DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, May 25, 2013

CADANGAN menJADIkan KOMPONEN BN sebagai satu PARTI bagi menenggelamkan UMNO dan PARTI BUMIPUTERA lain?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Secara JUJURnya, kita meRASAkan bahawa CADANGAN untuk menJADIkan BN sebagai SATU PARTI dan BUKAN lagi SATU GABUNGan sebenarnya CADANGAN mengarut daripada PEMIMPIN KAUM 'AH-Beng' yang 'FRUST' masa PRU-13 lalu.. ASALnya CADANGAN tersebut datangnya daripada GERAKAN yang meRUPAkan KOMPONEN PARTI yang hanya mengHARAPkan EHSAN PARTI KOMPONEN lain yang lebih GAGAH di dalam BN sahaja.. Walaupun TPM TS Muhyiddin cuba memperTIMBANGkan CADANGAN sedemikian, tetapi ianya MENGARUT buat MASA ini dan jika diLAKSANAkan pasti akan meLEMAHkan UMNO..

Kenapa kita KATAkan sedemikian? Ini kerana MCA, GERAKAN dan PPP jelas diTOLAK oleh KAUM bukan Melayu/ISLAM di NEGARA ini semasa PRU-13 lalu.. Manakala MIC pulak masih lagi dalam keadaan 50%-50% kerana KAUM India lebih sibuk berPOLITIK secara PECAH belah daripada menyokong PEMIMPIN mereka yang BENAR-BENAR berWIBAWA.. Dalam KONTEKS ini, UMNO dan PARTI-PARTI BUMIPUTERA seperti PBB yang terpaksa menanggung BEBAN lebih kerana SOKONGan yang diperolehi keDUA-DUA PARTI ini masih KUKUH dan mampu pulak mengAGIHkan SOKONGan mereka kepada PARTI KOMPONEN lain!

TPM TS Muhyiddin mengatakan bahawa ada RASIONALnya untuk penubuhan SATU PARTI seperti yang diHASRATkan oleh kePIMPINan GERAKAN.. KATAnya,

"Ada yang berpendapat mungkinkah sudah sampai masa bahawa penggabungan itu dapat dibentuk dalam satu situasi yang lebih mantap iaitu BN sebagai sebuah parti politik, bukan lagi gabungan pelbagai parti politik iaitu 13 parti komponen. Ini perlu difikirkan untuk tempoh beberapa bulan dan setahun ke hadapan, kalau boleh selepas makmal mungkin dibuat satu konvensyen maka pemimpin BN boleh duduk bersama membincangkan hala tuju dan kelangsungan parti di masa depan," ->KLIK<-

Secara JUJURnya, kita lebih SUKA UMNO dan SEMUA PARTI-PARTI BUMIPUTERA memBENTUK satu GABUNGan BARU daripada berGABUNG dengan PARTI-PARTI yang jelas diTOLAK oleh KAUM masing-masing kerana sifat RASIS mereka.. Cuba TANYAkan KAUM 'AH-Beng' kenapa MAJORITI mereka ENGGAN menerima MCA dan GERAKAN? JAWAPANnya kerana mereka TIDAK MAHU diKUASAi lagi oleh PARTI MAJORITI Melayu/BUMIPUTERA seperti UMNO dan PBB! Itu sahaja!


Kalaulah keputusan PRU-13 menyaksikan MCA dan GERAKAN MENANG BESAR seperti pada TAHUN-TAHUN 90-an, agak-agak anda MAHUkah KAUM 'AH-Beng' itu nak DUDUK berSAMA UMNO dan PARTI-PARTI BUMIPUTERA di dalam SATU PARTI, SATU NAMA? Takdenya.. Dong Zhong dan NGO-NGO KAUM 'AH-Beng' pasti akan MENYALAK memBANTAH dan mengUGUT MCA dan GERAKAN nanti.. Jadik, walaupun kita mengHORMATi pandangan PEMIMPIN GERAKAN, kita TAHU bahawa dia menCADANGkan sedemikian kerana terDESAK.. Namun, nak buat macam mana kerana yang mengHUKUMnya pada PRU-13 ialah KAUMnya jugak?

Jika SEMUA KOMPONEN BN diSATUkan bawah SATU PARTI seperti ala-ala CADANGan allahyarham DATO Onn Jaafar dahulu, apakah JAMINAN bahawa PARTI-PARTI ini TIDAK akan memBAWA AGENDA KAUM masing-masing? 

- Apakah JAMINAN bahawa KAUM 'AH-Beng' TIDAK akan membawa SIFAT RASIS dari BENUA asal mereka ke dalam SATU PARTI yang BARU diBENTUK itu? 

- Apa JAMINAN bahawa KAUM India TIDAK akan menJANGKITi SATU PARTI ini dengan SIFAT untuk berPECAH-BELAH kerana terlalu RAMAI yang GILAkan kePIMPINan ala-ala SIVAJI 'The BOSS'?

Bukankah PUNCA UTAMA KAUM Melayu/ISLAM menentang CADANGAN allahyarham DATO Onn dahulu kerana KAUM-KAUM ini TIDAK mahu langsung berPEGANG kepada PRINSIP di mana BUMI diPIJAK, di situ LANGIT diJUNJUNG?


SATU-SATUnya CARA untuk keSEMUA KOMPONEN BN menjadi SATU PARTI hanyalah jika setiap KAUM di NEGARA ini berIKRAR dan berSUMPAH TIDAK akan menyentuh langsung perkara-perkara yang terMAKTUB dalam Perlembagaan NEGARA.. Ini TIDAK.. Yang VERNAKULAR, tetap dengan SEMANGAT VERNAKULARnya.. Yang KIASU tetap dengan KIASUnya.. Yang TAKSUB pun tetap dengan keTAKSUBannya.. Selagi ada PENYAKIT sebegini, selagi itulah MUSTAHIL untuk TS Muhyiddin meREALISASIkan IMPIAN KARUT dari IDEA para PEMIMPIN GERAKAN itu.. Lebih BAIK kalau UMNO aje KELUAR BN dan berGABUNG dengan PAS? Ini akan mengHAPUSkan terus SEMUA PENYAKIT tadi!

Wallahualam..  

5 comments:

Anonymous said...

Karut. Konfem diaorg mcm mana pun nak mtk jadi Timb Presiden@Timb PM 'parti BN' ni. Cuba bayangkan tiba2 presiden@PM meninggal. Sure kafir nak automatik jd presiden@PM. Ni cth mudah je. Trick2 lain diaorg masih banyak. Ni tak kira lagi kalau lantikan presidem ditentutkan oleh perwakilan. Tp ramai disumbat duit. Kalau 10k,20k untuk sorang pun takpe asal long term lagi untung.

Anonymous said...

haha...ah kantoi PRU nak wujudkan satu parti..poodah..baik bubarkan saja parti kamu yang tak perform tuh...kalau semua orang melayu islam bersatu kat malaysia ni jgn harap la kamu nak naik lagi..aku rasa ahli UMNO mesti bangkang punya..TS MY tu saja gebang akan pertimbangkan..padahal dalam hati mesti maki hamun punya geng2 bangsat ni.haha

Ultra Malay said...

Idea ni datang dari parti gerakan. Kalau muhyidin beriya iya sangat nak dilaksanakan, kita ahli umno mesti naikkan zahid hamidi.Gila,ini adea nak mentalkinkan umno.

Anonymous said...

Setuju pilih peminpin lain dalam UMNO yang boleh menerajui UMNO. Melayu Islam baru nak naikan UMNO dengan tolak ABC, dah bt cadangan bukan-bukan pulak.Kecewa aku rasa.

Anonymous said...

Adalah lebih baik bergabung dengan pas spy org islam bersatu dan mempunyai kkuatan dpd menjadi tulangbelakang org yg tak kenang budi.org ah beng dgn bongkak pertikaikan hak raja2 dan perlembagaan knapa kita nak bgi ehsan lagi.cuba kaji perlembagaan madinah zaman Rasulullah s.a.w baru tahu apa itu erti perlembagaan yg sebenar...

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS