DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, May 09, 2013

'RED Bean ARMY' akan berMATI-MATIan untuk TIDAK menunjukkan pengiraan ini di FACEBOOK kepada RAKYAT..ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sekarang ini apabila sesiapa menyebut atau menulis perKATAan 'KAUM' atau 'BANGSA' mungkinkah ianya akan diKATAkan RASIS? Kalau begitu, apa KATA kalau DBP meMANSUHkan perKATAan ini dan memBIARkan hanya KAUM 'AH-Beng' aje mengGUNAkannya dalam BAHASA mereka tanpa dapat diFAHAMi oleh pihak berKUASA yang berBANGSA Melayu/ISLAM tuh.. Kita cuma ingin MENULIS tentang apakah itu 'DEMOKRASI' dan apakah itu 'MAJORITI' yang perlu diFAHAMi dalam KONTEKS PRU-13 di NEGARA ini yang baru berLANGSUNG.. 

Kalau ikut ISTILAH WIKIPEDIA, 'MAJORITI' berMAKSUD,

"Satu subset suatu set yang terdiri daripada lebih separuh unsur set itu. Ini boleh dibandingkan dengan kemajmukan, yang merupakan suatu subset yang kebih besar daripada mana-mana subset lain" ->KLIK<-

Manakala DEMOKRASI pulak menurut ISTILAH WIKIPEDIA ianya berMAKSUD,

"Demokrasi ialah suatu bentuk kerajaan di mana kuasa menggubal undang-undang dan struktur kerajaan adalah ditentukan oleh rakyat. Dalam sistem demokrasi, undang-undang digubal sama ada oleh rakyat atau wakil yang dipilih oleh rakyat. Sebuah negara atau kerajaan yang mengamalkan sistem demokrasi adalah dipanggil negara atau kerajaaan yang demokratik." ->KLIK<-

PRU ialah salah satu daripada ELEMEN DEMOKRASI yang diGUNAkan untuk memilih sebuah kerajaan.. Oleh itu, NEGARA ini terBUKTI sebagai NEGARA yang mengAMALkan DEMOKRASI kerana mengADAkan PRU.. Bukannya seperti NEGARA KOMUNIS yang berSIFAT pemusatan KUASA kepada KELOMPOK pemerintah seperti di China.. (Er.. Sebut NAMA NEGARA nih pun RASIS jugak ke?)

Dalam meLAKSANAkan PROSES DEMOKRASI seperti PRU, sudah tentu akan WUJUDnya MENANG dan KALAH serta MAJORITI dan MINORITI.. Dalam KONTEKS PRU-13, yang MENANGnya sudah diTAKDIRkan UMNO/BN dan yang KALAHnya ialah PR.. Namun demikian, pihak yang KALAH ENGGAN mengIKTIRAF keputusan PROSES DEMOKRASI ini kerana mereka berANGGAPan mereka meMENANGi lebih BANYAK UNDI terUTAMAnya di kawasan yang RAMAI penduduk.. Inilah yang diNAMAkan 'GERRYMANDERING'.. Namun demikian, mereka LUPA bahawa keMENANGan PRU ditentukan oleh KERUSI yang MENANG!

PRU bukanlah seperti PROSES untuk pemBELIan BARANG TIRUan di Petaling Street, Bukit Bintang atau Jalan Pasar.. Sudah tentu TIDAK ADIL untuk mengatakan bahawa PENDUDUK di Klang BERHAK menentukan PEMIMPIN untuk PENDUDUK di pedalaman seperti di Lubok Antu kerana JUMLAH mereka lebih RAMAI.. Sebab itulah PRU ditentukan oleh JUMLAH KERUSI yang diMENANGi oleh CALON PARTI yang berTANDING.. Namun disebabkan keSERAKAHan KUASA oleh KAUM 'AH-Beng' itu, mereka cuba meNAFIkan HAK untuk PENDUDUK Lubok Antu memilih PEMIMPIN yang mereka SUKAi sebaliknya diPAKSA mengikut siapa yang dipilih oleh PENDUDUK Klang..

Kalau ikut keSERAKAHan KUASA oleh KAUM 'AH-Beng' ini, memang itulah yang mereka nak.. Namun, sudah tentu ianya TIDAK ADIL.. Apa pun, kita PERCAYA jika PRU diLAKSANAkan tanpa menetapkan kawasan SEMPADAN untuk memBOLEHkan pengiraan seperti yang diMAHUkan oleh KAUM 'AH-Beng' itu, dah LAMA dah KAUM 'AH-Beng' ini pakat CABUT pindah ke Australia! TIDAK RAMAI yang TAHU bahawa KAUM MAJORITI telah pun menjadi MINORITI kerana UNDI mereka telah diPECAHkan apabila segelintir pengUNDI KAUM MAJORITI memBERIkan UNDI kepada KAUM MINORITI..

Kita cuba 'SIMPLIFY'kan pengiraan seperti berikut,

PARLIMEN Q ada 100 RIBU pengUNDI
KAUM M ada 45 RIBU
KAUM C ada 40 RIBU
KAUM I ada 15 RIBU

PARTI U letak CALON KAUM M
PARTI D letak CALON KAUM C

KEPUTUSAN PRU menyaksikan

KAUM M PARTI U dapat 40 RIBU UNDI KAUM M, 0 UNDI KAUM C dan 8 RIBU UNDI KAUM I.. JUMLAHnya 48 RIBU

KAUM C PARTI D pulak dapat 5 RIBU UNDI KAUM M, 40 RIBU UNDI KAUM C dan 7 RIBU UNDI KAUM I.. JUMLAHnya 52 RIBU

JADIK, walaupun KAUM M MAJORITI di PARLIMEN Q, mereka sebenarnya telah menjadi MINORITI apabila KAUM C MENANG di sana.. MAJORITI dah takde dah!

Mungkin akan diKATAkan RASIS tapi itulah HAKIKAT yang berlaku jika kita membuat pengiraan sedemikian untuk PRU-13.. UMNO dan KOMPONEN BN Sarawak yang berAGAMA ISLAM menguasai lebih 110 KERUSI PARLIMEN pada PRU-13.. Itu memang meLAMBANGkan umat ISLAM yang meRUPAkan MAJORITI di NEGARA ini dan KOMPOSISInya adalah seIMBANG di dalam KOMPONEN BN sendiri.. Namun demikian, apakah KOMPOSISI sedemikian WUJUD dalam PR apabila PARTI yang MAJORITInya bukan ISLAM meMILIKki lebih KERUSI PARLIMEN berBANDING Lebai-Lebai DUNGU PAS dalam PRU-13 pada kali ini?

Itulah yang cuba diSEMBUNYIkan oleh 'RED Bean ARMY' dengan tujuan untuk KEKAL memperDUNGUkan Lebai-Lebai DUNGU PAS walhal umat ISLAM yang sepatutnya menjadi MAJORITI bagi meLAMBANGkan KOMPOSISI sebenar penduduk di NEGARA ini TIDAK ada dalam PR.. Dalam KONTEKS yang lain, DS Najib jugak sepatutnya NAMPAK bahawa KABINETnya jugak seharusnya meLAMBANGkan KOMPOSISI PARTI KOMPONEN yang CEMERLANG dalam PRU-13.. Kalau PARTI itu sudah di'REJECT' oleh KAUMnya sendiri dan mereka sendiri TIDAK mahu diWAKILi dalam KABINET, buat apa DS Najib nak ambil BERAT lagi?

Wallahualam.. 

2 comments:

Anonymous said...

xnampak lah bro. cuba buat dlm bentuk excel / jadual. senang sikit nak nampak. inilah sebab blog bn lemah. bentangkan fakta tp xnampak. xjelas. samar2 je. red bean army dia siap carta lagi. siap jadual. siap peratusan. semua statistik lengkap. itu pasal aku ckp blogger bn pemalas.

Anonymous said...

Bila Melayu memerintah, apa yang orang Cina minta semua mereka dapat. Bila Cina memerintah, orang Melayu dihalau dari tempat kediaman mereka.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS