DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, May 28, 2013

RAMAI 'CAI-CAI' para PENASIHAT telah 'CRYING over the SPILT MILK' terhadap KOMEN TUN Daim kepada DS Najib..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

SeJAUH manakah anda mengenali TUN Daim? Walaupun TUN Daim seorang yang 'LOW Profile' dan pernah diKATAkan berSELIPAR sahaja mengHADIRi PAU, buah FIKIRannya tetap diKAGUMi.. TUN Daim diKENALi sebagai SATU-SATUnya MENTERI Kewangan yang pernah berSAMA-SAMA TUN Dr. Mahathir memacu NEGARA menghadapi 2 krisis EKONOMI DUNIA.. Namun demikian, baik di dalam mahu pun di luar UMNO, ada aje pihak yang TIDAK menyenangi TUN Daim.. Walaupun TUN Daim sentiasa memilih untuk berDIAM diri, pihak yang TIDAK menyenanginya itu sering cuba meLAGA-LAGAkannya dengan PEMIMPIN lain..


Apabila TUN Daim memBUKA MULUT mengatakan PENASIHAT DS Najib patut diPECAT kerana penCAPAIan UMNO/BN yang semakin MEROSOT, RAMAI pulak di kalangan 'CAI-CAI' UMNO sendiri yang mengadu DOMBA dengan menafsirkan bahawa TUN Daim MAHUkan kePIMPINan UMNO itu diGANTI.. Sudah tentu ini akan menyebabkan perBALAHan seSAMA ahli-ahli UMNO sendiri.. Pada kita, TUN Daim MAHUkan PENASIHAT DS Najib yang WUJUD sejak ZAMAN PM ke-5 itu diGANTIkan.. TUN Daim pun dah TAHU bahawa bukannya UMNO yang mengalami keMEROSOTan sebaliknya SEKUTU-SEKUTU UMNO di dalam BN tuh..


Apabila DS Najib mengambil-alih kePIMPINan daripada TUN Dollah, RAMAI yang TAHU bahawa DS Najib masih mengekalkan seBAHAGIAN BESAR PENASIHAT era PM ke-5 itu.. Malah, PENASIHAT seperti 'LEVEL 4 Boys' diBERIkan TEMPAT pulak dalam GLC-GLC untuk meRANAPkannya dari dalam.. Walaupun DS Najib cuba mengurangkan kritikkan dengan TIDAK meLANTIK 'BOSS' Pemuda UMNO masuk KABINETnya pada MASA itu, tetapi USAHA untuk menJAHANAMkan REPUTASI kePIMPINannya tetap berTERUSan secara SEMBUNYI-SEMBUNYI.. CONTOHnya,

1) PENASIHAT manakah yang mengatakan golongan MUDA khususnya di bandar cenderung kepada UMNO/BN?

2) PENASIHAT manakah yang mengatakan peRATUSan KAUM 'AH-Beng' yang menyokong UMNO/BN semakin berTAMBAH?

3) PENASIHAT manakah yang mengatakan Selangor dan Pulau Pinang akan kembali ke diTAWAN oleh UMNO/BN?

4) PENASIHAT manakah yang mengatakan bahawa UMNO/BN menguasai 'CYBER Warfare' pada HARI ini?

5) PENASIHAT manakah yang mengatakan DS Najib meREALISASIkan 'New POLITICs' dalam penTADBIRannya?

Kita TIDAK perlu pun menyebut sesiapa sebaliknya, memadai hanya dengan mengatakan jika anda memBELEK semula setiap BERITA berKENAan ini sejak TAHUN 2011, anda akan TAHU siapakah gerangan para PENASIHAT tersebut.. PRU-13 sudah berlalu dan anda sendiri sudah meLIHAT setakat mana sangat keBENARan KATA-KATA para PENASIHAT tersebut.. Itulah yang dikritik oleh TUN Daim sebenarnya.. Itulah yang sepatutnya diBERSIHkan oleh DS Najib..


Hari ini, para PENASIHAT yang 'TERASA' dengan KATA-KATA TUN Daim sudah cuba 'SPIN'kan pulak kenyataannya dengan mengatakan KONONnya TUN Daim menyalahkan DS Najib.. HEBAT bukan 'GAME' mereka? SAYANGnya DS Najib TIDAK langsung memPEDULIkan saranan BLOG ini yang mengatakan perlunya pemilihan UMNO dilangsungkan sebelum PRU-13.. Jika TIDAK, sudah pasti para PENASIHAT sebegini sudah pun diLENYAPkan dari UMNO dan mereka akan beRAMAI-RAMAI pakat menyeberang masuk ke PKR atau DAP La'anatullah bagi menJAYAkan AGENDA menJUAL keMERDEKAan NEGARA sendiri.. HE!HE!HE!

Apa pun, DS Najib tetap memPUNYAi 'BARGAINING Chip' yang masih MAHAL.. 88 KERUSI PARLIMEN untuk UMNO sahaja dan UNDI POPULAR di 9 buah NEGERI masih memihak kepada BN.. Secara LOGIKnya, apakah ini SEMUA dapat diCAPAI seKIRAnya PM dan KETUA UMNO/BN pada hari ini ialah 'Pak MERTUA' kepada MENTERI Belia dan Sukan? Anda patut LIHAT sendiri betapa MEROSOT UNDI di PARLIMEN Kepala Batas.. Sedangkan, DS Najib dalam SENARIO kini meNAFIkan NAWAITU puak-puak PR yang cuma nak 112 kerusi PARLIMEN aje? Kerajaan PESEN apa nak diBENTUK dengan kerusi PARLIMEN BANYAK itu?


Namun demikian, ini bukanlah berMAKSUD DS Najib perlu mengekalkan KUALITI KERJA dalam UMNO/BN seperti sekarang.. Ada beberapa NASIHAT TUN Daim yang wajar DS Najib IKUTi dengan segera.. Terlalu BANYAK PETUNJUK dan RAHMAT yang dapat diLIHAT menerusi keputusan PRU-13 kali ini.. Pihak-pihak dalam UMNO yang KHIANAT dan MENIPU kePIMPINan mereka TIDAK wajar lagi diBIARkan BEBAS.. Mereka yang berOTAK LIBERAL dan menguasai BANYAK agensi kerajaan dan GLC-GLC wajar diSINGKIRkan.. DS Najib berTINDAK BIJAK apabila TIDAK menyenaraikan MENTERI dari Selangor, Pulau Pinang, MCA dan  GERAKAN..


Itu langkah perMULAan yang BAIK untuk pemulihan.. Lagi satu, DS Najib TIDAK perlu meLETAKkan SEPUPU 'AMARAN'nya memangku MENTERI Pengangkutan.. BERIkan aje kepada WAKIL NEGERI Melaka atau mana-mana KOMPONEN BN dari Sabah dan Sarawak.. Kenapa perlu berMURAH HARI sedangkan SIFAT peMURAH itu langsung TIDAK diHARGAi dan diSYUKURi? KAUM 'AH-Beng' sejak sekian lama SINONIM dengan KOMUNIS dan FAHAMan EVANGELIST Kristian yang SESAT.. Inilah penyebab TIDAK wujudnya PERASAAN untuk berSYUKUR di dalam pemikiran mereka.. Jadik, jika berLEMBUT sekalipun biarlah berTEMPAT.. 

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

dah banyak bloggers menulis perkar aini dan dah banyak suara pengkomen yg menyuarakan hal ini, tapi masih kita tak nampak apa2 perkembangan positif kearah pembetulan oleh Najib. Oleh itu, mengulang soalan ini kepada Najib, "Apa yang you mahu dari Cina?" "You tak mau apa2 dari Melayu ka?" Sila jawab

Anonymous said...

Betul, betul, betul.
Dia betul betul LEMBAB!

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS