DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, May 12, 2013

'GERRYMANDERING' yang 'TABOO' bagi PAS untuk diSEBUT tetapi memBUKTIkan bahawa Allah SWT berSAMA UMNOASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Semalam kita dah LETAKkan CARTA PAI yang menunjukkan PERATUSan KERUSI PARLIMEN yang diMENANGi oleh ahli PARLIMEN ISLAM antara UMNO/BN dan PR.. Kita TIDAK tahu apakah CARTA PAI ini sudah cukup untuk memBUAT SPESIS Melayu/ISLAM 'Pak KADOK' di bandar seperti KL dan Shah Alam memahaminya.. Kalau tak FAHAM jugak, NAMPAK sangatlah mereka ini cuma PANDAI 'Atas KERTAS' aje.. Apa kita pakat ANALISA kedua-dua CARTA PAI ini?


Kita MULAkan dengan PR dahulu.. Kalau diLIHAT, ahli PALIMEN ISLAM yang adalah MINORITI di dalam PR.. STRATEGI awal puak-puak PR ialah mereka menJANGKAkan Lebai-Lebai DUNGU PAS mungkin akan meMENANGi sekurang-kurangnya separuh daripada KERUSI PARLIMEN yang diTANDINGi mereka ini..


KERUSI PARLIMEN diTANDINGi PAS = 73 MENANG 21
KERUSI PARLIMEN diTANDINGi PKR = 99 MENANG 30
KERUSI PARLIMEN diTANDINGi DAP La'anatullah = 51 MENANG 38

Malangnya, penCAPAIan PAS ternyata begitu mengecewakan pada PRU-13 kali ini.. PAS hampir 'MUFLIS' di Kedah, 'BOCOR' di Kelantan, 'KECEWA' di Terengganu dan 'Jadi HABUK' di Perlis.. Namun demikian, PAS dilihat POPULAR di kalangan SPESIS Melayu/ISLAM 'Pak KADOK' di Selangor, Perak dan Pahang.. Dalam KONTEKS ini, walaupun PAS agak 'CEMERLANG' di Selangor tetapi mereka jugak dilihat TIDAK dapat memBENTUK Kerajaan NEGERI kerana sekali lagi keMENANGan CALON PAS yang berAGAMA ISLAM walaupun diTAMBAHkan dengan CALON PKR yang berAGAMA ISLAM jugak TIDAK meLAMBANGkan POPULASI sebenar umat ISLAM di Selangor..

Sekali lagi kita meRUJUK kepada CARTA PAI di atas.. PKR yang begitu TAMAK jugak TIDAKlah seHEBAT mana pun.. Malah, dalam KONTEKS ahli PARLIMEN ISLAM, PKR jugak TIDAK begitu menyerlah kerana ahli PARLIMEN ISLAM mereka hanyalah 14 orang berBANDING 16 orang ahli PALIMEN yang bukan ISLAM.. Itu pun dalam 14 orang yang MENANG tuh kena TOLAK jugak SPESIS 'PLURALISME' yang tak KISAH pun AGAMAnya dijadikkan seUMPAMA BAJU - Boleh TUKAR seSUKA HATI! Jadik? Bolehkah umat ISLAM mengHARAPkan kepada wakil mereka dalam PR untuk memperTAHANkan kepentingan ISLAM di NEGARA ini?

Walaupun kita TIDAK berNIAT untuk memPROMOSIkan UMNO/BN sekalipun, jelas sekali UMNO/BN adalah pilihan umat ISLAM seperti CARTA PAI di bawah..


Lebih meMUDAHkan lagi untuk memBUAT RUMUSAN, UMNO/BN berTANDING di bawah satu LAMBANG dan SEMUA sedia MAKLUM bahawa CALON UMNO sahaja sudah tentu berTANDING di kawasan MAJORITI Melayu/ISLAM kecuali di Gelang Patah.. Jadik, jelas sekali bahawa MAJORITI umat ISLAM memilih UMNO/BN sebagai WAKIL mereka di PARLIMEN terMASUKlah di Sabah dan Sarawak.. TIDAKkah ini memBUKTIkan bahawa Allah SWT itu berSAMA dengan UMNO/BN?

112 KERUSI PARLIMEN MAJORITI umat ISLAM yang diMENANGi oleh UMNO/BN meRUPAkan SEPARUH daripada JUMLAH KERUSI PARLIMEN untuk mendapatkan MAJORITI mudah.. Dalam KONTEKS yang diNYATAkan, sepatutnya Lebai-Lebai DUNGU PAS menyedari adalah HARAM untuk mereka berMUSUHan dengan UMNO atau pun umat ISLAM yang memilih UMNO/BN dalam PRU-13.. Malah, HARAM jugak untuk PAS KEKAL di dalam PR yang menyaksikan suara umat ISLAM tiba-tiba menjadi MINORITI.. Apakah Lebai-Lebai DUNGU PAS kali ini pun masih TIDAK NAMPAK bahawa TAKDIR sudah TIDAK memihak mereka lagi?

Keputusan PRU-13 kali ini sebenarnya meRUPAkan PETUNJUK daripada Allah SWT kepada umat ISLAM baik di dalam UMNO mahu pun di dalam PAS.. Kalau di dalam UMNO/BN, bukan MAIN lagi MCA meMOMOKkan keBURUKkan HUKUM HUDUD secara memBABI BUTA.. Begitu jugak di dalam PR yang menyaksikan DAP La'anatullah dan KAUM bukan ISLAM dalam PKR langsung TIDAK memBERI RUANG kepada Lebai-Lebai DUNGU PAS untuk bukak MULUT pasal HUDUD ini.. Apa pun, Lebai-Lebai DUNGU PAS sendiri TIDAK menyedari bahawa RAMAI para PEMIMPIN mereka dan PEMIMPIN SEKUTU mereka sendiri LAYAK diHUKUM HUDUD!

Apa pun, jelas sekali apa yang kita NYATAkan ini TIDAK akan diSEBUT SAMA sekali di dalam PAS.. KePIMPINan PAS diKHAYALkan dengan SLOGAN 'GERRYMANDERING' DAP La'anatullah.. Lebai-Lebai DUNGU PAS lebih SUKA memikirkan 'TOTAL' UNDI POPULAR yang KONON-KONONnya diMENANGi oleh PR tanpa menyedari bahawa peRATUSan mereka di dalam UNDI POPULAR itu TIDAKlah seBESAR mana pun.. Ye la.. Kita pun dah BANYAK kali SEBUTkan bahawa sesiapa pun yang MASUK dalam PAS ini walau seBIJAK mana pun mereka pasti akhirnya terpaksa AKUR dengan pihak yang lebih DUNGU daripada mereka.. Sekarang di dalam PR siapakah yang menjadi 'GEMBALA' dan siapakah pulak yang menjadi 'LEMBU'nya?

Wallahualam..  

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS