DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, May 12, 2013

'Neo-LIBERAL' FAHAMan peROSAK dalam 'New POLITICs' yang menjadi RACUN pemBUNUH kepada UMNO itu sendiri..ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Apakah yang memBUATkan UMNO/BN ini keLIHATan seperti ROSAK walaupun DS Najib sudah berUSAHA untuk memBAIKInya? Sebelum ini kita yakin anda jugak TAHU bahawa semasa PRU-11, UMNO/BN menCATATkan REKOD meMENANGi sehingga 90% kerusi PARLIMEN.. Namun demikian, keputusan PRU-12 yang diCATATkan oleh UMNO/BN menjadi paling TERUK apabila UMNO/BN HILANG sehingga 5 BUAH NEGERI dan KL.. Pada ketika inilah 'MOOD' pengUNDI KAUM 'AH-Beng' diKATAkan mula menJAUHi UMNO/BN.. Malah, pemilihan UMNO TAHUN 2009 jugak mengecewakan RAMAI ahlinya sendiri..

Sejak DS Najib mengambil ALIH JAWATAN PM dan PRESIDEN UMNO, dia diLIHAT berkerja KERAS untuk memulihkan kePERCAYAan RAKYAT khususnya KAUM bukan Melayu/ISLAM kepada UMNO/BN.. Namun demikian, segala kerja KERAS DS Najib diLIHAT seolah-olah keSEORANGan tanpa diBANTU oleh JENTERA PARTInya sendiri khususnya dari Pemuda UMNO dan Puteri UMNO.. Kita pernah TULIS di dalam BLOG ini TAHUN lepas bahawa 'JENAMA' DS Najib diLIHAT lebih POPULAR berBANDING PARTInya sendiri.. Namun demikian, DS Najib tetap mengKREDITkan segala kerja KERASnya itu kepada PARTInya ini..

Hari ini penCAPAIan UMNO secara SOLO dalam BN sebenarnya lebih BAIK berBANDING penCAPAIan UMNO pada PRU-12.. Namun demikian, UMNO tetap TIDAK dapat meMENANGi keSEMUA kerusi yang diTANDINGinya pada PRU-13.. Ini menyebabkan sudah ada SUARA-SUARA dari dalam UMNO sendiri yang cuba menSABOTAJ segala USAHA DS Najib selama ini.. Sedangkan mereka langsung TIDAK berSUARA apabila DS Najib diFITNAH begitu HEBAT dan jugak berDIAM diri apabila DS Najib jenuh berCAKAP tentang DASAR TRANSFORMASInya seperti GTP, ETP dan BANYAK lagi.. Hari ini mereka pulak yang berCAKAP lebih?


Semasa PRU-11 pada TAHUN 2004, RAMAI terDENGAR 'RUMOURS' tentang seorang PEMIMPIN dari Pemuda UMNO yang berNAFSU BESAR untuk menjadi PM pada UMUR 40 TAHUN.. Malangnya, NAWAITU BUSUKnya untuk mengGUNAkan UMNO bagi tujuan tersebut BERJAYA diHALANG.. Malah, 'MALAUN' tersebut terpaksa memBAYARnya dengan perLETAKkan JAWATAN Pak MERTUAnya dari JAWATAN PM lalu diGANTIkan dengan DS Najib.. Namun demikian, ianya belum berAKHIR lagi.. NAFSUnya tetap ada dan kekal berMAHARAJALELA dalam UMNO!

Hari ini DS Najib patut SEDAR bahawa segala USAHA meLEMAHkan UMNO/BN ini bukannya datang dari LUAR sebaliknya lebih BANYAK dari dalam PARTI ini..


TIDAK ada apa yang RAHSIA dalam OTAK mereka yang berFAHAMan 'Neo-LIBERAL' seperti dua 'MALAUN' dalam TWITTER itu.. Adalah LUMRAH jika mereka yang berFAHAMan sedemikian lebih memPERJUANGkan kePENTINGan PERIBADI daripada PARTI.. Seorang KECEWA kerana dia hanya menjadi ahli PARLIMEN pemBANGKANG dan ADUN yang biasa aje.. Seorang lagi pulak cuba menunjukkan yang dia LAYAK menjadi ahli KABINET DS Najib walaupun dia sendiri TIDAK pernah pun menunjukkan dia FAHAM dasar TRANSFORMASI DS Najib ini.. Kalau diBERIkan SOALAN PTD Gred M41 pun mesti dia 'FAIL' punya..

UMNO sebenarnya patut SEDAR bahawa PARTI ini adalah PARTI berSIFAT 'KEBANGSAAN' bukannya PARTI yang menDOKONG FAHAMan 'Neo-LIBERAL'.. FAHAMan 'Neo-LIBERAL' yang cuba diTERAPkan menerusi 'New POLITICs' oleh 'MALAUN' yang berNAFSU BESAR untuk menjadi PM itulah yang telah meROSAKkan UMNO itu sendiri.. Untuk mengUBAH UMNO sebagai sebuah PARTI berCORAKkan LIBERAL memerlukan pengUBAHan PAS dan jugak DAP La'anatullah menjadi begitu.. Apakah ADIL jika UMNO sahaja yang kena UBAH sedangkan kedua-dua PARTI tersebut diKEKALkan SIFAT RASIS dan TAKSUB?

FAHAMan 'Neo-LIBERAL' inilah yang menyebabkan UMNO/BN GAGAL untuk meRAMPAS Selangor kerana RAMAI penUNDInya adalah SPESIS 'Pak KADOK' yang pernah kita SEBUT sebelum ini.. UMNO diFITNAH sebagai terlalu RASIS terhadap KAUM Melayu/ISLAM sedangkan HAKIKATnya keputusan PRU-13 ini memBUKTIkan PARTI dan KAUM manakah yang lebih RASIS berBANDING UMNO/BN dan KAUM Melayu/ISLAM? KAUM tersebut langsung TIDAK pernah untuk mengurangkan SENTIMEN RASIS mereka hingga TIDAK boleh diUSIK langsung sekolah VERNAKULAR, SOAL Bahasa KEBANGSAAN dan sebagainya?

FAHAMan 'Neo-LIBERAL' yang diTERAPkan dalam UMNO menerusi amalan 'New POLITICs' menyaksikan UMNO terpaksa mengorbankan semangat KEBANGSAAN agar diLIHAT TIDAK berSIFAT RASIS KONON-KONONnya.. Di sinilah keSILAPan DS Najib kerana terlalu PERCAYAkan JENTERA PARTI khususnya Pemuda UMNO kerana KONONnya mereka ini masih menDOKONG perJUANGan UMNO seperti ZAMAN Tun SARDON atau DATUK Harun IDRIS.. Walhal perJUANGan mereka ini lebih berTERASkan 'Neo-LIBERAL' agar dapat mengGUNAkan UMNO sebagai PLATFORM bagi mengejar keMEWAHan.. UMNO akan lebih SUKAR selepas ini..

KeSILAPan terBESAR DS Najib sebelum mengadakan PRU-13 ialah kerana TIDAK mengadakan pemilihan UMNO yang BARU.. Kalaulah pemilihan UMNO yang mengGUNAkan peraturan BARU dapat diLAKSANAkan lebih AWAL, sekurang-kurangnya UMNO masih lagi KUKUH sebagai 'KAPTEN' di dalam BN.. Ianya pasti berBEZA jika UMNO mengadakan pemilihannya selepas PRU-13.. Apa pun DS Najib patut mula SEDAR bahawa belum terLAMBAT untuk dia turun padang berJUMPA dengan SEMUA ahli-ahli UMNO akar UMBI bagi mengekang keDAJALan FAHAMan 'Neo-LIBERAL' yang hanya akan memBUNUH UMNO itu sendiri nanti..

Wallahualam..    

2 comments:

Anonymous said...

Pandangan saya, dalam keadaan ini beberapa perubahan/transformasi besar harus dilakukan UMNO segera. Antara yg utama:
1) Anjakan paksi perjuangan UMNO drpd Melayu kepada Islam, tanpa meminggirkan Melayu sebagai bangsa teras Islam di negara ini. Harus bermula dengan penubuhan Majlis Syura UMNO yang memandu perjalanan parti. Perjuangan mempertahankan Islam dan Perlembagaan diperteguhkan pada peringkat ini
2) Pembukaan keahlian penuh UMNO kepada Cina Muslim, India Muslim, dan Bumiputera Muslim lain seperti Siam, Orang Asli, serta suku2 di Sabah & Sarawak, berbanding sekadar ahli bergabung kini. Sayap khusus untuk setiap kelompok ini diwujudkan demi memperjuangkan hak masing-masing. Parti-parti Bumiputera di Sabah & Sarawak dijemput bergabung dalam satu Gagasan Mega ini
3) UMNO harus menjuarai isu hudud dan negara Islam, berbanding PAS yang semakin tenggelam. Pelaksanaan secara hemah dan tertib amat penting, mengambil kira kewujudan masyarakat non-Muslim. Ini juga mendekatkan penyatuan UMNO-PAS.
4) Berdasarkan perubahan 1, 2 dan 3 di atas, Cadangan penukaran nama asal UMNO kepada United Muslim & Native Organisation/ Pertubuhan Muslim & Bumiputera Bersatu
5) Imbangan perubahan kepada parti komponen BN yang lain. Dengan UMNO kekal sebagai teras, parti lain harus berusaha kuat memahamkan kaum diwakili masing-masing supaya menerima realiti dan kemahuan masyarakat majoriti tanpa hak minoriti ini diambil
6) Setelah pihak minoriti akur, usaha dakwah kepada mereka harus digiatkan dan mereka diajak menyertai pihak majoriti dengan menerima Islam. Penyusunan ekonomi dan lain-lain sesama masyarakat Islam adalah lebih mudah.
7) Pergi lebih jauh dr itu, keadaan ini akan menjadi teras kekuatan baru di peringkat global yg memungkinkan keupayaan kita utk memecahkan penguasaan negara2 maju dengan adunan harmoni masyarakat berbilang kaum ini
Persoalannya beranikah UMNO melakukan perubahan ini?

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Hmmn.. Malay atau Melayu itu sendiri AUTOMATIKnya mesti berAGAMA ISLAM kalau mengikut Perlembagaan NEGARA.. Perlukah UMNO meLETAKkan AGAMA dalam POLITIK seperti mana Lebai-Lebai DUNGU PAS memperGUNAkannya?

Tapi CADANGAN lain yang memBERIkan pengKHUSUSan kepada ISLAM itu patut diBERIkan perTIMBANGAN..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS