DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, May 16, 2013

RAKYAT sedang meNILAI apakah DS Najib telah meLANTIK seorang 'PenJUAL AIR LIUR' di dalam KABINETnya?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ahh.. SUDAH.. Belum apa-ala lagi dah BUAT kenyataan MERAPU dah.. Itulah yang paling kita BIMBANGkan apabila meLIHAT beberapa MENTERI yang BARU diLANTIK sudah MULA berLAGAK seolah-olah JAWATAN tersebut adalah PUSAKA TOK NENEK mereka.. Dalam keadaan UMNO/BN TIDAKlah seKUAT mana pun, lebih BAIK para MENTERI ini berHATI-HATI apabila mengeluarkan KENYATAAN.. Para MENTERI jugak patut INGAT bahawa pihak LAWAN mereka jugak lebih HEBAT dalam BAB menyemburkan AIR LIUR ini.. LIHAT sendiri siapa yang ada dalam PKR, PAS dan DAP La'anatullah.. SEMUAnya SPESIS sembur AIR LIUR..

Pada kita, lebih BAIK para MENTERI dan Timbalan MENTERI ini BUAT kenyataan tentang bagaimana mereka mahu menyumbangkan TENAGA atau memBANTU DS Najib dan TS Muhyiddin dalam kerajaan.. RAKYAT dah MUAK menDENGAR segala macam KATA-KATA ANGKUH lagi SYOK sendiri.. RAKYAT mahu meLIHAT para MENTERI meMAINkan peranan AKTIF untuk memBERIkan keFAHAMan tentang DASAR-DASAR kerajaan dan pada MASA yang SAMA menyampaikan pulak RESPON mereka terhadap DASAR-DASAR tersebut.. RAKYAT TIDAK mahu ada MENTERI yang memandai-mandai BUAT ayat sendiri tanpa rasa berSALAH!

Hari ini selepas para MENTERI dan Timbalan MENTERI mengANGKAT SUMPAH JAWATAN, sudah ada seorang MENTERI yang bila kita BACA kenyataannya, ianya agak MERAPU.. Kalau menurut LAPORAN BERITA ini, MENTERI Belia dan Sukan yang BARU diLANTIK tadi mengatakan tentang perkara seperti berikut,

"Semalam dalam media sosial, semua meminta pasukan Harimau Malaya supaya layak ke Piala Dunia. Saya tidak tahu nak buat macam mana dalam tempoh masa yang singkat. Walaupun harapan mereka tinggi, saya anggap ini satu cabaran untuk saya menggalas tugas dan harapan ini,"

HE!HE!HE! Kalau setakat perkara yang diSEMBANG dalam TWITTER sekalipun, tak perlulah diperBESARkan seolah-olah ianya mampu diLAKSANAkan.. Kita pun tak TAHU apa yang nak diBANGGAkan dengan 'MY-Team'nya dulu? RAKYAT boleh memBACA 'BODY Language' dan TAHU untuk 'READ between the LINEs' tanpa perlu pun BELAJAR di OX-BRIDGE.. Malah, TIDAK mustahil kenyataan dalam media SOSIAL tersebut diBUAT untuk MENGUJI seCERDIK manakah MENTERI tersebut menJAWABnya.. Jadik, TIDAK perlulah ianya dijadikkan sebagai MODAL untuk memPUBLISITIkan diri sendiri! Takde BEZAnya pun dengan para PEMIMPIN PR! Selanjutnya, MENTERI Belia dan Sukan ini jugak mengatakan,

"Saya tidak tahu dari segi perbezaan untuk masa sekarang tetapi mungkin saya datang daripada generasi yang berbeza daripada menteri-menteri sebelum ini. Mungkin perspektif saya berbeza sikit, jadi saya melihat melalui perspektif ini yang lebih muda mungkin saya dapat bawa sedikit perubahan kepada program-program dalam KBS, saya harap saya dapat menjadi jurucakap bagi generasi muda dalam jemaah menteri yang telah dibentuk ini," ->KLIK<-

Aii? PIJAK KAKI dalam PEJABAT BARU pun belum lagi dah berLAGAK semacam diri tuh TURUN dari LANGIT? Diri sendiri tuh yang perlu BELAJAR bukannya  berLAGAK untuk mengajar orang! Kalau nak diKIRAkan, DATUK Razali IBRAHIM yang jadik TIMBALAN dia dalam Pemuda UMNO tuh sebenarnya lebih 'SENIOR' sebagai anggota KABINET berBANDING dirinya! Jadik, tak perlulah dia memBICARAkan tentang SEMUA perkara dari 'PERSPEKTIF' dirinya seolah-olah RAKYAT nih SEMUA masih HIDUP seperti ZAMAN pasca keMERDEKAan lagi! Cubalah berPIJAK di BUMI yang NYATA sebelum BUKA mulut untuk berCAKAP..


Baru aje semalam DS Najib dah menyatakan HARAPANnya terhadap generasi MUDA semasa meRAIkan keJAYAan KAPTEN James ANTHONY Tan mengelilingi DUNIA.. NAMPAK sangat MENTERI Belia dan Sukan ini langsung tak TAHU apa yang DS Najib MAKSUDkan dengan memBUAT kenyataan sebegini? Sekadar pengetahuan, sejak NEGARA ini MERDEKA lagi Kerajaan UMNO/BN ini TIDAK pernah pun mengABAIkan keHENDAK generasi MUDA.. SOALnya, apakah generasi MUDA HARI ini mengtahui apakah yang telah Kerajaan UMNO/BN telah KORBANkan kepada setiap generasi untuk keHIDUPan yang lebih BAIK? Itulah yang patut disampaikan bukannya dok SIBUK nak memPROMOSIkan diri sendiri!

Kita TAHU bahawa MENTERI Belia dan Sukan ini hampir 3 suku HAYATnya HIDUP di luar NEGARA.. Kalau MINTA dia SEBUTkan sekolah mana dia pernah BELAJAR di NEGARA ini, agak-agak anda apakah JAWAPANnya? Sudah tentu BUDAYA dan TATASUSILA RAKYAT di NEGARA ini TIDAK SAMA dengan BUDAYA dan TATASUSILA di NEGARA yang pernah dia tinggal.. Namun, RAKYAT bukan BODOH untuk bulat-bulat menerima bahawa apa yang diPELAJARinya di NEGARA orang sebagai satu bentuk keMAJUan yang perlu diIKUTi secara memBABI BUTA! Jadik tak usahlah terlebih PERASAN seolah-olah dirinya aje yang belajar di luar NEGARA! Kalau begini, budak PMR pun LAYAK jadik MENTERI!

Wallahualam..    

2 comments:

Anonymous said...

bagi la peluang dia berkhidmat...kmudian kita tgk pencapaiannya..ni kira nak paku rapat n kondem semahu-mahunya...adoiii laaaaa

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

PELUANG dah diBERIkan dah sejak dia jadik 'BOSS' Pemuda UMNO lagi.. Nyata sekali dia GAGAL jika kita melihat keputusan PRU-13 lalu terUTAMAnya di Selangor..

Apakah dia masih berANGAN seperti mana dia berANGAN semasa menDUDUKi JAWATAN dalam UMNO? Kita TIDAK mahu menunggu PRU-14 yang sebenarnya sudah terLAMBAT segala-galanya..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS