DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, May 02, 2013

'CAI-CAI' PR dalam FACEBOOK cuma TAHU jual HARTA MAK BAPAK aje dah PERASAN layak berCAKAP pasal DEFISIT?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

INGATnya kita dah nak PEJAM MATA tadi.. Namun, bila kita BELEK FACEBOOK, kita terJUMPA pulak beberapa 'CAI-CAI' PR cuba menyebarkan GAMBAR seperti berikut di dalam FACEBOOK.. PELIKnya, 'CAI-CAI' yang cuba menyebarkan GAMBAR seperti di bawah ini keBANYAKkannya masih lagi berSEKOLAH rendah atau pun belum lagi berSEKOLAH ketika Penasihat PKR tuh menjadi MENTERI KEWANGAN PERTAMA di NEGARA ini dengan keLULUSan Pengajian Melayu!


Secara JUJURnya, kita adalah GENERASI di bawah PM TUN Dr. Mahathir.. Di bawah TUN Dr. Mahathirlah berMULAnya DASAR perINDUSTRIan NEGARA yang menyaksikan NEGARA kita berALIH daripada EKONOMI berASASkan perTANIan kepada EKONOMI berASASkan INDUSTRI pada era-80an.. Kemudian pada era-90an pulak, sekali lagi TUN Dr. Mahathir mengUBAH EKONOMI NEGARA kepada EKONOMI berASASkan perKHIDMATan dan ICT.. Jadik, siapakah mampu nak meNAFIkan bahawa TUN Dr. Mahathir ialah ARKITEK pemBANGUNan NEGARA?

Untuk pengeTAHUan 'CAI-CAI' PR yang masih lagi meRENGEK nak masuk DARJAH 1 atau TADIKA semasa Penasihat PKR tu berada dalam UMNO, GDP NEGARA dari era-80an hinggalah ke perTENGAHan era-90an ialah pada kadar 8% hingga 10% seTAHUN.. Kadar sedemikian meRUPAkan antara yang terBAIK di DUNIA pada MASA itu.. Untuk pengTAHUan 'CAI-CAI' PR jugak, MENTERI Kewangan pada ERA tersebut ialah TUN DAIM Zainuddin yang meRUPAkan antara MENTERI Kewangan terBAIK yang pernah WUJUD di NEGARA ini.. Kalau diTANYAkan pada TAIKUN-TAIKUN perNIAGAan pun itulah JAWAPAN mereka..

Penasihat PKR yang berkeLULUSan Pengajian Melayu itu cuma menjadi MENTERI Kewangan berMULA pada TAHUN 1991 mengGANTIkan TUN DAIM.. Untuk FAKTA yang lebih meMALUkan lagi, TUN DAIM sendiri mengakui bahawa Penasihat PKR yang KONONnya HEBAT meMINTA NASIHAT darinya.. ->KLIK<-


KeBONGOKkan Penasihat PKR mengendalikan EKONOMI NEGARA terserlah semasa KRISIS EKONOMI pada TAHUN 1997/1998.. TAHUN di mana pada 'CAI-CAI' PR ini masih lagi dok mengHAFAL SIFIR 12X12 di sekolah! KRISIS yang berMULA dengan SERANGan terhadap matawang beberapa NEGARA seperti Korea Selatan, Thailand, Indonesia dan Filipina diSUSULi pulak dengan pengALIRan MODAL keluar secara BESAR-BESARan dari BURSA saham setiap NEGARA tersebut.. NEGARA kita turut diSERANG apabila matawang RINGGIT diTURUNkan NILAInya berBANDING matawang DOLLAR US secara SPEKULASI..

Di sinilah Penasihat PKR menunjukkan dia cuma LAYAK sebagai LULUSan Pengajian Melayu apabila dia menerima NASIHAT daripada ZIONIS Neo-CON yang menguasai IMF dengan meNAIKkan kadar FAEDAH seterusnya memotong perBELANJAan kerajaan hingga menyebabkan BANYAK PROJEK pemBANGUNan terpaksa diHENTIkan.. Apakah KESANnya terhadap EKONOMI NEGARA? Kadar FAEDAH yang tinggi menyebabkan BANYAK syarikat-syarikat menjadi MUFLIS dan BANK-BANK pulak berHADAPAN dengan SENARIO pengHUTANG TIDAK dapat memBAYAR HUTANGnya.. Harga BARANG dan kadar INFLASI turut NAIK..

Kita PERCAYA jika SENARIO sedemikian berlaku lagi pada HARI ini, RAMAI 'CAI-CAI' PR ini akan mengANGGUR kerana tak ada SYARIKAT yang nak 'HIRE' orang apabila EKONOMI TIDAK berGERAK.. Hari ini 'CAI-CAI' PR berLAGAK SENANG kerana mereka TIDAK merasa keSUSAHan pada TAHUN 1997/1998 dahulu.. 'CAI-CAI' PR ini langsung tak TAHU bahawa antara yang menanggung keSUSAHan pada MASA itu termasuklah golongan PELAJAR yang TIDAK dapat meneruskan pengajian di dalam dan luar NEGARA kerana NILAI matawang yang JATUH dan kadar FAEDAH terlalu tinggi untuk PINJAMAN bagi pemBELAJARan..

Sedangkan hari ini 'CAI-CAI' PR ini nak bayar BALIK PTPTN pun meRUNGUT? Walhal kalau takde PTPTN dan berlaku sekali lagi KRISIS EKONOMI seperti TAHUN 1997/1998, para 'CAI-CAI' PR akan kerja sebagai BURUH binaan seperti mana BURUH Indonesia dan Bangladesh di NEGARA ini.. Hari ini 'CAI-CAI' PR yang baru dapat 'DEGREE' dah cuba berLAGAK PANDAI nak menJAJA KONONnya kadar DEFISIT semasa Penasihat PKR tuh jadik MENTERI Kewangan lebih BAIK? Kenapa tak TANYA Penasihat PKR tuh bagaimanakah kadar DEFISIT NEGARA semasa TUN DAIM dan MENTERI Kewangan sebelumnya? Tak BERANI TUNJUK?IRONInya, 'CAI-CAI' PR ini TIDAK pulak memperSOALkan tentang Kerajaan PAS di Kelantan yang menCATAT REKOD sentiasa DEFISIT selama 23 TAHUN? 'CAI-CAI' PR ini jugak TIDAK BERANI pun memperSOALkan EKONOMI di Selangor dan Pulau Pinang yang sebenarnya turut menCATATkan DEFISIT semasa di bawah REJIM PKR dan DAP La'anatullah? Oppss.. Siapa ye Penasihat EKONOMI berNILAI RM1 untuk Kerajaan PKR Selangor? Tak BERANI SEBUT ke? Cuba TANYA dia, kalau NEGERI Selangor di bawah 'NASIHAT' dia pun DEFISIT, LAYAK ke LULUSan Pengajian Melayu nak menjaga EKONOMI NEGARA pulak?

Wallahualam..

1 comment:

Anonymous said...

Kelantan memang Kerajaan Pusat tolong setiap tahun, senyap-senyap. Tapi semua orang tahu, malas bising saja.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS