DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, May 17, 2013

HARAKAH tengah 'MengUMPAN' lalu MENTERI yang KEMARUKkan PUBLISITI pasti akan meMAKAN 'UMPAN' itu..

 

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Bukan RAHSIA lagi bahawa Lebai-Lebai DUNGU PAS meRUPAkan PARTI yang JAUH lebih MALANG berBANDING UMNO bagi UMAT Melayu/ISLAM.. Pagi tadi semasa hendak ke PEJABAT, kita telah menumpang TEKSI yang diPANDU oleh seorang 'UNCLE' berBANGSA 'AH-Beng'.. 'UNCLE' tersebut KETAWA SINIS apabila menCERITAkan tentang MP TITIWANGSA TIDAK diPILIH masuk ke KABINET DS Najib.. Malah 'UNCLE' tersebut jugak berBANGGA mengatakan bahawa KAUM 'AH-Beng'nya sedang menunggu MASA untuk meLIHAT MP-MP UMNO/BN yang TIDAK diPILIH MERAJUK lalu menumbangkan kerajaan HARI ini!

Bagi 'UNCLE' tersebut, PR hanya memerlukan 112 KERUSI sahaja untuk memBENTUK kerajaan.. Kita pun tak TAHU apa JENIS kerajaan yang nak diBENTUK dengan MAJORITI MUDAH oleh 3 PARTI yang berLAINan.. Ingatkan KAUM 'AH-Beng' ini SEMUAnya CERDIK, ada jugak yang SPESIS DUNGU MATEMATIK! Namun demikian, KETAWA SINIS 'UNCLE' tersebut berGANTI dengan SENYUM KELAT apabila kita mengatakan bahawa 'MIMPI BASAH'nya itu belum tentu akan terJADI jika Lebai-Lebai DUNGU PAS berMUFARAKAH dengan PR.. Jelas sekali MUKA 'UNCLE' tersebut mula berUBAH dan TIDAK puas HATI..

NAMPAK jelas KAUM 'AH-Beng' seperti 'UNCLE' ini mengHARAPkan mereka dapat 'MeLEMBUkan' Lebai-Lebai DUNGU PAS seLAMA-LAMAnya bagi mengejar KUASA.. Namun demikian, seperti yang kita KATAkan tadi, PAS adalah PARTI yang JAUH lebih RUGI berBANDING UMNO/BN selepas PRU-13.. TUMBANG di Kedah, GAGAL di Terengganu dan Perak, jadi HABUK di Perlis dan diSISIHkan di Pulau Pinang oleh SEKUTU mereka sendiri.. Mungkin NASIB Lebai-Lebai DUNGU PAS di Selangor lebih BAIK tetapi apakah mereka nak menDAKWA bahawa Selangor yang SEKULAR itu akan lebih ISLAM berBANDING Kelantan KELAK?

Satu-satunya CARA untuk Lebai-Lebai DUNGU PAS ini KEKAL RELEVAN ialah dengan cuba menCURI keKUATan UMNO menerusi meLAGA-LAGAkan atau 'MengUMPAN' mana-mana PEMIMPIN UMNO untuk mengutuk PARTInya sendiri.. Dengan berBUAT demikian, mereka berHARAP dapat menarik PEMIMPIN SPESIS TS Mat TAIB kepada PAS.. Jika diTAKDIRkan UMNO keHILANGan mana-mana PEMIMPIN, PAS tetap akan 'MAINTAIN' dan menJAMIN PENGARUH mereka di hadapan SEKUTU sendiri seperti PKR dan DAP La'anatullah.. Anda nak TAHU siapakah PEMIMPIN atau MENTERI UMNO yang cuba diUMPAN oleh PAS?

Haa.. Siapa lagi kalau bukan MENTERI Belia dan Sukan ini.. Kenapa dia? Kerana Lebai-Lebai DUNGU PAS pun TAHU bahawa dia TIDAK diSENANGi bukan sahaja di kalangan ahli-ahli UMNO, SEKUTU dalam BN dan MAJORITI pengUNDI Melayu/ISLAM.. Bukanlah PAS nak memBERIkan sangat TEMPAT pada dia pun.. PAS cuma nak 'MengUMPAN' dia agar dia menyerang rakan-rakannya sendiri di dalam Kerajaan UMNO/BN.. Jika ini berlaku, UMNO/BN akan berPECAH dan PAS akan dapat menarik beberapa PEMIMPIN UMNO kepada mereka.. Sebab itulah HARAKAH sendiri berMATI-MATIan memBERIkan PROMOSI kepada MENTERI ini!


HARI ini HARAKAH telah keHILANGan dua 'IKON' BERITA mereka iaitu Pok Nik 'ALAIHISSALAM' dan MANTAN EXCO 'Batu ASAS' Kelantan.. Sebelum ini Pok Nik makan LAKSA berSILA pun boleh jadik BERITA dalam HARAKAH.. HARAKAH cuba memPERLIHATkan KONONnya MEDIA ini masih RELEVAN untuk KEKAL bagi memperBODOHkan para pemBACAnya.. Untuk itu, mereka menSENSASIkan kenyataan MENTERI Belia dan Sukan ini bagi menyakitkan HATI pihak-pihak yang MAJORITInya MELUAT dengan dia nih.. TAMBAH pulak dah SIFAT semulajadi MENTERI ini yang GILAkan PUBLISITI, lagilah MUDAH kerja!


HARAKAH meLAPORkan RESPON MENTERI Belia dan Sukan ini tentang kenyataan MENTERI KDN menyeru GOLONGAN yang ENGGAN menerima SISTEM pilihanraya berhijrah ke NEGARA lain,

"Itu adalah pandangan peribadinya. Tidak mencerminkan pendirian kerajaan,"

Di sini sahaja kita patut NAMPAK tentang USAHA HARAKAH untuk cuba 'MAIN JARUM' dengan SOALAN sedemikian terhadap MENTERI Belia dan Sukan ini.. HARAKAH jugak mengGAMBARkan KONONnya MENTERI Belia dan Sukan ini menDAHULUi DS Najib sendiri dalam bab 'NATIONAL Reconciliation' seperti ini,

"Saya akan menulis surat kepada semua Pemuda parti politik, Pemuda PAS, datang bersembang dengan saya, apa idea kamu, dan apa jangkaan kamu. Ini cara saya untuk mempromosi national reconciliation. Ini adalah kementerian belia dan sukan Malaysia, bukan kementerian belia dan sukan Barisan Nasional," ->KLIK<-

HE!HE!HE! NAMPAK tak bagaimana MENTERI Belia dan Sukan ini begitu KEMARUKkan PUBLISITI dan HARAKAH pulak memBERIkan PUBLISITI yang diMAHUkannya? Kemudian pada MASA yang SAMA HARAKAH jugak cuba 'MengUMPAN'nya untuk menDAHULUi DS Najib sebagai PM, PRESIDEN UMNO dan jugak KETUA UMNO/BN? Malah, ada jugak 'CAI-CAI'nya dalam UMNO turut berSORAK dengan apa yang diLAPORkan oleh HARAKAH sebegini? HE!HE!HE!

'NATIONAL Reconciliation' sebenarnya perlu mengetepikan FAHAMan POLITIK dan perlu diFAHAMkan secara TERUS kepada RAKYAT.. Sepatutnya, kerajaan perlu terlebih DAHULU menyampaikan DEFINISI mereka terhadap ISTILAH ini kepada RAKYAT lalu meMINTA RAKYAT RESPON kepada INISIATIF sebegini.. Ini belum apa-apa dah nak tunjuk LAGAK mengetepikan 'BOSS' sendiri? NAMPAK tak betapa RAKUS dan GILA 'GLAMOUR'nya MENTERI Belia dan Sukan ini? Apa yang dia nak KEJAR dan apa yang akan dia dapat kalau sekadar SYOK sendiri berSEMBANG dengan pihak yang telah memecah-belahkan RAKYAT MARHAEN?


Dalam KONTEKS yang diNYATAkan, DS Najib sendiri patut TAHU bahawa belum apa-apa lagi sudah ada USAHA di pihak LAWANnya untuk meROSAKkan segala INISIATIF seperti 'NATIONAL Reconciliation' ini.. Seperti CERITA 'UNCLE' KAUM 'AH-Beng' yang kita SEBUT di awal tadi, MUSUH-MUSUH DS Najib sebenarnya TIDAK berMINAT pun untuk beRUNDING sebaliknya mahu mengHANCURkan terus UMNO/BN demi memerintah hanya dengan 112 KERUSI PARLIMEN! Untuk itu, mereka akan terus 'MengUMPAN' SPESIS manusia GILA PUBLISITI seperti MENTERI Belia dan Sukan ini agar dia akan 'BerLAGA' dengan DS Najib sendiri.. 

Wallahualam..    

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS