DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, May 26, 2013

3 SPESIS Melayu/ISLAM yang akan menjadi BARAH kepada UMNO dan seluruh UMAT Melayu/ISLAM pada PRU-14 nanti..ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

RAMAI di kalangan KAUM Melayu/ISLAM pada HARI ini terlalu MARAHkan kepada KAUM 'AH-Beng' kerana keputusan PRU-13 lalu menyaksikan KAUM 'AH-Beng' hampir 100% menyokong DAP La'anatullah dan PKR.. Manakala KAUM Melayu/ISLAM pulak hampir 2/3 memBERIkan SOKONGan kepada UMNO dan PARTI-PARTI BUMIPUTRA lain.. Rasanya, kita pun dah SEBUTkannya BANYAK kali dah dalam BLOG ini.. Apa pun, jelas sekali bahawa UMNO/BN hanya memBUANG MASA sahaja untuk meRAIH kembali SOKONGan KAUM 'AH-Beng' pada PRU-14 nanti.. Kalau itu 'DENDAM Kesumat' mereka, janganlah diLAYAN..

Apa yang lebih PENTING ialah UMNO sendiri TIDAK perlu memikul BIAWAK hidup dengan kembali memBERI MUKA kepada MCA, GERAKAN, SUPP dan KAUM 'AH-Beng'.. Sebaliknya, UMNO dan PARTI-PARTI BUMIPUTRA lain perlu kembali menagih SOKONGan 100% KAUM Melayu/ISLAM di NEGARA ini untuk PRU-14.. Ada yang menyangka bahawa PRU-14 itu masih JAUH lagi.. Namun demikian, kita meRASAkan dalam keadaan TIDAK stabil seperti sekarang, mungkin PRU-14 itu lebih CEPAT dari JANGKAan? Ye la.. Mungkin ada yang 'LOMPAT' sana-sini atau ada YB yang MATI cepat? SATU PRK pun akan menjadi seperti PRU..

SPESIS Melayu/ISLAM manakah yang ENGGAN memBERIkan SOKONGan kepada UMNO pada PRU-13 lalu? Kita boleh menuduh secara RAMBANG tetapi ianya TIDAK berkeSUDAHan.. Yang jelas NAMPAK ialah SPESIS seperti berikut,

1) GOLONGAN MUDA MELAYU/ISLAM YANG DILALAIKAN DENGAN HIBURAN HINGGA MENJADI PEMALAS DAN ASYIK NAK MEMBERONTAK

Inilah SPESIS ala-ala MAHASISWA 'DROP' yang PERASAN KONONnya mereka dah BIJAK pandai walaupun 'GAGAL' belajar TESL di IPT.. Jika UMNO KHUSUSnya Pemuda UMNO meRASAkan SPESIS ini perlu diPUJUK, kita NYATAkan dengan jelas bahawa berJUTA-JUTA pengUNDI MUDA lain TIDAK akan menyokong UMNO pada PRU-14 nanti.. Buat apa lagi UMNO memBERIkan MUKA kepada mereka yang meRASAkan menjadi PENYANGAK itu sebagai CITA-CITA MURNI? RUGIkah UMNO memBERIkan MUKA kepada mereka yang tak MASUK pun IPT tetapi berjaya sebagai PETANI atau USAHAWAN kecil di DESA?


'TREND' di dalam Pemuda UMNO untuk meRAIH SOKONGan daripada SPESIS macam ini perlu diHENTIkan serta-merta.. Walaupun Pemuda UMNO terpaksa menukar 'BOSS'nya sekalipun, ianya wajar diHENTIkan.. SPESIS ini hidup dalam KHAYALAN dan mengHARAPkan segala-galanya datang ke RIBA mereka tanpa perlu pun berUSAHA.. SAMAlah seperti 'BOSS' Pemuda UMNO tuh sebelum ini.. BEZAnya, dia mungkin menJAJA SIJIL 'OX-BRIDGE'nya meRATA-RATA mencari SOKONGan tetapi SPESIS yang 'DROP' belajar TESL pun GAGAL nih TIDAK pun macam tuh.. BODOHkan UMNO mengHARAPkan SOKONGan SPESIS begini? 


2) GOLONGAN MELAYU/ISLAM BEROTAK LIBERAL YANG MERASAKAN HARTA NEGARA ITU HARTA PUSAKA TOK NENEK DIA..

Ini SPESIS yang dah BANYAK kali kita SEBUTkan dalam BLOG ini.. Apakah ISTIMEWAnya mereka ini? BerPELAJARan TINGGI? Ya.. Namun demikian, mereka TIDAK pun menjadi BILIONAIR seperti TS Syed MOKHTAR AL-Bukhary yang ASALnya cuma TOKEY BERAS? SPESIS ini mengumpulkan keMEWAHan apabila Kerajaan UMNO/BN sendiri yang memBERIkan mereka PANGKAT dalam AGENSI-AGENSI kerajaan dan GLC-GLC.. KONONnya SPESIS ini dapat memBERI IDEA BARUlah dalam mengURUSkan HARTA-HARTA kerajaan sebegini.. Walhal, mereka ini kalau disuruh berNIAGA goreng PISANG tepi jalan pun pasti RUGI!


KeBANYAKkan SPESIS berOTAK LIBERAL ini sebenarnya mempunyai MAK BAPAK yang berSEMANGAT NASIONALIS atau pun ANAK kePEMIMPINan UMNO sendiri.. PerLANTIKkan mereka dalam AGENSI kerajaan atau GLC pun kerana 'CABLE' sebab anak-anak PEMIMPIN UMNO inilah yang RATA-RATAnya belajar TINGGI.. Namun, apa GUNAnya belajar TINGGI tetapi berOTAK LIBERAL? Kalau dalam sebuah KELUARGA, SPESIS macam inilah yang akan mula-mula menJUAL TANAH pusaka MAK-BAPAKnya seMATA-MATA nak beli kereta MEWAH.. Itu kalau mereka ini dalam sebuah KELUARGA.. Bagaimana jika mereka dalam GLC-GLC?  


3) GOLONGAN MELAYU/ISLAM 'PAK KADOK' YANG PERASAN HIDUP MEREMPAT DI BANDAR BESAR ITU SATU KEJAYAAN DALAM HIDUP

HE!HE!HE! Sebelum ini dah diTERANGkan dalam BLOG ini bahawa SPESIS inilah yang paling RAMAI TIDAK menyokong UMNO pada PRU-13 lalu.. ->KLIK<-

SPESIS inilah yang menyebabkan UMNO/BN TUMBANG di Selangor dan PUNCA UMNO/BN GAGAL meRAMPAS Kelantan.. TIDAK ada siapa pun meMINTA mereka berHIJRAH ke BANDAR tetapi mereka sendiri yang SENGAJA meninggalkan MAK BAPAK mereka KONONnya PERCAYAkan hidup di BANDAR lebih MEWAH.. Ya.. Hidup di BANDAR memang SEMUAnya ada tetapi kenalah ada KOS hidupnya..


Walhal mereka TIDAKlah seMEWAH seperti SPESIS No.2 di atas.. Malah, mereka ini hanyalah KULI aje kepada SPESIS No.2 tuh.. Namun, segala-galanya mereka SALAHkan kerajaan kerana kerajaanlah KONONnya mereka terpaksa hidup sebegini.. Pada DASARnya, mereka nampak MEWAH kerana mampu ada KERETA dan RUMAH walaupun sekadar PPRT atau RUMAH teres.. Malah, SPESIS macam nih ENGGAN berKERJA dengan KAUM 'AH-Beng' walaupun pada PRU-13 lalu mereka mengUNDInya kerana MARAHkan kerajaan.. EGO mereka terlalu BESAR kerana meRASAkan peKERJAan mereka sebagai KULI ini terJAMIN kot..


Di Selangor, SPESIS ini MUDAH aje diRASUAH dek TOKEY-TOKEY 'AH-Beng' dengan FULUS atau HAMPER yang diTERIMA di surau dan pejabat.. Malah, mereka jugak PERCAYAkan KONONnya JANJI-JANJI para PEMIMPIN DAP La'anatullah itu lebih 'VALID' walaupun belum tentu ianya akan diTUNAIkan.. Jika SPESIS ini pulang ke Kelantan, mereka akan mengHUKUM secara TIDAK SENGAJA IBU BAPA mereka sendiri dengan mengUNDI Lebai-Lebai DUNGU PAS! Mereka MARAH jika UMNO TIDAK buat LONGKANG di kampung IBU BAPA mereka walaupun mereka yang pilih Lebai-Lebai DUNGU PAS setiap kali PRU?      

KESIMPULANnya, UMNO TIDAK mungkin mampu mengUBAH 'MIND-Set' 3 SPESIS yang diNYATAkan di atas.. Mereka akan KEKAL dengan SIKAP sedemikian sampai masuk ke dalam TANAH.. HARAPAN yang ada pada UMNO hanyalah dengan meLATIH atau menanamkan NILAI-NILAI MURNI dalam GENERASI Melayu/ISLAM terKEMUDIAN agar TIDAK menjadi seperti 3 SPESIS di atas.. Namun demikian, untuk meLAKUkannya, UMNO sendiri perlu menolak mana-mana PEMIMPIN yang terMASUK dalam 3 SPESIS yang diNYATAkan ini.. Apakah UMNO sanggup meLAKUkannya atau RELA untuk tinggal SONGKOK pada PRU-14?

Wallahualam..

6 comments:

Anonymous said...

Terbaik! Masuk akal!

Anonymous said...

Minta Tuan komen sikit pasal tulisan MAH ini, adakah cetusan pikiran beliau ini make sense? Pembacaan saya memahamkan saya bahawa tidak masuk akal, sangat prejudis tanpa penilaian fakta sahih serta tidak terkini juga tidak reliable. Tkasih

http://pbaru.blogspot.com/2013/05/membina-budaya-politik-islam-dalam.html

buragas said...

apa yg tuan admin sebutkn mmg BENAR LG BENAR BELAKA,amik contoh mcm MIAT.beraapa ramai yg kluar dp sana dpt keje even jd ground crew?majoriti makbapk yg anak2 blaja dMIAT ni bkn org senang,bila dpt diploma,puas bdk2 ni ,erata2 cari keje ndasarkn kelayakn tp hampa.sbb makbapk d.org x ada kabel BAIK AIR ASIA OR MAS SENDIRI.renung2kn lh yg ddk datas /jgn asyik mengkhayalkn generasi muda ni dgn hiburan memanjang!

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

ANON 0300AM, meLETAKkkan keSALAHan pada UMNO yang dapat keputusan terBAIK berBANDING mana-mana PARTI pun semasa keputusan PRU-13 lalu sememangnya pemikiran DUNGU bagi mereka yang TIDAK mahu mengGUNAkan OTAK.. PAS lebih CEMERLANG ke?Janganlah terPEDAYA dengan HEADLINE BUKU-BUKU TAUHID yang diLETAKkan dalam BLOG tersebut.. Itu 'COVERLINE' untuk diri peMILIK BLOG aje tuh.. HE!HE!HE!

BURAGAS, kita jugak pernah mengALAMi perkara sedemikian.. Jelas Kerajaan UMNO/BN sendiri yang menCIPTA MUSUH mereka sendiri..

Wallahualam..

Anonymous said...

Terbaik artikel ini. Mohon tambah satu lagi:
Golongan yang claim tahu pasal agama seluruhnya. Padahal semua takrif dipetik dari sumber Google dan YouTube sahaja. Semua orang lain adalah salah dan tidak betul. Hipokrit paling besar, dengan memberi judgement berat sebelah kepada golongan yang dianggap sokong mereka semuanya bagus dan yang terbaik. Yang beri pendapat berbeza mereka akan terus label sebagai macai. Golongan ini sangat IT Savvy. Ramai terdapat di facebook dan ruang komen bloggers. Bekerja ditempat yang ada kemudahan Internet tapi sepenuh masa kerja hanya diguna untuk share benda yang dia rasakan paling mulia.

Anonymous said...

Wasalam wbk, Tukang Dok Peghati. Terima kasih atas komen Tuan. Saya setuju dengan pandangan Tuan itu. Tulisan MAH itu menggunakan ayat2 besar dan power tapi membawa kepada keliru seumpama orang yg takut utk berterus terang dan suka bercakap pukul keliling semak. Susah membaca tulisan orang sastera yang kononnya tinggi tahap pemikirannya ye? :p

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS