANALISA UNDI POPULAR mengikut NEGERI di dalam LAMAN WEB Sinar Harian seperti berikut.. ->KLIK<-


Secara RINGKASnya, dapatlah diSIMPULkan bahawa kalau UNDI POPULAR itu diPECAHkan mengikut NEGERI, UMNO/BN berjaya menguasai Perlis, Sabah, Sarawak, Negeri Sembilan, Johor dan Melaka dengan SELESA, PERIT sedikit di Terengganu dan Kedah serta PUTUS HARAPan di Perak, Selangor, Pulau Pinang dan Kelantan.. Namun demikian, seperi mana yang kita TAHU Kedah dan Perak BERJAYA diTAWAN semula oleh UMNO/BN.. Manakala SENARIO di Kelantan menyaksikan UNDI untuk DUNnya memihak kepada PAS tetapi di PARLIMEN pulak UNDI kepada UMNO/BN perBEZAannya KURANG daripada 1700 UNDI!

UMNO sendiri TIDAK berTANDING di Sarawak dan di kawasan bukan MAJORITI Melayu/ISLAM.. Jadik, jika meRUJUK kepada ANALISA Sinar Harian, TIDAKkah keMENANGan UMNO di 88 kerusi PARLIMEN seluruh NEGARA pada PRU-13 memBUKTIkan UMNO sangat DOMINAN di kalangan pengUNDI Melayu/ISLAM? IRONInya, PR yang terdiri daripada 3 PARTI yang berASINGan pulak menyaksikan DAP La'anatullah menDOMINASI SOKONGan KAUM 'AH-Beng' dan segelintir Melayu/ISLAM berOTAK LIBERAL di kawasan BANDAR.. BETULlah CARTA PAI di bawah ini bahawa kerusi PARLIMEN UMAT Melayu/ISLAM diDOMINASI oleh UMNO di Semenanjung dan Sabah serta PBB di Sarawak..PRU-13 jugak menyaksikan PAS GAGAL untuk berSAING dengan UMNO di kerusi MAJORITI Melayu/ISLAM kecuali di Kelantan dan Terengganu serta beberapa kawasan CAMPURan di Selangor dan Perak.. Oleh itu, jika SIGNAL AMARAN perlu dikeluarkan kepada PARTI yang LEMAH, ianya patut diTUJUkan kepada Lebai-Lebai DUNGU PAS.. Apa pun, UMNO sendiri TIDAK boleh terlalu BANGGA dan YAKIN bahawa UMAT Melayu/ISLAM berPIHAK kepada mereka.. Langkah-langkah yang DRASTIK perlu diambil oleh UMNO bukan sahaja untuk mengekalkan SOKONGan sedia ada, malah untuk menCUCI OTAK SPESIS Melayu berOTAK LIBERAL agar kembali ke pangkal JALAN.. SOALnya, mampukah UMNO?

Secara JUJURnya, jika sesuatu TIDAK diLAKUkan oleh UMNO terhadap SPESIS Melayu berOTAK LIBERAL ini, jangan terKEJUT jika mereka ini akan MULA untuk 'MenJANGKITi' UMAT Melayu/ISLAM lain ala-ala ZOMBI dalam FILEM 'Resident EVIL'.. Sekarang ini pun kita JANGKAkan UMNO SUKAR untuk meMENANGi Selangor sebaliknya lebih MUDAH untuk menumpaskan PAS di Kelantan jika para pengUNDI LUARnya berjaya di'BERSIH'kan MINDA mereka.. Jelas sekali pengUNDI Kelantan memilih PAS di DUN dan MAHUkan UMNO sebagai kerajaan PERSEKUTUAN.. DiHARAP UMNO dan PAS dapat duduk seMEJA dalam SOAL ini selepas Pok Nik 'ALAIHISSALAM' dan EXCO 'Batu ASAS'nya di'REJECT'!

IRONInya pulak, Sinar Harian TIDAK pulak mengeluarkan ANALISA UNDI POPULAR mengikut PARTI? Kita terpaksa mencarinya di dalam beberapa BLOG.. Kita terJUMPAlah ANALISA sedemikian seperti di bawah.. Mungkinkah ianya BETUL?


Jika kita meRUJUK kepada REALITI semasa PRU-13 di mana KAUM 'AH-Beng' memBERIkan lebih 90% UNDI mereka kepada DAP La'anatullah dan PKR, ianya sekali lagi memBUKTIkan bahawa UMNO dan PBB di Sarawak masih menguasai MAJORITI UNDI KAUM Melayu/BUMIPUTRA? Sekali lagi HAKIKAT ini meMALUkan Lebai-Lebai DUNGU PAS kerana terpaksa berGANTUNG kepada SOKONGan SPESIS Melayu berOTAK LIBERAL di Selangor atau pengUNDI LUAR Kelantan dan Terengganu yang BALIK untuk mengUNDI PAS demi meROSAKkan keHIDUPan IBU BAPA mereka di KAMPUNG kemudian BALIK semula ke KL atau Shah Alam KONON-KONONnya untuk menjadi orang BANDAR.. TERUK bukan?

Bagaimanakah UMNO mahu KEKAL DOMINAN dan mengembalikan kePERCAYAan UMAT Melayu/ISLAM? MUDAH aje.. Yang meROSAKkan UMNO pada HARI ini ialah SPESIS Melayu berOTAK LIBERAL yang KONON-KONONnya PERASAN mereka tuh PANDAI.. Walhal, kePANDAIan mereka itu hanya di atas KERTAS aje.. Kalau tak, kenapa mereka terpaksa berGANTUNG kepada kerajaan atau GLC-GLC untuk SUMBER FULUS mereka? Jadik, UMNO kenalah menerapkan semula NILAI-NILAI NASIONALISME terhadap 3.4 JUTA ahli-ahli PARTI mereka.. Inilah SUMBER keKUATan UMNO selama ini.. KePIMPINan UMNO seHARUSnya MULA berGERAK ke akar umbi untuk menJELASkan kepada ahli-ahli tentang BAHAYAnya SPESIS OTAK LIBERAL ini terhadap PARTI pada pemilihan nanti..

Wallahualam..  

2 comments:

Anonymous said...

macam ni lah baru mengancam! ada graf dan presentation yg menarik! syabas! cuba keluarkan pula statistic undi melayu/islam umno, pbb vs melayu/islam pas, pkr di dun-dun seluruh negara. memang rasanya bagai bumi dengan langit. sebab apa tengok duk, sebab di situ Nampak peratusan pecahan kaum. kalau ikut parlimen tak boleh sebab ada dun yg byk cina. so tgk dun baru Nampak undi melayu popular pd siapa. haha.

Anonymous said...

harap pemimpin umno akan berubah sikap. meletakkan kepentingan agama, bangsa dan negara dihadapan perjuangan mereka. bukan lagi poket, perut, anak bini di rumah, rakan taulan di hadapan. masih ada lagi pemimpin umno yg perasan mereka bagus, hebat tetapi kalah dalam strategi menarik sokongan orang ramai menyokong parti mereka. mereka hanya hebat dikeliling para pembodek dan pengampu sahaja. jauh daripada mereka, hampir semua orang mencemuh, menghina, memandang rendah kepada mereka. mereka tak berjaya pun dalam mentadbir serta memimpin rakyat di bawah kawasan mereka. ramai yg berharap kepada kekuatan orang atasan.
bila kalah, semua sebab kalah ditanggung oleh pemimpin paling atas. peringkat bawah tak mau tanggung. patutnya mereka perlu mengetahui dan merapati golongan ini. bukannya memberi sahaja, tetapi juga menarik hati mereka dengan sikap yg terpuji. ramai yb berlagak hebat dan tak pernah nak ke surau yg kecil, minum kedai kopi, makan roti canai, ikut sama bergotong royong, datang secara tiba-tiba. melawat kematian dan sakit secara ad hoc, tidak memperdulikan protokol, cepat ke tempat bencana. semuanya dok harap kat orang bawah. dia makan minum kat hotel dan cafe berjenama. cara bercakap macam orang sombong dan bongkak. tak ada menunjukkan ciri rendah hati. orang ramai yg berada di situ melihat dan membuat persepsi yg tidak baik untuk umno di atas kelakuan para pemimpin kecil ini.

pemimpin umno kena berubah. mereka perlu menambat hati orang ramai dengan kelakuan yg baik. bukan berlakon. orang ramai melihat kelakuan pemimpin dan bercakap mengenainya. rakyat bukan berfikiran dunia pertama dalam semua hal. hal isteri, kelakuan, tingkah laku, berpoya-poya, boros, bukan kesukaan rakyat. harap ada yg berusaha untuk mengubah ke arah yg baik dan bukan menimbulkan kebencian kerana tabiat mengumpul kekayaan. biarlah kaya ditunjukkan selepas sudah tidak berkuasa.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS