DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, May 19, 2013

PerKATAan 'BERSATU' atau 'UNITY' akan diHARAMkan untuk KAUM Melayu/ISLAM jika PR berkUASA?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

JELIK bukan jika pihak yang MAJORITI diLARANG menyebut tentang 'BERSATU' atau pun sekadar menyebut 'UKHUWAH'? Namun itulah yang berlaku apabila DAP La'anatullah dan SEKUTUnya iaitu PKR mengGELUPUR apabila ada pihak-pihak tertentu meLABELkan pihak yang menyeru KAUM Melayu/ISLAM supaya BERSATU diLABELkan sebagai RASIS.. Sedangkan adalah LUMRAH jika seruan sedemikian diLAUNGkan KHUSUSnya kepada KAUM Melayu/ISLAM selepas PRU-13 berlalu? NAMPAKnya ada yang GELISAH dengan usaha penyatuan kerana RISAUkan KUASA yang mereka KEJAR akan terLEPAS jika kita BERSATU.. Apabila MANTAN Hakim MAHKAMAH Rayuan DATUK Mohd NOOR Abdullah menyebutkan tentang PERKARA 152 PERLEMBAGAAN Persekutuan, para penyokong DAP La'anatullah jelas GELISAH lalu PANTAS menuduh dia RASIS.. PERKARA 152 menyatakan bahawa PERLEMBAGAAN hanya mengiktiraf satu BAHASA iaitu BAHASA Malaysia untuk satu Malaysia dan bagi urusan RASMI..

"Cuma kelonggarannya ialah sesiapa sahaja di negara ini hendak belajar bahasa ibundanya sama ada Bahasa Cina, Bahasa Jepun, Bahasa Tamil belajarlah, tetapi belajar sendiri, jadi Sekolah Cina dan India swasta itu hak yang tidak boleh dihapuskan.. (Jika) Sekolah Kebangsaan (SK) untuk orang Melayu, SJKC untuk orang Cina, SJKT untuk orang India, bila masa anak cucu cicit kita belajar dalam kelas yang sama, makan di satu kantin, bila? Tidak ada langsung ruang untuk itu,"

Malah, DATUK Mohd NOOR jugak menekankan kePENTINGan satu ALIRAN perSEKOLAHan di mana SEMUA KAUM boleh DUDUK di bawah satu BUMBUNG..

"Di sana nanti kita adakan mata pelajaran Bahasa Inggeris yang wajib dipelajari kerana ia bahasa antarabangsa, Bahasa Malaysia wajib dipelajari kerana ia menjadi bahasa yang menyatu-padukan rakyat Malaysia. Selepas itu, kita galakkan pelajar-pelajar kita belajar Bahasa Arab kerana orang Melayu beragama Islam, pada masa sama galakkan semua orang Malaysia belajar Bahasa Cina dan Bahasa Tamil kerana kedua-dua bahasa ini bahasa ekonomi dunia, bukankah cantik macam itu," ->KLIK<-

Kerana menyeru sedemikian, maka DATUK Mohd NOOR diLABELkan RASIS.. Apa yang RASISnya? TIDAKkah lebih RASIS KAUM 'AH-Beng' yang TIDAK berHENTI-HENTI meMAINkan ISU perKAUMan terhadap KAUM Melayu/ISLAM di dalam FACEBOOK menerusi 'RED Bean ARMY' mereka? Malah, apabila DYMM SULTAN Johor sendiri meMINTA agar Kerajaan Johor TIDAK meminggirkan KAUM 'AH-Beng' sebagai EXCO, ada pulak PEMIMPIN DAP La'anatullah yang 'KePANASan' macam terMASUK ke dalam NERAKA?


Kenapa dia pulak yang kePANASan sedangkan itu ialah TITAH daripada SULTAN sendiri? Bukankah SULTAN Johor telah meLAKSANAkan tanggungjawab BAGINDA sebagai seorang SULTAN? Bukankah SULTAN 'Is ABOVE the POLITICs'? Jadik SALAHkah jika BAGINDA berTITAH sedemikian terhadap KAUM-KAUM yang ada di NEGERInya sendiri? Itu pun nak dijadikkan ISU jugak ke?

Kenapa puak-puak RASIS dalam DAP La'anatullah ini ENGGAN KAUM melihat KAUM Melayu/ISLAM ini BERSATU? Ini sebenarnya boleh diRUJUK kembali kepada SEJARAH semasa British hendak menubuhkan Malayan UNION.. Kenapa agaknya British yang meRUPAkan antara peMENANG PERANG DUNIA ke-2 pada MASA itu boleh TUNDUK apabila KAUM Melayu/ISLAM BERSATU memBANTAH Malayan UNION? Bayangkan apa yang akan berlaku jika TOK NENEK kita dulu TIDAK BERSATU seperti sekarang? Inilah yang sebenarnya DAP La'aatullah TIDAK MAHU berLAKU sebenarnya demi menjaga seCEBIS KUASA yang mereka ada ini..

Perlukah UMNO sebagai PARTI terULUNG KAUM Melayu/ISLAM berSIKAP APOLOGETIK terhadap KATA-KATA RASIS apabila ada pihak yang menyeru untuk KAUM Melayu/ISLAM untuk BERSATU? Bukankah dalam NAMA UMNO itu sendiri ada perKATAan 'BERSATU'? Bukankah UMNO patut menyokong mereka? Yang JELIKnya tuh, ada jugak pihak dalam UMNO sendiri yang meLIHAT seruan agar KAUM Melayu/ISLAM ini BERSATU seperti mana DAP La'anatullah meLIHAT! Ini kerana dalam kePIMPINan UMNO sendiri KHUSUSnya dalam Pemuda UMNO sudah diCEMARi dengan OTAK LIBERAL yang akan menJAHANAMkan NEGARA!

Wallahulam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS